Gündem

Diyarbakır'da surların doğu duvarında millet bahçesi inşaatı sebebiyle çökme meydana geldi

Diyarbakır’ın tarihi surları, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor

05 Haziran 2019 14:07

UNESCO koruması altında olan Diyarbakır'ın tarihi surları dibinde millet bahçesi inşaatı sebebiyle bir şantiye daha kuruldu. Ağır iş makinelerinin çalışmalarından dolayı sur’un doğu duvarında 2 metre çökme meydana geldi. 
 
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır’ın tarihi surları, Dicle Vadisi’nde bazı çalışmalar sonucu tahrip ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi”nin kentte tepkiyle karşılanmasının ardından UNESCO'dan gelen bir heyetin yaptığı gözlemler sonucu “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi”nin bölgedeki ekolojik sisteme zarar verdiği ve projenin durdurulması yönünde görüş bildirilmesinin ardından vadideki çalışmalar durduruldu.
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Lezgin Akdeniz'in haberine göre Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesini Dicle Vadisi Projesini iptal etti. Ancak, bu kez AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim vaadi olan ve birçok resmi kurum tarafından yürütülen “millet bahçesi” çalışması kapsamında Devlet Su İşleri 10'uncu Bölge Müdürlüğü’ne ait iş makineleri Surların etrafında ağır iş makinalarıyla çalışmaya başladı. Bu çalışmalar kapsamında Sur’un en zayıf duvarları olarak bilinen doğu duvarlarının hemen dibinde şantiye kuruldu. Surların hemen sıfır noktasında iş makineleriyle kazı ve düzleştirme çalışmalarında Sur’un doğu duvarında 2 metre boyutunda bir çökme meydana geldi. Birinci dereceden tescilli yapının hemen dibinde ağır iş makinelerinin yaptığı kazı sonucu çöken duvarın yerine beton bariyer konulması dikkati çekti.