Dünya

Donald Trump'tan, Avrupa ülkelerine tepki: IŞID'li mahkumları geri almayı reddediyorlar

SDG kamplarında, 800 Batılı IŞİD militanı, 700 Batılı kadın ve bu kişilerin 1500 çocuğu olduğu sanılıyor

01 Mayıs 2019 11:23

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump; Suriye'de, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kamplarında tutulan 1800 yabancı IŞİD militanı için Avrupa ülkelerine 'çağrı' yaptı. Trump, "Bizzat kendi ülkelerinden gelen mahkumları almayı reddediyorlar. Bu iyi değil” dedi.

IŞİD’in, Suriye’de kontrol ettiği topraklardan temizlenmesi ve ABD’nin çekilme kararı sonrasında, Suriye Demokratik Güçleri’nin, beş yıllık savaşta tutukladığı yabancı IŞİD militanlarına ilişkin tartışma da devam ediyor. Avrupa ülkeleri IŞİD'e katılan kendi vatandaşlarını geri alıp yargılamakta isteksiz davranırken, ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerini eleştirdi.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada SDG kamplarında tutulan IŞİD’liler için şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’de Hilafet’i yüzde 100 yok etmek için son çatışmalarda esir aldığımız 1800 IŞİD’li mahkum var. Şu an, bu tehlikeli mahkumlarla ne yapacağımız konusunda kararlar alınıyor. Avrupa ülkeleri, bunun büyük ölçüde onların iyiliği için yapılmasına rağmen, hiç yardımcı olmuyor. Bizzat kendi ülkelerinden gelen mahkumları almayı reddediyorlar. Bu iyi değil!”


 

SDG, uzun süredir, IŞİD’lilerin tutulduğu kamplardaki koşulların kötüleştiğini vurgulayarak, diğer ülkelere bu kişilerin kendi ülkelerinde yargılanması için çağrıda bulunuyordu. SDG kamplarında 800 Batılı IŞİD militanı, 700 Batılı kadın ve bu kişilerin 1500 çocuğu olduğu sanılıyor.