Ekonomi

"Döviz hesaplarındaki artışı artık 'dış güçlerin, üst aklın saldırısı' ile açıklamak inandırıcı olmuyor"

Bankalardaki döviz birikimi miktarı, 171 milyar dolar...

14 Mart 2019 13:02

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, döviz hesaplarının son 5 yılını inceledi. "Şu an bankalardaki mevduat hesaplarının yüzde 50’den fazlası döviz hesabıymış" diyen Özkök, "Bildiğim bir şey varsa, bu durumu artık 'dış güçlerin, üst aklın saldırısı' ile açıklamak inandırıcı olmuyor" ifadesini kullandı.

Türkiye 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilerlerken, vatandaşlar ve şirketler artan şekilde döviz biriktiriyor. Şubat ayının son haftasında vatandaşların ve şirketlerin bankadaki döviz birikimleri 171 milyar dolar oldu. Böylelikle döviz birikimlerinde cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bunun yanında ülkede döviz birikimleri, dolaşımdaki ve bankalardaki paranın yarısına yaklaştı.

Özkök, bankalardaki döviz hesaplarının artışına yönelik olarak bir değerlendirme yaptı. "Türkiye'deki insanların psikolojisine bakmak lazım" diyen Özkök, "Ben ekonomist değilim ama psikoloji bilirim" notunu düştüğü yazısında, "Bildiğim bir şey varsa, bu durumu artık “dış güçlerin, üst aklın saldırısı” ile açıklamak inandırıcı olmuyor. Çünkü Türkiye, ekonomisinde bu kötü rakamları hak etmiyor" ifadelerini kullandı.

Özkök'ün yazısı için tıklayın