Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "ABD askerleri çekilirken Kürtler Suriye yetkilileriyle anlaştı"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

14 Ekim 2019 10:44

T24 Dış haberler

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve Türkiye'nin bölgede gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı dünya basının gündeminde yer almaya devam ediyor. Washington Post, Trump'ın hafta sonu askerlerin planlı bir şekilde çekilmeye devam etmesi kararını vermesinin perde arkasını manşete taşırken The New York Times, bölgede bu zamana kadar ABD'nin müttefiği olan Kürtlerin Şam ile anlaşma haberine yer verdi. Fransız gazete Le Monde ise bölgede tutulan IŞİD militanlarına yönelik endişelere yer verdi. Al Arabiya'nın manşetinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suudi Arabistan'a yönelik açıklamaları yer alırken Britanya basının gündeminde Brexit anlaşma süreci bulunuyor.

14 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Washington Post | Trump’ın günler süren kışkırtmalarının ardından Suriye'den çekilme emri geldi

Beyaz Saray yetkilileri  Trump’ın Suriye’nin kuzeyinden askerlerin tamamını çekmeden önce günlerce bu konuda kışkırtıcı adımları olduğunu aktardı. ABD’nin geçen hafta askerlerin bir bölümünü çekmesinden beri Savunma Bakanlığı bölgedeki Kürt müttefiklerin terk edilmeyeceğinin güvencesini veriyordu. İsmini vermek istemeyen Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın son hafta boyunca Cumhuriyetçiler olmak üzere pek çok yerden gelen tepkilere rağmen kararından vazgeçmediğini anlattı. Trump’ın perde arkasında Türkiye’nin Suriye’ye harekâtı ile ABD’nin askerlerini çekmesinin bir suçu olmadığını anlatmaya çalıştığı belirtildi.


The Wall Street Journal | ABD, Suudilerle nükleer anlaşmanın peşinde

Trump yönetimi Suudi Arabistan’a nükleer reaktör satmayı planlıyor. Fakat Suudi Arabistan daha önce nükleer silahların yayılmasını kısıtlayan sıkı bir düzenlemeyi reddetmişti. Trump yönetimi ABD’nin nükleer enerji endüstrisi düşüşe geçmişken Suudi Arabistan’ın nükleer enerji hırsının on milyar dolarlık bir yeni pazar oluşturabileceğini düşünüyorum. Suudi Arabistan’ın kısıtlamaları reddeden tutumu ise ABD’li kongre üyelerinde endişe uyandırıyor.


The Guardian | Başbakan, Kraliçe’nin konuşmasında gündemi Brexit’ten uzaklaştırmayı hedefliyor

Britanya’da Kraliçe bugün hükümetin önceliklerini hazırlayacağı ve 22 yeni yasa düzenlemesini sunacağı bir konuşma gerçekleştirecek. Britanya Başbakanı Boris Johnson ise Avrupa Birliği’nden ayrılık için belirlenen 31 Ekim’e günler kala Brexit gündemini bu konuşmadan uzak tutmayı hedefliyor. Bugün yapılacak konuşmada cinsel suçlar ve cinayet suçlarına yönelik gündemler ele alınacak.


The New York Times | ABD askerleri çekilirken Kürtler Suriye yetkilileriyle anlaştı

Bir yıl önce Suriye’de Suriye hükümeti ve Rusya’ya karşı birlikte savaşan ABD askerleri ve Kürt güçleri bölgede müttefikti. Şimdi Beyaz Saray Kürtlerin üzerindeki korumasını kaldırırken bölgedeki Kürtlerle birlikte savaşan bazı askerler bölgedeki Kürtlerin ABD’nin kendilerini bölgede terk ettiğini söylediğini aktardı. Bir ABD askeri “Bize güvendiler ve güvenlerini yıktık, bu tarihimizde bir leke olacak” dedi. Başka bir asker “Utanıyorum” derken bir SDG yetkilisi de “Askeri mantıkta en kötüsü ihanettir” dedi. Dün Trump’ın emri üzerine bölgeden bin ABD askeri daha çekileceğinin açıklanmasının ardından Kürtlerin Şam ile anlaşma yaptığı belirtildi.


The Independent | “Britanya, Avrupa’dan anlaşma istiyorsa daha hızlı hareket etmeli”

Avrupa Birliği, Britanya’ya ayrılık anlaşması istiyorsa daha hızlı harekat etmesi gerektiğini söyledi. Yetkililer hafta sonu iki taraf arasında yapıcı görüşmeler geçtiğini söylese de bu hafta bir anlaşmaya varılması için yetersiz olduğunu ekledi. AB’den kaynaklar bir anlaşmanın olması gerektiğini ve bunun için Boris Johnson’ın tavizler vermesi gerektiğini söyledi.


Le Monde | Türkiye’nin Suriye’de operasyonu: Cihatçı tehditi

ABD Suriye’deki askerlerinin tamamını çekeceğini söyledikten sonra bölgede cezaevlerinde tutulan IŞİD militanlarının durumu dünya kamuoyuna endişe uyandırmaya devam ediyor. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı’nın ardından bölgeden cezaevlerinde tutulan militanların kontrolünün sağlanamayacağına dair endişeler geliyor. ABD çekilme kararını ardından IŞİD militanı 40 mahkumu taşıdığını duyurmuş aralarında iki İngiliz vatandaşı olduğunu açıklamıştı.


Al Arabiya | Putin, Suudi-Rus ilişkilerini övdü, Aramco saldırısını kınadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan ziyareti öncesi Al Arabiya’ya röportaj verdi. “Suudi Arabistan’ı arkadaş bir millet olarak görüyoruz” diyen Putin, Kral Selman ve Veliaht Prens Selman ile çok iyi ilişkileri olduğunu belirtti. Putin burada yaptığı açıklamalarda geçen haftalarda Suudi Arabistan’ın Aramco şirketinin petrol tesislerine düzenlenen saldırıyı da kınadığını söyledi.