Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de Cumhuriyetçiler arasında yeni tartışma

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Mayıs 2019 09:15

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Dünya gündeminde ABD'nin Çin'e uygulama kararı aldığı ek tarifeler var. Birçok gazete ABD'nin Çin'in üzerindeki baskısını arttırdığını yazdı. Finacial Times, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinin Hong Kong’da dijital banka açma konusunda izin aldığını aktardı. Washington Post ise Trump'ın en büyük oğlunun ifade vermeye çağrılmasının Cumhuriyetçiler arasında tartışma başlattığını yazdı. Trump Jr.'ı ifade vermeye çağıran Senato komitesinin başında bir Cumhuriyetçi Partili bulunuyor.

10 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Sınırdışı edildikten sonra Jamaika’da 5 kişi öldü

Jamaika’da Mart ayından beri en az beş kişi İngiltere’den sınırdışı edildikten sonra öldürüldü. İçişleri Bakanlığı’nın İngiltere’de bir ‘politik skandal’ olarak hatırlanan, haksız yere gözaltına alınan, sınırdışı tehditiyle karşı karşıya kalan insanların ortaya çıktığı Windrush olayından sonra, sınırdışı edilenlerin taşındığı uçak seferleri hakkında açıklama savunma yapması bekleniyor.


The Financial Times | Hong Kong’dan Çinli teknoloji devlerine yeşil ışık

Çin’in en büyük teknoloji şirketleri, Hong Kong’da dijital banka açma konusunda izin aldı. Bu gelişmenin HSBC, Standard Chartered gibi yerel bankalara tehdit oluşturacağı ve gelecekte Londra ve New York piyasalarına rakip olacağı bekleniyor.


New York Times | Trump Çin'i yeni ek tarifeler ile sıkıştırıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den gelen 200 milyar dolar değerindeki ürünlerden yüzde 10 yerine yüzde 25 verdi alma kararı aldı. Ek tarife bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Trump'ın kararı perşembe günü Çin ile ABD arasında Washington'da yapılan görüşmelerin ardından geldi. NYT müzakerelerde bir sonuca varılamadığını aktardı.


The Washington Post | Trump'ın en büyük oğlunun ifade vermeye çağrılması Cumhuriyetçiler arasında tartışma başlattı

Donald Trump'ın en büyük oğlunun Rusya soruşturması kapsamında Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğunu Senato tarafından ifade vermeye çağrılması tartışma konusu oldu. Trump Jr.'ı ifade vermeye başkanı bir Cumhuriyetçi Partili olan Senato İstihbarat Komite'si çağırdı. Komite başkanının kararı bazı partililer tarafından sert bir şekilde eleştirildi ancak Richard Burr geri adım atmadı. Karar partide tartışma konusu oldu.


Moscow Times | Ruslar ve muhalif isimlere Karadağ'daki 2016 darbe girişiminden sebep hapis cezası

Karadağ'da mahkeme 14 kişiye 2016 yılında Rusya'nın yardımı ile bir darbe planladıkları gerekçesiyle hapis cezası verdi. Rusya yanlısı muhalefet liderleri Andrija Mandić ve Milan Knežević'e suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle 5'er yıl hapis cezası verdi. Hakim, planlanan darbenin amacının Karadağ'ın NATO'ya katılmasını engellemek olduğunu söyledi. Tutuklananlar içinde Rus ve Sırp vatandaşları da bulunuyor.


Frankfurter Allgemeine | ABD Çin'e baskı yapıyor 

FAZ da ABD'nin Çin'e uyguladığı ek tarifeler ile ilgili bir haber hazırladı. FAZ'ın aktardığına göre ABD'nin 200 milyar dolar tutarında bazı Çin ürünleri için yüzde 25’lik bir ithalat vergisi uygulamasına rağmen iki ülke arasındaki ticaret görüşmeleri devam edecek. Pekin, uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından "karşı önlemler alacaklarını" açıkladı.


Le Monde | Avrupa kampanyasında liste başı Macron

Fransa’da Cumhuriyetçi Yürüyüş Partisi (LRM), Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kampanyasını ekolojik dönüşüm üzerine kurdu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim kampanyası konuşmasında, “Avrupa taraftarı’ olarak, Avrupa’yı bölmek isteyenlere karşı elinden gelen her şeyi yapacağını” söyledi.


Al Arabiya | ABD’den olası bir İran saldırısına karşı ‘hızlı ve kararlı cevap’ uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, olası bir İran saldırısı durumunda ABD’nin cevabının ‘hızlı ve kararlı’ olacağını söyledi. Pompeo, “Tahran rejimi onlardan gelecek herhangi bir saldırı durumda alacağı sert ve kararlı cevabın farkında olmalıdır, şu an dizginlediğimiz duruş İran tarafından çözüm eksikliği olarak görülmesin” dedi.