Gündem

Diyarbakır miting saldırısı davası: Sanık Gök'ün tutuklanması talebi yine reddedildi

15 Kasım 2019 16:59

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015’te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği seçim mitingine yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı bombalı saldırı hakkındaki davanın 23. duruşması görüldü. 5 sanığın yargılandığı Sincan atı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada müşteki avukatların tutuksuz sanık Burhan Gök'ün tutuklanması talebini yine reddedildi.
 
Duruşmayı HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Eş Sözcüsü Fatma Kılıçaslan'ın yanı sıra 5 Haziran Amed Aileleri İnisiyatifi üyeleri adına saldırıda yaralanan Lisa Çalan, Sabahattin Bekçi ile yaralı yakınları Yalçın Sümer ve Hayati Kurul takip etti.
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, tutuklu sanıklar Mustafa Kılınç, İsmail Korkmaz ve Orhan Gönder bulundukları cezaevinden, Burhan Gök de Antep'ten Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Beyanlarını tekrar eden sanıklar, tahliye talebinde bulundu.
 

Dosyanın hızlandırılması talebi

Müşteki avukatlardan Şevin Kaya, dosyaya ilişkin taleplerini sıraladı. Bir kısım müştekinin ifadesine hala başvurulmadığını söyleyen Kaya, ulaşılamayan müşteki yakınlarının katılan sıfatıyla davaya katılmasını talep etti. Kaya, Adli Tıp Kurumu’na (ATK) yeniden müzekkere yazılarak dosyanın hızlandırılmasını da istedi. 
 
Sanıkların katliam suçunu işlediklerinin somut delillerle desteklendiğini ifade eden Kaya, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, tutuksuz sanık Burhan Gök'ün ise tutuklanması talebinde bulundu. 
 

"Katliamlar silsilesinin bir halkasıdır"

Avukat Özgür Erol, dosyadaki sanıklardan İlhami Bali'nin devlet görevlileri tarafından 27 ve 29 Mart 2016’da Ankara'da lüks bir otelde ağırlandığı yönünde Meclis'e iki ayrı soru önergesinin verildiğini hatırlattı. Erol, "Bu tarihlere dikkat edilirse, soruşturmanın açıldığı ve gizlilik kararı olduğu tarihlerdir. Buradaki mesele, 4 sanığın yargılanması meselesi değildir. Diyarbakır ile başlayan Suruç, Ankara olarak devam eden katliamlar silsilesinin bir halkasıdır. Yazılı beyanda bulunacağız. Yargılamanın tamamlandığı kanaatindeyiz" dedi.
 
Sanık avukatları da yargılanmanın başından beri hiç bir taleplerinin kabul edilmediğini belirterek, tüm delillerin toplanmasını ve müşteki avukatların ifadesi alınamayan müştekilere katılan sıfatının verilmesi talebinin reddedilmesini istedi.
 

Duruşma 29 Kasım'a ertelendi

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanık İlhami Balı hakkında yakalama kararının devam etmesine, sanık Burhan Gök'ün ise tahliye olduktan sonra duruşmaları takip ettiği belirtilerek, müşteki avukatların tutuklanması yönündeki talebin reddedilmesine karar verdi.
 
Ayrıca ifadesi alınmayan müştekilerin ifadelerinin alınmasının beklenilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 29 Kasım’a erteledi.