Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Bana ‘Bay Taviz’ deyin

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Ekim 2019 09:28

T24 Dış haberler

Yapılan son bir araştırmaya göre Britanya yaban hayatı popülasyonunda 1970 yılına oranla yüzde 60’a varan bir düşüş yaşandı. Britanya Başbakanı Boris Johnson, Brexit anlaşması için Brüksel ile bir kez daha anlaşma görüşmesi yapmaya hazırlanıyor. ABD'nin gündeminde Başkan Donald Trump'ın Ukrayna'dan sonra Çin'den de rakibi Joe Biden'ı soruşturmasını istemesi var. Irak'taki hükümet karşıtı protestolarda ölü sayısı artıyor. 

4 Ekim 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Britanya yaban hayatı git gide yok oluyor

Yapılan son bir araştırmaya göre Britanya yaban hayatı popülasyonunda 1970 yılına oranla yüzde 60’a varan bir düşüş yaşandı. Rapora göre ‘öncelikli tür’ olarak belirlenen canlıların sayısı yüzde 27 oranında küçüldü. Öncelikli tür olarak nitelendirilen hayvanlar nesli tükenme tehlikesiyle en çok karşı karşıya olan hayvanlar. Önlem alınmadığı durumda Britanya’da bulunan memeliler ve kuşların yaklaşık yarısı tamamiyle yok olacak.


i | Bana ‘Bay Taviz’ deyin: Başbakan, yeni imtiyazlar vermeye hazır

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Brexit anlaşması için Brüksel ile bir kez daha anlaşma görüşmesi yapmaya hazırlanıyor. Öteyandan Britanya’da muhalefet partileri Johnson’ın Brüksel’e önereceği planın ‘çalışamaz’ olduğunu öne sürüyor. Johnson, Muhafazakâr Parti’yi yapacağı görüşmelerde kendisine daha çok destek vermeye çağırdı.

New York Times | Trump halkın gözleri önünde aceleci bir hamle ile Çin'den Biden'ı incelemesini istedi

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy'den olduğu gibi Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'den de Demokrat Parti Başkan aday adayı Joe Biden hakkında soruşturma yürütmesini istedi. Kendisine Ukranya'dan siyasi rakibini soruşturmasını istediği için azil soruşturması başlatılırken Trump dün Beyaz Saray önünde gazetecilere yaptığı açıklamalarda, "Çin de Biden'lar hakkında bir soruşturma başlatmalı çünkü orada olanlar da Ukrayna'da olanlar kadar kötü" dedi. Trump'ın bu açıklamalarının Çin ile ticaret anlaşması için görüşmesinden dakikalar sonra gelmesi de dikkati çekti. Trump ticaret anlaşması ile ilgili olarak, "Bizim istediğimizi yapmazlarsa, bizim çok fazla gücümüz var" diye konuştu. The New York Times'ın aktardığına göre dün yapılan açıklamayla birlikte Trump ve müttefikleri siyasi rakipleri hakkında kötüleyici bilgi bulunması için Ukrayna, Çin, Avustralya, İtalya ve bir iddiaya göre Britanya'dan yardım istemiş oldu. Trump dün yaptığı açıklamalarda ayrıca "Yozlaşma ile mücadele etmek için yabancı bir ülkeden destek istemekte hiçbir sorun yok" dedi.


The Washington Post | Trump açıkça Çin'den Biden'ı soruşturmasını istedi

WP'nin ilk sayfasında da Trump'ın Çin'e "Biden'ı soruşturun" çağrısı yapması var. Gazetenin muhabirleri, Trump'ın bu açıklamasıyla kendisine yöneltilen "gücünü kötüye kullanma" suçlamasıyla alay ettiğini düşündüklerini belirtti.


Moscow Times | Greta Thunberg Putin'in eleştirilerine Twitter biosu ile karşılık verdi

16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisine yönelttiği, "İyi kalpli, ama kötü bilgilendirilmiş bir kız" sözlerini Twitter'daki kişisel bilgiler bölümüne taşıdı. Thunberg, aynı şeyi Trump'ın kendisiyle alay ettiği paylaşım için de yapmıştı.


Le Monde | Dünya Ticaret Örgütü’nün yeşil ışık yakmasının ardından Trump, Avrupa’ya yüklendi

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ara buluculuk makamı, AB ve ABD arasında yaklaşık 15 yıldır devam eden Boeing-Airbus anlaşmazlığına ilişkin kararı sonucunda ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden ötürü AB ürünlerine yıllık 7,5 milyar dolarlık ilave gümrük vergileri uygulamasına onay verildiği kaydedilmişti. ABD’nin ek gümrük vergisi uygulayacağı ürünler arasında jambon, peynir, zeytin ve hatta İrlanda ve İskoç viskileri de yer alacak.


Al Arabiya | Irak’ta protestoların üçüncü günü: Ölü sayısı artıyor

Irak'ta protestolar dördüncü gününe girerken ölü sayısı 34'e yükseldi. Güvenlik güçlerinin sert müdahalelerine rağmen Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoculara hak vererek hükümetin yozlaşma ile mücadele etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.