Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya'da "tarihi" oylama; Johnson için "utanç verici" sonuç

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Eylül 2019 09:36

T24 Dış haberler

Britanya'da muhalefet ve Muhafazakar Partili 'isyancılar' Avam Kamarası'nda yapılan "tarihi" oylamayı kazanarak Brexit'in kontrolünü Başbakan Boris Johnson'un elinden aldı. Bu kritik oylama dünya basınında geniş yer buldu. ABD basınının gündeminde Dorian kasırgası var. Kasırga Bahamalar'da büyük yıkıma sebep oldu. Rusya'da protestoculara hapis cezaları verilmeye başlandı. Al Arabiya, ABD'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya başlamasına dikkati çekti. 

4 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Muhafazakar Partili isyancıların sırtını döndüğü Johnson için utanç

Britanya'da Muhafazakar Partili 'isyancılar' ve muhalefet, Avam Kamarası'nda yapılan kritik oylamada iktidarı yenmeyi başardı. Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın "partiden ihraç" ve "erken" seçim tehditlerine rağmen 328 Avam Kamarası üyesi anlaşmasız Brexit'i önlemek için ilk adımı attı. The Guardian, oylamadan çıkan sonucun Johnson için "utanç verici" olduğunu ifade etti.Habere göre Johnson'ın "partiden ihraç" tehditleri Muhafazakar Partili 'isyancıları' korkutmak yerine daha da cesaretlendirdi. 


The Times | Başbakan tarihi oylamayı kaybetti

The Times da dün Avam Kamarası'nda yapılan oylamayı değerlendirirken, "Johnson Brexit'in kontrolünü kaybetti" ifadelerini kullandı. Gazete aynı zamanda Johnson'ın erken seçim tehditini gerçekleştirememe tehlikesi olduğunu da ifade etti. Britanya'da ana muhalefet konumunda bulunan İşçi Partisi'nin Genel Bakanı Jeremy Corbyn, anlaşmasız Brexit ihtimali ortadan kalkmadığı sürece erken seçime destek veremeyeceğini söyledi. Bu durumda Johnson, Brexit'in kontrolü elinden alınmışken 10 Numara'da kalabilir.


New York Times | Pence yakınlık yerine bir Trump otelini seçti

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins ile görüşmek üzere İrlanda'ya gitti. Pence, İrlanda'ya görüşmeden bir gün önce gitse de Dublin'de kalmadı. New York Times'ın haberine göre ABD başkan yardımcısı görüşmenin yapılacağı başkent Dublin yerine ülkenin diğer ucunda bir Trump otelinde kalmayı tercih ettiği için 3 saat içerisinde iki araba yolculuğu ve bir uçuş yapmak zorunda kaldı.


The Washington Post | Dorian kuzey Bahamalar'ı mahvetti

Dorian kasırgasının Bahamalar'da korkunç bir yıkım yarattı. Washington Post'un aktardığına göre çok sayıda can kaybı yaşanmış olabilir. Yetkililerin açıklamalarına göre Grand Bahama'daki her dört evden üçü su altında kaldı. Bölgede milyonlarca dolarlık hasar oluştuğu belirtiliyor. Great Abaco adasında ise kasırga daha büyük bir yıkım yarattı. WP'nin aktardığına göre görüntülerde neredeyse ayakta kalmış hiç bir yapı görünmüyor.


Moscow Times | Protestoculara "Yeni Bolotnaya" davasında hapis cezaları verilmeye başlandı

Rus yetkililer "adil seçim" talebiyle sokağa çıkan aktivistlere "protestolara bağlı suçlamalardan" hapis cezaları vermeye başladı. 25 yaşındaki  Ivan Podkopayev'a "polise biber gazı sıktığı" gerekçesiyle 3 yıl, 27 yaşındaki Danila Beglets'e ise bir polisi "bileğinden tuttuğu" gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası verildi. Gözlemciler olanları geçmişteki dev Bolotnaya eylemleri sonrası açılan davalara benzetti.


Libération | Macron arkadaş arıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eğitim, ekoloji, sağlık ve emeklilik gibi konularda yapmayı planladığı köklü değişiklikler hakkında tartışmalar sürüyor. Macron, ayağı yere basan vaatler sunduğunu göstermek istiyor ancak sözleri yüzeysel kalıyor.


Al Arabiya | ABD, İran'ın uzay ajanslarına yaptırım uyguluyor

ABD, İran'ın nükleer programına uyguladığı baskıyı artırıyor. ABD Maliye Bakanlığı, üç ayrı İran uzay ajansına yaptırım uygulamaya başlayacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'ın uzay programını balistik füzelerini geliştirmek için bir paravan olarak kullandığını iddia etti.