Gündem

Diyanet, devlet bursundan en fazla kontenjan alan kurumlardan biri oldu: ABD'de astronom yetiştirecek

Öğrencilerin, ‘helal gıda’, ‘ateizm’ ve ‘atmosfer fiziği’ alanlarında araştırma yapacağı bildirildi

30 Ağustos 2019 09:15

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre bütçesiyle aralarında yatırımcı bankaların da bulunduğu 29 kurumu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt dışına gönderilecek öğrencilere verilen devlet bursundan büyük pay aldı. Diyanet, burs programı ile adına yurt dışına öğrenci gönderilecek 24 kurumun sıralandığı listede sekizinci oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na beş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 13 kontenjan verilirken Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen kontenjan 49 ile ifade edildi. Lisansüstü eğitim için yurt dışına öğrenci gönderecek 24 kurumun toplam kontenjanı ise bin 195 oldu.

Astronom kadrosu açılacak

Devlet bursuyla Diyanet İşleri Başkanlığı adına yurt dışına öğrenim için gidecek adayların çalışma alanlarından birinin de “atmosfer fiziği” olması dikkati çekti. TÜBİTAK ile imzaladığı protokol kapsamında 1 milyon lirayı aşkın bütçeyle Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi projesini hayata geçiren Diyanet’in, “Atmosfer Fiziği” araştırmasını, “Namaz vakitleri ile Ramazan ayının belirlenmesi” amacıyla istediği öğrenildi. ABD'deki öğreniminin ardından Türkiye’ye dönecek araştırmacının Diyanet’e, “Astronom” olarak atanacağı bildirildi.

MEB bursuyla yüksek lisans yapacak ve döndüğünde doğrudan Din İşleri Yüksek Kurulu'nda kadroya alınacak araştırmacıların çalışacağı diğer bazı alanlar da listede, “Kurumsal Zekat Uygulamaları, İslami Finans, Helal Gıda, Ateizm-Deizm” olarak yer aldı.

Listenin başında YÖK var

Diyanet’in sekizinci sırada yer aldığı kontenjan listesinde ilk sırada YÖK, ikinci sırada ise Milli Savunma Üniversitesi bulunuyor. Milli Savunma Üniversitesi'nin ardından da Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü geliyor.