Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de taraflar, kürtaj mücadelesinde yeni çatışmalar için hazırlanıyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

27 Haziran 2022 09:39

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Zirvesi’nde dünya liderlerine Rusya’nın işgali karşısında Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini söyledi. Rusya, pazar gününün ilk saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e haftalardır yaptığı en büyük füze saldırısını gerçekleştirdi. ABD Yüksek Mahkemesi'nin Cuma günü Amerikalı kadınların anayasal kürtaj hakkını ortadan kaldıran kararının ardından hem kürtajın hak olması gerektiğini savunanlar hem de kürtaj karşıtları harekete geçti. 

25 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Boris Johnson’dan dünya liderlerine: Ukrayna’da geri adım atmayın

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Zirvesi’nde dünya liderlerine Rusya’nın işgali karşısında Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini söyledi. Downing Sokağı, bazı ülkelerin Rusya’yla bir barış anlaşması karşılığında Kiev’in toprak vermesi olasılığını değerlendirdiğine dair endişeler bulunduğunu belirtti. The Guardian, Johnson’ın G7’de Ukrayna hakkındaki güçlü duruşunun Britanya iç siyasetinde karşı karşıya olduğu zorluklarla karşılaştırdı.


The Independent | Rusya, Kiev’i vurdu

Dünya liderlerinin G7 Zirvesi için toplandığı, Ukrayna’nın kritik gündemlerden biri olduğu gün, Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e füze saldırısı düzenledi. Bu hafta Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’yle de ilişkilendirilen füze saldırısının yerleşim yerlerine isabet ettiği, bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Kiev Belediye Başkanı, Rusya’nın NATO Zirvesi öncesi Ukraynalıları “korkutmayı” amaçladığını söyledi.


New York Times | Taraflar, kürtaj mücadelesinde yeni çatışmalar için hazırlanıyor

ABD Yüksek Mahkemesi'nin Cuma günü Amerikalı kadınların anayasal kürtaj hakkını ortadan kaldıran kararının ardından hem kürtajın hak olması gerektiğini savunanlar hem de kürtaj karşıtları harekete geçti. Kürtaj karşıtları, kürtajın eyaletlerin tümünde yasa dışı olması için çağrılar yaparken, kürtajın anayasal hak olması gerektiğini savunanlar ise protesto eylemlerini sürdürüyor ve kendi eyaletlerinde davalar açıyor. Protestocular, bu davalar yoluyla Biden yönetimini Yüksek Mahkeme kararına karşı fazlasını yapmaya itmeye çalışıyor. 


Wall Street Journal | Rus füzeleri, Ukrayna'nın başkentini vurdu

Rusya, pazar gününün ilk saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e haftalardır yaptığı en büyük füze saldırısını gerçekleştirdi. Pazar günü G7 liderleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini görüşmek için toplanmasından saatler önce gerçekleştirilen saldırıda füzelerden biri 8 katlı bir apartmanı vurdu. Ukrayna yetkilileri füze savunma sistemlerinin Rus füzelerinden en azından birini düşürdüğünü dile getirdi. Saldırıda bir kişi öldü ve 7 kişi yaralandı.


Moscow Times | Bloomberg: Rusya, 100 yıldır ilk kez dış borçta temerrüde düştü

Rusya'nın Bolşevik Devrimi'nin olduğu 1917 yılından bu yana ilk kez dış borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştüğü belirtildi. 

Bloomberg'in aktardığına göre Rusya, 100 milyon dolarlık bir faiz ödemesini pazar günü itibariyle kendisine tanınan ek sürenin sonunda yapamadı. Bahsi geçen son ödeme tarihinin 27 Mayıs olarak belirlendiği, ancak daha sonra Moskova'ya 30 gün ek süre tanındığı vurgulandı. 

Rusya, borçlarını ödeyecek paraya sahip olduğunu; ancak yurtdışındaki döviz rezervlerinin yaptırımlar nedeniyle dondurulduğunu; bu sebeple de Moskova'nın düşeceği herhangi bir temerrüdün 'suni' olduğunu söylüyor. 

Loomis Sayles'den kıdemli analist Hasan Malik, "Bir hükümetin, borçlarını ödeyebilecek durumda olmasına rağmen başka ülkeler tarafından temerrüde itilmesi çok nadir bir şeydir, İleride dönüm noktası olarak anacağımız bir olay olacak" dedi. 

Geçen ay ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın uluslararası yatırımcılara olan milyarlarca dolar borcunu ödemesi için ABD bankalarını kullanmasını önlemişti.

Rusya, 1917'de Bolşevik Devrimi'nin Çarlık Rusyası'nı yıkmasından bu yana dış borçta hiç temerrüde düşmemişti. 

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Batılı ülkeler, Rusya'nın her sektör ve kolunu etkileyen yaptırımlar uygulamıştı.


Le Monde | Kürtaj: ABD’de Yüksek Mahkeme’nin büyük geri adımı

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etti. Federal düzeyde kürtaj hakkını koruyan yasanın kalkmasıyla, 27 eyaletin kürtajı yasaklaması bekleniyor. Bunlar arasında şimdiden 13 eyalette daha önceden hazır olan kürtaj yasakları yürürlüğe girdi. California eyaleti, kürtaj hakkını koruyacağını duyurarak ülkede yasak olduğu eyaletlerde yaşayan kişilere bu işlem için kapılarının açık olacağını duyurdu.


Al Jazeera | Sudan, Etiyopya’yı askerlerini öldürerek cesetleri toplu alanda sergilemekle suçladı

Sudan ordusu, Etiyopya ordusunun esir tutulan yedi Sudan askeri ve bir sivili öldürdüğünü açıkladı. Sudan ordusundan yapılan açıklamada, Etiyopya’nın öldürülen askerleri “halka açık alanda sergilediğini” de belirterek karşılık verileceğini belirtti. Etiyopya yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmadı. Sudan ve Etiyopya arasında gerilim, Etiyopya’nın Tigrey bölgesindeki çatışmalar ve Nil Nehri üzerinde inşa edilen dev hidroelektrik barajı üzerinden devam ediyor.