Dünya

Doğu Türkistan için 22 ülke ortak bildiri yayımladı, imzacılar arasında Türkiye yer almadı

11 Temmuz 2019 12:03

Aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Britanya'nın da bulunduğu dünyanın önde gelen ekonomilerine sahip 22 ülke Doğu Türkistan'daki kamplarında zorla tutulan Uygurların serbest bırakılması için ortak bir bildiriye imza attı. Bildiriye imza atan ülkeler arasında Türkiye yer almadı.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre bildiride Çin'in kuzey batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan) yer alan toplama kamplarındaki zorla alıkoyma ve Müslümanlara ve azınlıklara yönelik hak ihlallerinin bir an önce son bulması için Pekin yönetimine çağrıda bulundu.

 
Çin’in uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan mektupta “Sincan ve Çin genelinde din ve inanç özgürlükleri de dâhil olmak üzere insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı göstermeye çağırıyoruz” denildi.
 
Büyükelçilerinin imzasının bulunduğu 22 ülke sırasıyla şöyle: ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada, Kuzey İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç ve Yeni Zelanda. İmzacı ülkeler arasında herhangi bir İslam ülkenin temsilcisinin imzası bulunmuyor. Ancak ileriki dönemlerde bu ülkelerin sayısının artması bekleniyor.