Gündem

Diyarbakır ve Mardin'de kayyımlara karşı oturma eylemi 14. gününde: "Yasaları yok sayan kayyumlardır"

01 Eylül 2019 12:09

İçişleri Bakanlığı tarafından HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı Diyarbakır’da başlatılan oturma eylemi 14. gününe girdi. Eylemin yapıldığı Yenişehir ilçesindeki Lise Caddesi, polis araçları ve bariyerlerle kapatıldı. 

Bugünkü oturma eylemine HDP’li milletvekilleri Garo Paylan, Ahmet Şık, Dersim Dağ, Feleknas Uca, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Semra Güzel, Musa Farisoğulları, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Hişyar Özsoy, HDP Diyarbakır il, ilçe eş başkanları ve yurttaşlar katıldı.

MA'da yer alan habere göre, 14’üncü günündeki oturma eylemi, “Barış Güvercini” şarkısı ve “Kayyuma karşı omuz omuza” sloganıyla başladı. Oturma eylemine, Ziya Gökalp Lisesi önünden yürüyüş yaparak katılan kadınlar, “Jin jiyan azadî” yazılı pankart açtı. Oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapılması bekleniyor.

Mardin'de oturma eylemi: c

Mardin’de Karayolları Parkı’nda devam etti. Eylem öncesi park, zırhlı araç, TOMA ve polisle abluka altına alınırken, HDP’liler polislerin arasından eylem alanına geçti. Parkın girişinde oturma eylemine geçen HDP’lilerle dayanışmak isteyen yurttaşlara bir kez daha izin verilmezken, yurttaşlar çevredeki bekleyişlerini sürdürdü. Oturma eylemi sırasında HDP’liler şarkılar söyleyerek, sloganlar attı.

Bir saatlik oturma eyleminin ardından HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki açıklama yaptı. 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatarak, “Bizler de bugün Kızıltepe ilçesinde halkımızla bir araya geleceğiz ve bu günü barış için anacağız. Barış talebimizi bir kez daha dile getirmek için yürüyeceğiz” dedi.

Tiryaki, “Bizlerin yaptığı eylemin yasal olmadığını söyleyenlere asıl yasaları yok sayanları söyleyelim. Yasaları yok sayan kayyumlardır. Biz bunu her yerde haykırmaya devam edeceğiz. Burada toplamda 20 kişiyiz ama bir dünya polis yığılmış etrafımıza. Parktan tutun da yollara, kavşaklara kadar polis ablukası içindeyiz. Sırf halk ile birbirimize dokunamayalım diye insanların önümüzden geçmesi bile engelleniyor. Mardin’de halkın günlük yaşamını bizler değil siz engelliyorsunuz” diye konuştu.

"Zulme boyun eğmeyeceğiz" 

“Bizler buradayız, burada olmaya devam edeceğiz” diyen Tiryaki, şöyle devam etti:

“Halkın iradesinin gasp edilmesine sessiz kalmadık. Her kentte sesimizi ve çığlığımızı yükseltmeye devam ettik ve devam edeceğiz. Bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Hükûmet, yaptığı bu büyük haksızlıktan geri adım atana kadar eylem ve etkinliklerimizi, halkla buluşmalarımızı açıklamalarımızı sürdüreceğiz. Emin olun biz bu iradeye sahibiz. Bu baskıya, bu zulme boyun eğmeyeceğiz.”