Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD, Afganistan’dan çekilme konusunda anlaşmaya yaklaştı 

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

17 Ağustos 2019 11:28

T24 Dış haberler

ABD'nin gündeminde Taliban ile süregelen barış anlaşmasına yönelik gelişmeler yer aldı. ABD'nin Afganistan'dan birliklerini çekmesine sebep olacak anlaşma sürecinin her an tamamlanması beklenirken, The New York Times Afganistan hükümeti ve Taliban arasında karşılıklı görüşmeler başladığında kadınların daha baskıcı bir rejimle karşılaşmaktan korktuğunu yazdı. Britanya basını ise ölen bir polis ardından cinayet şüphesini ilk sayfalarına taşırken Al Arabiya'da Britanya ve İran arasında gerilime neden olan petrol tankeri Grace 1'e ilişkin gelişmelere yer verdi.

17 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Polisin ölümünde cinayet şüphesi

Britanya’da genç bir polisin ölümü üzerine geniş çaplı bir cinayet soruşturması başlatıldı. Soruşturma kapsamında aralarında 13 yaşında bir çocuğun da olduğu 10 kişi gözaltına alındı. Yeni evlendiği öğrenilen Andrew Harper isimli polisin öldüğü gece bir hırsızlık ihbarı üzerine yola çıktığı öğrenildi. Geçen hafta da Londra’da bir polis bıçaklı saldırıya maruz kalmıştı. 

The New York Times | Afgan kadınlar barış anlaşmasından sonra kazanımlarını kaybetmekten korkuyor 

ABD ile Taliban bir barış anlaşmasının ön hazırlığına yaklaşırken Afgan kadınlar arasında yaklaşık 20 yıllık kazanımlarını kaybetmeye dair bir korku oluştu. ABD’nin Afganistan Büyükelçisi Roya Rahmani, 90’lı yıllarda Afganistan’da kadın olmanın ne kadar zor olduğunu hatırlarken, kadın örgütleri yaklaşan barış anlaşması sürecinde Taliban’ın kadınların eğitim, çalışma gibi hakları konusunda daha da geri adımlar atılmasına sebep olmasından korkuyor. 

The Washington Post | ABD, Afganistan’dan çekilme konusunda anlaşmaya yaklaştı 

ABD, Afganistan hükümeti ve Taliban arasındaki anlaşma arabuluculuğu görüşmelerinde ilerleme kaydetti. Taliban ve ABD arasında ilerleyen görüşmelerde ABD’nin ülkeden birliklerini çekmesi ve Taliban ve Afganistan hükümeti arasında karşılıklı diyaloğun başlamasının yaklaştığı belirtildi. ABD’nin çekilmesiyle yaklaşık 5 bin asker Afganistan’dan ayrılacak. Bunun karşılığında Taliban da El Kaide’nin durdurulması yönünde adımlar atacak. 

Le Figaro | Dünya nesli tükenen hayvanlarla karşı karşıya

Nesli tükenmekte olan hayvanların ticaretine karşı yürütülen mücadelede 182 ülkeden temsilciler Cenevre’de toplanacak. Nesli tükenmekte olan hayvanların ticaretine ilişkin yeni düzenlemeler koyulması bekleniyor. 

The Daily Telegraph | Yeni evli polisin ölümünde cinayet şüphesi

Britanya’da görevde ölen polisin ardından cinayet şüphesi öne çıktı. Soruşturma kapsamında 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 13 yaşında bir çocuk da bulunuyor. Öldürülen polisin yeni evli olduğu öğrenildi.

Al Arabiya | Alıkonulan petrol tankerinin kaptanı işine dönmek istemiyor

Britanya tarafından alıkonulan ve Cebelitarık hükümeti tarafından serbest bırakılan petrol tankeri Grace 1’in kaptanının serbest bırakıldıktan sonra işine dönmeyi istemediği belirtildi. Denizcinin avukatı Rachard Wilkinson tarafından yapılan açıklamada, tankerin alıkonulmasıyla birlikte gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan kaptanın İran yetkililerine dönüş yolu için yerine birinin bulunmasını talep ettiği açıklandı. Yaklaşık bir aydır bekletilen tankerin dönüş yoluna çıkmadan önce bir süre Cebelitarık’ta tamir ve hazırlık sürecinden geçmesi gerektiği öğrenildi.