Çevre

Diyarbakır Surları'na ait taşları çalanlar gözaltına alındı

16 Aralık 2019 21:19

Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Surları'na ait taşların yerinden sökülüp satılmasına ilişkin açıklama yaptı. Güzeloğlu, "Surları tahrip edenler emniyet birimlerimizce gözaltına alınmış ve haklarında adli tahkikat başlatılmıştır" dedi.

TIKLAYIN - UNESCO dünya mirası olan Diyarbakır surlarının taşlarının çalınıp satıldığı ortaya çıktı

Güzeloğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Unesco Dünya Kültür Mirası, Diyarbakır'ın kalbi ve insanlık tarihinin tanığı Sur'ları tahrip edenler emniyet birimlerimizce gözaltına alınmış ve haklarında adli tahkikat başlatılmıştır. Sur'lara zarar veren ve tahrip edenlere karşı kararlılıkla mücadele edilecektir.”

"Konuyla ilgili Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) dün (15 Aralık) yaptığı açıklamada, bunun ‘tarihi eser kaçakçılığı' olduğunu belirterek, yasalarca suç sayıldığını vurgulamıştı.

"Girişim, taşların Sur dışında bir yerde görüldüğü halde yetkililere bildirmeyenlerin de bu suça ortak olacağını belirterek; sorumlu ve yetkili kurumları, Milli Eğitim Müdürlüğü'nü, Sur içindeki ve dışındaki esnafı, mesleki kuruluşları, basını ve sivil kuruluşları ile yakın zamanda tahribat ve yıkım gören herkesi, Diyarbakır Kalesi'nin daha fazla zarar görmemesi için harekete geçmeye davet etmişti."