Gündem

"Diyarbakır hayvan barınağında mamaları satıyorlarmış, aç kalan köpekler ölüleri yiyor"

Avusturya’da yaşayan köpek eğitmeni Filiz Kaya, "Orada bir şebeke var. Günde en az 10 hayvan öldürdüklerini tespit ettik" ifadelerini kullandı

21 Ağustos 2019 11:50

Son dönemde farklı şehirlerden sosyal medyaya yansıyan barınaklardaki vahşet görüntüleri hayvanseverleri harekete geçirdi. Geçen hafta Diyarbakır barınağında hayvanlara yüksek miktarda zehir verildiği, ölü hayvanların diğerlerine yedirildiği, yollanan mama ve ekmeklerin ise satıldığı ortaya çıktı. Avusturya’da yaşayan Diyarbakırlı köpek eğitmeni Filiz Kaya’nın 11 Haziran günü barınağa gitmesiyle başlayan bu süreç mahkemeye taşındı. Kaya, "Orada bir şebeke var. Günde en az 10 hayvan öldürdüklerini tespit ettik. Hayvanların ölülerini de diğerleri yesin diye önlerine atmışlar. Bu vahşete biri dur demeli.”

Hürriyet'ten Ece Emre'nin haberine göre Kaya, bir yavru köpeğin diş etlerini kontrol ettiğinde ters bir şeyler olduğunu fark ettiğini belirterek, “Zehirlendiğinden şüphelendiğim köpeği kucağımda barınak sorumlusu veteriner Kader Ertem İçen’in yanına götürdüm. Hayatımda böyle bir vahşet görmedim. İçen, beni polis çağırmakla tehdit etti. Korkmadığımı görünce hayvanın tedavi altında olduğunu söyledi. Orada gördüklerimden sonra dayanamayarak çıktım. Ben gittikten sonra köpeği zehirlemişler. Önce jandarmaya sonrasında savcılığa şikayet ettim. Öğrendim ki askeriyeden yollanan ekmekleri ve bağışta bulunulan mamaları satıyorlarmış” diye konuştu.

"Orada bir şebeke var"

Barınak çalışanların aracılığıyla aldığı numunelere Ankara’da bir laboratuvarda test yaptırdığını anlatan Kaya, şu iddialarda bulundu:

“Zehir verildiğinden emindim. Numunelere testi yapanlar ‘Bu zehri yapanlar insan olamaz’ dedi. Meğer 10 dakikada öldüren çok ağır bir zehirmiş. Raporu görünce yıkıldım. İki avukat tuttum. Orada bir şebeke var. Haytap Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Emekçiler de işin içinde. Kader Ertem İçen’in bir petshop’la ortaklığını tespit ettik. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklı bana zehrin bulunduğunu ve lavaboya döktüklerini söyledi. Günde en az 10 hayvan öldürdüklerini tespit ettik. Hayvanların ölülerine de diğerleri yesin diye önlerine atmışlar. Bu vahşete biri dur demeli.”

"Soruşturma başlattık"

Öte yandan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, barınakta görev yapan 8 kişi hakkında soruşturma başlatıldığı, ölen köpeklerin otopsi işlemleri için Elazığ’a gönderildiği ve hatanın sorumlularının açığa çıkarılacağı belirtildi. Belediye, yüksek sayıda hayvanın öldürüldüğü iddialarını ise reddetti.

Mama yok su yok

Kızılcahamam barınağında da mama-su kaplarının boş olduğu tespit edildi. Hayvanların gölgelik olmayan kafeslerde güneşin altında tutulduğu gözlenirken yaralı hayvanların açık yaralarla kafeslerde olduğu görüntülendi. Kızılcahamam Belediyesi’ne çağrıda bulunan hayvanseverler ilçede bulunan barınakların bir an önce iyileştirilmesini istedi.

Köpekler ölü hayvanları yiyor

"Beni barınağa almamaya başladılar"

Köpeğini aramak için Erdek barınağına giden hayvansever Sinem Umaş yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Sokakta beslediğim köpeğimi aramak için Erdek barınağına gitmiştim. Hayvanlar dışkılarının içinde yatıyorlardı. Kulaklarında kurtlar, keneler olan köpekler vardı. O kadar zayıf ve açlardı ki. Saldırgan köpeklerle ürkek köpekleri aynı kafese koymuşlar. Birçoğunda uyuz vardı. O ziyaretimden sonra düzenli olarak mama götürmeye başladım. Görüntüleri sosyal medya hesabımda paylaştıktan sonra denetime gelmişler. Denetimden önce de göstermelik olarak barınağı temizlemişler ve zayıf hayvanları göndermişler. Bu hayvanlar nereye gitti bilmiyoruz. Sosyal medyada bunları paylaştıktan sonra artık beni barınağa almamaya başladılar."