Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de "Trump-Zelenskiy telefon krizi" büyüyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

24 Eylül 2019 09:21

T24 Dış haberler

ABD'nin gündeminde bir kez daha "Trump-Zelenskiy telefon krizi" var. İddialara göre Trump, Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy'den Demokrat Parti aday adayı Joe Biden'ın oğluna soruşturma başlatmasını istediği telefon görüşmesinden bir kaç gün önce Ukrayna'ya verilmesi planlanan 391 milyon dolarlık yardımı dondurdu. Britanya gazetelerinde dünyanın en eski tur şirketlerinden Thomas Cook'un iflas etmesi var. Rusya, 2015 Paris İklim Anlaşması'nın şartlarını yerine getirme kararı aldı.

24 Eylül 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Bakanlar Thomas Cook iflasının üzerine bakanlar ‘dağıldı’

Britanya’da hükümet iflas eden tur operatör şirketi Thomas Cook’un kaderini önceden belirlemekle suçlanıyor. Türkiye ve İspanya hükümetleri batan şirket için yardım teklif ederken Britanya hükümetinde desteğin yetersiz olduğu konuşuluyor. Thomas Cook’un batması üzerine dünya çapında binlerce turist mağdur oldu.


The Independent | İşçi Partisi’nden ‘AB’de kalma’ kampanyasına karşı Corbyn’e destek

Britanya İşçi Partisi dün gelecekte olabilecek bir Avrupa Birliği’nden ayrılma referandumunda ‘kalma’ kampanyası yürütmeyi oyladı. Partinin bir tarafta olmamasını ve ‘nötr’ kalmasını savunan Genel Başkan Jeremy Corbyn’e destek geldi. Fakat AB’de kalma taraftarları arasında tartışma sürüyor. Oylamanın ardından konuşan bir parti üyesi “Bu parti mekanizmasına karşı bir kökten hareketti fakat mekanizma kazandı” dedi.


New York Times | Trump, telefon konuşmasından bir kaç gün önce yardımı dondurmakla suçlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy'le yaptığı telefon konuşmasında 2020 seçimlerinde rakibi olması beklenen eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın oğluna soruşturma başlatılmasını talep etmesinin yankıları sürüyor. NYT'nin iki Trump hükümeti yetkilisinden aktardığına göre Beyaz Saray, bahsi geçen telefon konuşmasından birkaç gün önce bizzat başkanın emriyle Ukrayna'ya yapılması planlanan 391 milyon dolarlık bir yardımı dondurdu.


The Washington Post | Trump, Ukrayna'ya yapılacak desteğin gecikmesine sebep oldu

The Washington Post da NYT ile aynı haberi manşetine taşıdı. The Post'un haberine göre hükümet yetkililerine, "Kongre üyelerine gecikmenin nedeninin kuruluşlararası bir süreç olduğunu söyleyin" talimatı verildi. 


Moscow Times | Rusya, Paris İklim Anlaşmasına koşulsuz onay verdi

Rusya, iklim kriziyle mücadele için ülkede Paris İklim Anlaşması'nı uygulayacaklarını açıkladı. Başbakan Dimitri Medvedev, anlaşma hakkında bir hükümet yasa tasarısı sunarak Rusya'nın anlaşmaya uyacağını resmileştirdi.


Le Monde | Trump’ın İran karşısında tutarsızlıkları sürüyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Görüşmeleri’nde İran sorunu ele alınacak. Washington’ın nükleer anlaşmadan çekilmesinden beri süren gerilim ABD’nin İran Merkez Bankası’nı yaptırım listesine almasına kadar uzadı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurul sürecinde iki ülkenin de liderleriyle görüşecek. Macron, Biarritz’de gerçekleşen ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de katıldığı G7 zirvesinin dinamiğini devam ettirmeyi umuyor.


Al Arabiya | Trump’tan Johnson’ın önerdiği ‘yeni İran anlaşmasına’ yeşil ışık

ABD Başkanı Donald Trump, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın İran’la yeni bir nükleer anlaşma önerisine yeşil ışık yaptı. Trump, “Johnson yeni bir anlaşma istiyor çünkü eskisinin süresi doluyordu” dedi. Öte yandan Trump, Al Arabiya muhabirine “İran dünyada terörün bir numarası” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un İran’la görüşmelere katılması sorulduğunda ise Trump’ın yanıtı “Ara bulucuya ihtiyacımız yok” oldu.