Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Al Arabiya, Ali Babacan'ın açıklamalarını öne çıkardı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Eylül 2019 09:12

T24 Dış haberler

Al Arabiya'nın internet sitesinin manşet bölümünde Ali Babacan'ın Karar gazetesine yaptığı açıklamalar yer aldı. Dünya gündeminde Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Avam Kamarası'nda iki büyük yenilgi daha alması var. Dünkü oylamanın sonuçlarına göre Johnson hükümeti "anlaşmasız Brexit planını" milletvekillerine sunmak durumunda kalacak ve erken seçime gidilmeyecek. ABD Başkanı Donald Trump, "Taliban ile müzakereler öldü" ifadelerini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB- Rusya ilişkilerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu.

10 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Johnson’a ‘gizli’ anlaşmasız Brexit planlarını teslim etme talimatı

The Guardian, Britanya Başbakanı Boris Johnson’a yüksek rütbeli danışmanları tarafından gönderilen anlaşmasız Brexit’e zemin hazırlayan parlamentonun askıya alınması planları ve gizli mesajlar içeren belgeleri teslim etmesi talimatı verildiğini aktardı. Parlamentonun beş hafta boyunca askıya almasının ardından eski Muhafazakâr Partili milletvekilleri ve muhalefet partileri, Johnson’a daha önce basına sızan ‘Brexit senaryolarını’ içeren belgelerin tamamını yarın akşama kadar teslim etme çağrısı yaptı. Parlamentonun askıya alınmasından önce yapılan planların Dominic Cummings ve pek çok danışman arasında geçen WhatsApp, Facebook ve farklı sosyal medya mesajlaşmalarıya belgelendiği biliniyor.


The Independent | Britanya karanlıkta

Avrupa Birliği’nden ayrılık için öngörülen süreye 51 gün, kala Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın kararıyla parlamentonun beş hafta boyunca kapalı olacağı ‘tarihi’ gün geldi. Hükümet, kendilerinden talep edilen askıya alma ve anlaşmasız Brexit’e dair planları içeren belgeleri vermek konusunda direnmeye hazır.


New York Times | Yenilginin gününde Johnson'ın seçime gitme girişimi başarısız oldu

New York Times'ın ilk sayfasında da Avam Kamarası'nın Britanya'da bir erken seçime izin vermemesi var. NYT, Johnson'ın Britanya başbakanları arasında göreve en kötü başlangıcı yapan isimlerden biri olabileceğini ifade etti. Haberde anlaşmasız Brexit'in engellenmesinin ardından erken seçime de 'hayır' denmesiyle birlikte Johnson'ın "yenilgi dolu bir gün" yaşadığı değerlendirmesinde bulunuldu.


The Washington Post | Trump ile müzakereler 'öldü'

ABD Başkanı Donald Trump, Taliban ile yapılan müzakerelerin "öldüğünü" ve Afganistan'da barış için örgütle daha fazla görüşme yapılmayacağını ifade etti. 


Moscow Times | Fransa: AB ve Rusya arasındaki güveni tekrar inşa etmeli ama yaptırımları kaldırmak için çok erken

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avrupa Birliği ve Rusya'nın aralarındaki güvensizliği aşması gerektiğini ve ilişkileri iyileştirmek için çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. AB, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Moskova'ya ağır yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Drian, "Henüz yaptırımları kaldırma zamanı gelmedi, ama son zamanlarda geçmişe kıyasla daha farklı bir kafa yapısı görüyoruz. Bu bizi memnun ediyor" dedi.


Frankfurter Allgemeine | Afganistan savaşı: Askerler anlaşmasız mı geri çekilecek?

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Afganistan'da biri ABD askeri olmak üzere 12 kişinin öldüğü bombalı saldırının ardından Taliban ile yapılan barış görüşmelerini sona erdirdi. Başkan buna rağmen askerleri geri döndürme sözünü tutmayı planlıyor. FAZ'ın haberine göre Trump gazetecilere yaptığı açıklamalarda ABD askerlerinin Afganistan'da aşamalı olarak geri çekileceğini söyledi. 


Le Figaro | Boris Johnson: Herkese karşı tek

Britanya Başbakanı Boris Johnson bir kez daha reddedildi. Britanya’da kraliçenin de onaylamasıyla anlaşmasız Brexit’i engelleyen tasarı yasalaştı. 31 Ekim’e kadar Brüksel ile Londra Avam Kamarası’nın onaylayacağı bir anlaşma üretemezse Brexit tarihi bir kez daha ertelenecek.


Al Arabiya | Erdoğan’ın eski müttefiği yıl bitmeden rakip parti kuracak

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan kurucusu olduğu AKP’den ayrılmasının ardından yeni bir parti kuracağını duyurdu. AKP’den temmuz ayında ayrılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski müttefiği Babacan, partiyle arasında ‘derin farklılıklar’ oluştuğunu açıkladı. Babacan partinin 2020 gelmeden kurulacağını söyledi.