Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Brexit kaosuna dair korkular artıyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

12 Eylül 2019 09:04

T24 Dış haberler

Britanya'da Avam Kamarası'nın aldığı karar sonucunda hükümet anlaşmasız Brexit planını kamuya sunmak zorunda kaldı. Planda yer alan "kriz" ifadeleri endişe yarattı. Astronomi uzmanları, K2-18b olarak adlandırılan bir gezegenin atmosferinde ilk kez suya rastladı. Böylece gezegen, dünya dışında bir yaşam arayışı için makul adaylar arasına girdi. ABD'nin gündeminde aromalı elektronik sigaraların yasaklanması planı var. Aşırı sağcı AfD'nin (Almanya için Alternatif) Genel Başkanı Alexander Gauland, FAZ'a bir röportaj verdi. Al Arabiya, Trump'ın 11 Eylül anma konuşmalarında "Taliban'ı hiç vurmadığımız kadar sert vuracağız" demesini öne çıkardı. 

12 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Bakanların gizli belgeleri yayımlamak zorunda kalmasının ardından anlaşmasız Brexit kaosuna dair korkular artıyor

Milletvekillerinin oylaması sonucu bakanların kamuoyu ile paylaşmak zorunda kaldığı "Operation Yellowhammer" adı verilen belgeye göre anlaşmasız Brexit'in gerçekleşmesi takdirinde beklenen en olumsuz senaryolar arasında sokaklarda isyanların çıkması, gıda fiyatlarının yükselmesi ve tıbbi malzemeler ile ilaç tedariğinin kesintiye uğraması yer alıyor. Britanya’nın 31 Ekim'de AB'den anlaşmasız ayrılması takdirinde ülkeyi bekleyen 'en kötü senaryoların' ele alındığı beş sayfalık belgede sınırlarda kamyonların uzun kuyruklar halinde bekleyebileceği, kara borsanın güçleneceği ve bazı iş alanlarının yok olabileceği belirtiliyor.


The Independent | Gezegen B: Su bulunan başka bir ‘dünya’

Astronomi uzmanları, K2-18b olarak adlandırılan bir gezegenin atmosferinde ilk kez suya rastladı. Böylece gezegen, dünya dışında bir yaşam arayışı için makul adaylar arasına girdi. "Yaşanabilir bölge" ifadesi, bir yıldızın çevresindeki bir gezegende, sıcaklıkların suyun sıvı halde kalması için yeterince yumuşak olduğu bölgeler için kullanılıyor. Yeni uzay teleskoplarının önümüzdeki 10 yıl içinde K2-18b'nin atmosferinde canlı organizmalar tarafından üretilen gazların da olup olmadığını araştırması bekleniyor.


New York Times | ABD aromalı elektronik sigaraları yasaklamayı planlıyor

Trump hükümeti çocuklar arasında kullanımı ciddi bir artış gösteren ve "esrarengiz" bir akciğer hastalığına sebep olduğu düşünülen aromalı elektronik sigaraların satışını yasaklamayı planlıyor. Beyaz Saray'da sağlık yetkilileri ile bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, elektronik sigaraların bir problem olduğunu kabul ederken, "Çocuklarımızın etkilenmesine ve hastalanmasına izin veremeyiz" dedi.


The Washington Post | Purdue anlaşması sona yaklaştı

Dava ile ilgilenen avukatlara göre sattığı OxyContin isimli ağrı kesici ile opioid krizinin çıkmasında rol oynamakla suçlanan Purdue Pharma, kendisine dava açan 23 eyalet ve 2 bin şehir ile karşılıklı anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Sackler ailesi şirketin kontrolünü devredecek, Purdue Pharma iflasını ilan edip kapanacak ve ardından opioid krizine karşı ilaçlar üreten bir şirket olarak tekrar kurulacak. Anlaşma bütün tarafların desteklemesi durumunda yürürlüğe girecek.


Moscow Times | ABD iki Rusya vatandaşını Yehova Şahitlerine işkence ettiği gerekçesiyle kara listeye aldı

ABD, iki Sibiryalıya Rusya'da gözaltına alınmış Yehova Şahitlerine işkence ettikleri gerekçesiyle seyahat yasağı koydu. İddiaya göre bahsi geçen Sibiryalılar "aşırılıkçılık" yaptıkları gerekçesiyle Surgut'ta gözaltına alınan Yehova Şahitlerine birçok farklı teknikle uyguladı. Yehova Şahitleri 2017'den bu yana Rusya'da aşırılıkçı bir grup sayılıyor.


Frankfurter Allgemeine | "Birileri yolundan dönerse yapabileceğim bir şey yok"

Aşırı sağcı AfD'nin (Almanya için Alternatif) Genel Başkanı Alexander Gauland, FAZ'a konuştu. Gauland, AfD'nin "burjuva" bir parti olduğunu söyledi.


Le Figaro | İtalya’da yeni koalisyon Salvini defterini kapamak istiyor


İtalya’da Giuseppe Conte ikinci dönemi için güvenoyu oldu. “İtalya için reform dolu bir dönem” olacağını söyleyen Başbakan Conte, Lig partisi lideri Matteo Salvini’nin politikalarının tersi bir döneme girileceğini belli etti.


Al Arabiya | 11 Eylül anmasında konuşan Trump: Taliban’ı hiç olmadığı kadar sert vuruyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, barış görüşmelerinin sonlanmasının ardından 11 Eylül anması sırasında ordunun Taliban’a yönelik operasyonlarının devam edeceğini duyurdu. Trump, aon dört gündür devam eden operasyonlarda ABD birliklerinin ‘düşmanı hiç olmadığı kadar sert vurduğunu’ söyledi. “Nükleer güçten bahsetmiyorum bile” diyen Trump, sözlerine “Daha önce başlarına gelmemiş bir şey görecekler” diyerek devam etti.