Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya'da kabine krizi; Johnson'ın son perdesi mi?

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Temmuz 2022 09:39

T24 Dış Haberler

Britanya’nın gündeminde hükûmetteki istifalarla derinleşen yeni bir siyasi kriz var. Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, NATO üyelikleri için katılım protokollerini imzaladı. İki kuzey ülkesinin ittifaka katılabilmesi için artık üye ülkelerin onayı beklenecek. ABD'nin Chicago kentinin yakınlarındaki Highland Park'ta 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarına silahlı saldırı düzenleyerek 7 kişiyi öldürmek ve onlarca insanı yaralamakla suçlanan Robert Crimo'nun profili hakkında bilgiler basına yansıdı.

6 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Javid ve Sunak’ın istifasının ardından Johnson eşikte
The Independent | Sunak ve Javid, Johnson’ı eşiğe itti
The Daily Telegraph | Sunak ve Javid’in istifasıyla Johnson’ın durumu pamuk ipliğine bağlı
The Times | Johnson eşikte

Britanya’nın gündeminde hükûmetteki istifalarla derinleşen yeni bir siyasi kriz var. Muhafazakâr Parti’nin Parlamento’daki Grup Başkanı Chris Pincher’ın hakkındaki taciz iddiaları sonrası görevinden istifa etmesiyle başlayan krizde, Başbakan Boris Johnson’ın taciz iddialarından haberdar olduğunun ortaya çıktı. Johnson’ın daha önce iddia ettiğinin aksine, Pincher’ı görevlendirirken taciz iddialarını biliyor olmasıyla kabinede bir deprem gerçekleşti. Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakani Sajid Javid, Johnson’a güvenlerini kaybettiklerini söyleyerek görevlerinden istifa ettiler. Son istifalar, İngiliz basınında Johnson’ın da başbakanlık sürecinin sonuna yaklaştığı şeklinde değerlendirildi. Gazeteler, “Johnson eşikte” ifadesini kullandı. Times, Muhafazakâr Parti'de Johnson'ın artık toparlanamayacağı yönünde yaygın bir görüş olduğunu aktardı.


New York Times | Silahlı saldırı şüphelisi, polise tehlike işaretleri bırakmış

ABD'nin Chicago kentinin yakınlarındaki Highland Park'ta 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarına silahlı saldırı düzenleyerek 7 kişiyi öldürmek ve onlarca insanı yaralamakla suçlanan Robert Crimo'nun profili hakkında bilgiler basına yansıdı.

Polis, Crimo'nıun daha önce ailesini de ölümle tehdit ettiğini aktardı. Yapılan açıklamaya göre polis, Crimo'nun evine ilk olarak 2019'un nisan ayında intihar etmeye çalıştığında gitti.  Polisin aynı yılın eylül ayında Crimo "herkesi öldürme" tehdidinde bulunduktan sonra tekrar eve çağrıldığı belirtildi.

Polisin evden 16 bıçak, bir hançer ve bir de kılıç çıkardığı; daha sonra da Illinois'de silah satışından sorumlu eyalet devriyesine haber verdiği aktarıldı. 

Crimo, iki kez polisin evine gelmesine rağmen yasal yollarla 5 silah alabilmiş. Saldırıda kullanılan silahın da yasal yollarla alındığı tespit edildi.


Financial Times | NATO'ya yaklaşıyorlar: İsveç ve Finlandiya imzayı attı

Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, NATO üyelikleri için katılım protokollerini imzaladı. İki kuzey ülkesinin ittifaka katılabilmesi için artık üye ülkelerin onayı beklenecek.

Stoltenberg yaptığı konuşmada, geçen hafta Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakata dikkat çekerek, "Her zaman olduğu gibi ortak noktayı bulduk" dedi ve "İttifak, bu masanın etrafında 32 ülkenin temsil edilmesiyle daha güçlü olacak" dedi. 


Moscow Times | Rusya, Ukrayna'ya gönderilen sivilleri gazi olarak tanıyan yasayı onayladı

Rusya parlamentosunun alt meclisi, Moskova'nın Ukrayna'daki işgaline destek vermiş sivillere savaş gazileriyle aynı statüyü verecek tasarıyı geçirdi. 

Milletvekillerine göre tasarı Ukrayna'daki Rus askerleriyle çalışmış doktorları, teknik uzmanları, inşaat çalışanlarını ve gazetecileri kapsayacak.

Gazi statüsü olanlara Rusya'da vergi ve toplu taşımda ayrıcalıklar sağlanıyor; aynı zamanda kendilerine barınma ve sağlık için devlet desteği sağlanıyor. Savaş gazilerine aynı zamanda devlet tarafından aylık ödemeler yapılıyor. 

Tasarı, Moskova'nın Ukrayna'nın işgal altındaki doğusunu "tekrar inşa etmeleri için" bölgeye çeşitli çalışanlar göndermek için bir kampanya başlattığı sırada gündeme geldi. Tasarının yasalaşması için önce parlamentonun üst meclisinden geçmesi, sonra da Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor. 

Putin, Mart ayında Ukrayna'da savaşan tüm Rus askerlere gazi statüsü veren tasarıyı imzalayarak yasalaştırmıştı.


Le Monde | Covid-19: Yedinci dalgaya ilişkin sorular

Fransa’da, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Covid-19 vakaları yeniden yükselişe geçti. Fransa’da haziran sonu verilerine göre hastaneye başvuruların yüzde 31 oranında arttığı belirtildi. Önlemlerin kalkmasıyla yedinci Covid dalgasına girildiği belirtilirken uzmanlar bazı önlemlerin yeniden getirilmesi gerektiğini belirtiyor.


Al Jazeera | Sudanlı aktivistler, ordunun çağrısına “hile” dedi; protestolar devam edecek

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın ordunun yönetimden çekileceği, sivil geçiş hükûmetine yol açılacağı yönündeki açıklamaları karşılık bulmadı. Ülkenin ana muhalefet bloğu, ordunun teklifinin “hile” olduğunu öne sürdü. Ordunun “taktiksel geri çekilme” gerçekleştirdiğini söyleyen muhalefet, darbe karşıtı protestoların sürdürülmesi çağrısında bulundu.