Dünya

Doç. Dr. Hakan Güneş: Afganistan’da ABD barışı Taliban’a sıkıştı

13 Ağustos 2019 16:15

ABD’nin Afganistan’da Taliban’la yürüttüğü barış görüşmelerini yorumlayan Akademisyen Hakan Güneş, Taliban’ın geçiş hükümetinin büyük ortağı olmak istediğini belirtti.

11 Eylül saldırılarının ardından 136 ülkenin desteğiyle Afganistan’a giren ABD, 18 yıl sonra bölgeden çıkmak için uğraşıyor. Bu arada büyük yıkıma uğrayan ülkenin barış görüşmelerini yine aynı aktör, yani ABD gerçekleştiriyor.Bu kapsamda Taliban’la başlayan barış görüşmeleri de devam ediyor.

Afganistan’daki sürecigazetemize değerlendiren İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş, tıkanma noktasına gelen görüşmelerin Trump-İmran Han görüşmesi ile ivme kazandığını ve ABD’nin eylül sonunda görüşmeleri nihayete erdirmek istediğini belirtti. Görüşmeler sürerken patlayan bombaları Taliban’ın masaya güçlü oturma ve geçiş hükümetinin büyük ortağı olma hamlesi olarak değerlendirdi. Talibanlı bir hükümetin “yeni göç dalgası” getireceğine dikkat çeken Güneş, Afganistan’dan Suriye’ye Ortadoğu’da süren savaşların ve emperyalist müdahalelerin panzehrinin ise antiemperyalist barış mücadelesinin yükseltilmesi olduğunun altını çizdi.

Trump'ın tehdidi Pakistan içindi

Barış görüşmelerinin detayları ile başlayalım, ne kadardır devam ediyor bu görüşmeler, şu anda hangi aşamada?
İki yılı aşkın bir süredir, dolaylı olarak, devam eden görüşmelerin sekizincisi şu anda Doha’da sürüyor, bir taraftan Afganlar arası barış görüşmeleri de sürdürülüyor. Bu aşamaya gelmeden tabii ki daha önce de dolaylı görüşmeler olmuştu; Moskova’da ve farklı yerlerde ama o görüşmelerin esas itibariyle tıkandığını söyleyebiliriz. Görüşme sürerken bombalar patlıyordu ve ilerleme sağlanamıyordu. Şimdi yeniden ivme kazandı ve bu aslında geçtiğimiz ay yapılan bir görüşme sonrası oldu.

Söyleşinin devamı için tıklayın.