Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD ile Taliban tekrar masaya oturuyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

29 Kasım 2019 09:43

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Şükran Günü'nde Afganistan'a yaptığı "sürpriz" ziyaret ve yaptığı açıklamalar gazetelerin ön sayfasında yerini aldı. Trump, görüşmeleri durdurma kararından yaklaşık üç ay sonra tekrar Taliban ile masaya oturma kararı aldı. Rusya ve Suriye Palmira antik kentini restore etmek üzere anlaştı. Britanya'da Hillsborough Faciası ile ilgili davada çıkan karar, hayatını kaybedenlerin ailelerini memnun etmedi. Irak'taki protestolar dünya gündeminde yer bulmaya devam ediyor.

29 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Hillsborough faciasından yıllar sonra başkomiser suçsuz bulundu, aileler öfkeli

Liverpool ve Nottingham Forest’ın bir araya geldiği 1989 FA Cup yarı finali öncesinde çıkan izdihamda 96 kişinin yaşamını yitirdiği Hillsborough Faciası ile ilgili davada, “ağır ihmal sonucu cinayet” ile suçlanan dönemin başkomiseri David Duckenfield suçsuz bulundu. Hayatını kaybedenlerin aileleri karara öfkeyle tepki gösterdi. Duckenfield, 2015’te The Guardian’a bir demeç vermiş ve olaydan 15 gün önce başkomiserliğe atandığını, o dönemde futbol polisliği ile ilgisi bilgisi olmadığını ve maç günü bilinçsiz bir hazırlık yaptıklarını söylemişti.


The Independent  | “Britanya’da doğum hastanelerinde skandalın boyutu hiçbir zaman öğrenilemeyebilir”

Britanya’da doğum hastanelerinde kötü koşullara ilişkin iddialar artarken anne ve bebek ölümlerinin çok yaşandığı iki hastane hakkında bağımsız bir araştırma yürüten bir kurum skandalın boyutunun tam olarak bilinemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Konu hakkında açıklama yapan ebe Donna Ockenden kötü koşullarda bakıma ilişkin belgeler 20 yıl kadar eskiye gidebileceğini söyledi.


 

New York Times | Trump Afganistan'ı ziyaret etti ve Taliban ile müzakereleri tekrar başlattığını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'daki ABD askerlerine sürpriz bir 'Şükran Günü' ziyareti yaptı ve Taliban'la üç ay önce durdurulan görüşmeleri tekrar başlattığını açıkladı. Kabil'in kuzeyinde ABD güçlerinin bulunduğu bir üste Afganistan lideri Ashraf Ghani ile bir araya gelen Trump, "Taliban bir anlaşma yapmak istiyor ve biz onlarla görüşeceğiz" dedi.


The Washington Post | Irak'taki protestolar İran'a odaklandı

WaPo'nun aktardığına göre Irak'ta perşembe günü yeni protesto hareketleri ortaya çıktı. Başkent Bağdat ve güney kentlerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda iki düzineden fazla protestocu öldü. Bazı protestocular Necef'teki İran konsolosluğunu ateşe verdi. WaPo, bu gelişmelerin İran'ı krizin içine daha fazla çektiğini ifade etti.


Moscow Times | Rusya ve Suriye Palmira antik kentini restore etmek üzere anlaştı

Rusya Devlet Ermitaj Müzesi, Şam ve Moskova'nın IŞİD tarafından tahrip edilen Palmira antik kentini restore etmek üzere iki anlaşma imzaladığını duyurdu. Radikal İslamcı terör örgütü, antik şehirdeki birçok önemli tarihi eseri yok etmişti.


Le Monde | Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen için ‘kırılgan’ bir çoğunluk

Ursula von der Leyen başkanlığındaki yeni Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda yapılan oylamada 157'ye karşı 461 oyla kabul edildi. AP’nin daha önce Fransız, Macar ve Rumen üyelere onay vermemesi dolayısıyla yeni Komisyon, 1 Kasım'da göreve başlayamamıştı. Von der Leyen 1 Aralık’ta göreve başlayacak. Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar, Leyen'in aday gösterilmesine tepki göstermişti ve ransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önerdiği Leyen için AB liderlerinin yaptığı oylamada, Alman Başbakan Merkel, koalisyon ortağının eleştirileri nedeniyle kendi bakanı için çekimser kalmıştı.


Al Arabiya | İran konsolosluğunun yakılmasının ardından Irak’ta en az 30 protestocu öldürüldü

Irak’ta protestoların şiddeti sürüyor. Necef kentinde bulunan İran konsolosluğunun yakılmasının ardından ülkenin çeşitli kentlerinde süren gösterilerde güvenlik güçleri en az 30 protestocuyu öldürdü. Nasiriye’de güvenlik güçlerinin kalabalığa ateş açması sonucu en az 25 kişi, başkent Bağdat’ta 4 kişi hayatını kaybetti. Nasiriye’de ölenler sokaklarda anıldı.