Gündem

"Down Sendromluları cinsel istismara açık hale getiren 'temsili düğünlere' son verilmeli"

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu konu hakkında konuştu

30 Ekim 2019 13:40

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, Down Sendromluları cinsel istismara açık hale getiren 'temsili düğünlere' son verilmesi gerektiğini kaydetti. Kamu kurumları ya da siyasi partilerin desteğiyle yapılan "damatsız ya da gelinsiz” temsili düğünlerin medyada yayınlanmasıyla teşvik edici hale geldiğini belirten Kuyumcu, "Down Sendromlu bireyler 'evlilikle ilgili' sorularına cevap bulamamakta ve psikolojik sorunlar yaşayarak, cinsel istismara açık hale gelmektedir" dedi.

Bu eylemi teşvik eden reyting için haber yapan, reklam amacı ile kullanan, her kurum ve bireyin suç işlediğini ifade eden Adem Kuyumcu, "Telafisi imkansız sonuçlara neden olan temsili düğünler, insan haklarına aykırıdır ve derhal yasaklanmalıdır" dedi.

Dernek Başkanı Kuyumcu, devletin Down Sendromlu bireyler için yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

“'Zihinsel engellilerin resmi olarak evlenmesi'ne izin verilmediğine göre temsiline de izin vermemelidir. Aileye ve bireye; evliliğin, düğünün, gelin ve damat olmanın ne olduğu açıkça anlatılmalıdır.

Konunun yaygınlaşarak normalleşmesini ve bireyin cinsel istismar hedefi olmasını önlemek için medyanın bu konuda haber yapması engellenmeli, tersine, “farkındalık” yaratacak haberlere yer verilmelidir.

Bakanlıklar ve belediyeler Down Sendromlu bireylerin hayatın her alanına eşit ve güven içinde katılımını sağlamalıdır.

Down Sendromlu bireylerin istihdama katılımı sağlanmalı, sporcu ve sanatçı olmaları desteklenmeli, aktivitelere katılımları arttırılmalıdır.

TBMM’de kurulan Down Sendromlu Araştırma Komisyonu daha aktif ve çözüm odaklı, uygulamaya dönük çalışmalar yapmalıdır.

Down Sendromlu bireylerin algı kapasitelerine uygun eğitim hakları sağlanmalıdır.

Sağlık hizmetlerinde Down Sendromu ile birlikte oluşan hastalıklar kısıtlama olmadan tedavi edilmelidir.

Başkasının bakımı ve kontrolünde yaşayabilenDown Sendromlu bireylerin bakımını yapan kişilere maddi ve psikososyal destek sağlanmalıdır."