Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Brexit kaos senaryosu sızdı, başbakan eski bakanları suçladı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

19 Ağustos 2019 09:08

T24 Dış haberler

Britanya'da anlaşmasız Brexit durumunda ülkenin yaşayacağı olumsuzlukları içeren 'kaos senaryosunun' basına sızması, Britanya basının ilk sayfalarına taşındı. Başbakan Boris Johnson'ın senaryonun sızmasından eski bakanları sorumlu tutması The Guardian ve The Times gazetelerinin ilk sayfasındaydı. ABD basınında New York Times, Afganistan'da IŞİD'in bir düğün salonuna yaptığı bombalı saldırıya yer verdi. Fransız basını ise G7 Zirvesi'ne 5 gün kala Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı görüşmeyi manşete taşıdı. 

19 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Times | Brexit kaos senaryosunun sızmasının ardından başbakan eski bakanları suçladı

Britanya’da anlaşmasız Brexit durumunda olacakların yer aldığı ‘kaos senaryosu’ hafta sonu basına sızdı. Raporda gıdadan ilaca pek çok alanda Britanya’nın anlaşmasız bir şekilde AB’den çekilmesi durumunda yaşanacak olumsuzluklar listelendi. Britanya Başbakanı Boris Johnson sızan senaryo için AB’de kalma taraftarı eski bakanları suçladı ve Brexit’i tehlikeye atmayı planladıklarını söyledi.


The New York Times | Afganların güvende hissettiği anda bombalı katliam

Afganistan’da Taliban ile barış görüşmeleri ilerlerken başkent Kabil’de bir düğünde bombalı saldırı gerçekleşti. IŞİD’in üstlendiği saldırıda 73 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 200 kişinin de yaralandığı saldırının zamanlaması dikkat çekti. ABD’nin ara buluculuk yaptığı bartış görüşmeleri sona ermeye yaklaşırken ABD kuvvetlerinin 18 yıldır olduğu Afganistan’dan çekilmesi de an meselesiydi.


The Guardian | Anlaşmasız Brexit dosyasının sızmasıyla Muhafazakâr Parti’de bölünme derinleşti

Anlaşmasız Brexit gerçekleştiğinde Britanya’da olacakların listelendiği resmi belgenin basına sızmasının ardından Muhafazakâr Parti içinde zıtlıklar derinleşti. Başbakanlık kaynakları, Boris Johnson’ın bu hafta AB liderleriyle yapacağı görüşmeler öncesi Brexit’i tehlikeye atmak isteyenlerin bir komplosu olduğunu iddia etti. Anlaşmasız Brexit karşıtları kabinedekilerin sızan belgede yer alan tüm olumsuz senaryoları teyit ettiğini söyledi.


Financial Times | Hong Kong’da protestocular yağmura ve Beijing’in tehditlerine boyun eğmedi

Hong Kong'da hükümet karşıtı gösterilerin 11'inci haftasında yüz binden fazla kişi sokaklara dökülerek taleplerini dile getirdi. Şiddetli yağmura rağmen, büyük çoğunluğu siyah giymiş olan göstericilerin Victoria Parkı’nda toplandığı, parka sığmayan göstericilerin toplam beş kilometre uzunluğunda bir yolu doldurduğu bildiriliyor. "Hong Kong için özgürlük” ve “Demokrasi, şimdi!” ve benzeri pankartların taşındığı gösteri için Sivil İnsan Hakları Cephesi adlı insan hakları grubu çağrı yapmıştı.


The Washington Post | Epstein’ın arkadaşını suçlayanlar adalet arıyor

Fransa’da bir modellik ajansının yıllar önce ABD’den gelen model adaylarına ajans yöneticisi ya da onun milyarder arkadaşlarıyla seks yapması karşılığı iş teklifinde bulunması cinsel taciz suçlamasıyla tutuklanan ve hapiste ölen milyarder Jeffrey Epstein’ın ölümünden sonra yeniden gündeme geldi. Fransız ajans sahibi Jean-Luc Brunel’in Jeffrey Epstein’ın yakın arkadaşı olduğu ortaya çıktı.


Liberation | Düello mu ikili mi?

G7 Zirvesi’ne 5 gün kala Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüştü. İkilinin gündeminde İran, Ukrayna ve Suriye’deki gerilimlerin azaltılmasına dair planlar vardı.


Al Arabiya | Batıyla krizin merkezindeki İran tankeri Cebelitarık’tan ayrıldı

Suriye'ye petrol taşıdığı şüphesiyle 4 Temmuz'da alıkonulan İran'a ait petrol tankeri, bırakılmasının ardından Cebelitarık'tan ayrıldı. Tanker, Yunanistan'ın Kalamata Limanı'na gidiyor.  İran gemiye el konulmasının "yasadışı" olduğunu vurgulamış ve 19 Temmuz'da Hürmüz Körfezi'nde İngiltere bandıralı Stena Impero adlı gemiye el koymuştu. Cebelitarık yetkilileri Pazar günü ABD'nin gemiye el konulması talebini bir kez daha reddetmişlerdi. Bu karara gerekçe olarak ise İran Devrim Muhazafızları'nın "AB'nin terör örgütleri listesinde olmaması" gösterilmişti. Geminin Grace 1 olan adı Adrian Darya-1 olarak değiştirildi, gönderine de yeniden İran bayrağı çekildi.