Gündem

Çavuşoğlu: "Ara verdik" demek burada kalan teröristler hakkında hiçbir şey yapmayacağız anlamına gelmez

28 Ekim 2019 14:28

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD lideri Bağdadi'nin ABD operasyonu ile öldürülmesi ve YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, Bağdadi'nin ölümünün ardından IŞİD'le mücadelenin devam edeceğinin altını çizerken, YPG'lilerin güvenli bölgeden tamamen çıkmadığını söyledi. Çavuşoğlu, "Ara verdik' demek burada kalan teröristler hakkında hiçbir şey yapmayacağız anlamına gelmez" dedi. 

Çavuşoğlu, "Millî Savunma Bakanlığımız da Trump’ın konuşmasından önce bu konudaki işbirliğimizle ilgili açıklama yaptı. Terörle mücadele anlayışımız çerçevesinde, ayrıca müttefiklik ve strateji işbirliği ruhuyla Türkiye burada hareket etmiştir. Öncesinde bilgilendirme ve görüş alışverişinde bulunulmuştur. Zaten detaylarıyla ilgili açıklamayı da Millî Savunma Bakanlığımız ve istihbaratımız yapıyor. Dolayısıyla Trump Türkiye’ye teşekkür etmiştir" diye konuştu. 

Çavuşoğlu, "Biz bundan sonra da yine DEAŞ, PKK ve YPG ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Diğer taraftan YPG’lilerin Barış Pınarı Harekâtı’nı bahane ederek DEAŞ’lıları para karşılığında bıraktıkları duyumlarını aldık. Bunları da takip ediyor ve inceliyoruz. Bir terör örgütünden de başka bir şey gelmez. Yeri geldiği zaman birbirlerine silah satan, petrol alışverişi yapan terör örgütüydü. Yine Rakka’da YPG’lilerin DEAŞ’lı teröristleri otobüslere bindirerek serbest bıraktığını hatırlayacaksınız. Dediğim gibi Türkiye, ABD burada bu anlamda da Bağdadi’nin etkisiz hale getirilmesinde işbirliği içinde olmuştur" ifadesini kullandı. 

Çavuşoğlu şöyle konuştu: 

"ABD, 120 saat sonunda YPG’li teröristlerin buradan çıkarıldığını yazılı bir şekilde bildirdi. Dolayısıyla anlaşmamız da bu yöndeydi. Önce operasyona ara verme ve teröristler buradan çıkardıktan sonra harekâta son verme şeklindeydi anlaşma. Ara verdiğimiz dönemde de hep şunu söyledik; eğer çıkmayan biri varsa, taciz olursa Türkiye’nin onları vurma hakkı vardır. Tek tük çıkmadıklarını görüyoruz, bir şehidimiz de var. Buralardan çıkmayanları etkisiz hale getireceğiz.

Aynı anlamda Rusya ile yaptığımız mutabakatta da 150 saat sonunda YPG’liler çekilmezse 444 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinliğe çekilmezse Türkiye buradan teröristleri temizler.  Ara verdik demek burada kalan teröristler hakkında hiçbir şey yapmayacağız anlamına gelmez. Zaten sahada biz varız, askerimiz orada, geri çekilme yok. Varsa kalıntıları temizleriz. Geri bıraktıkları silahlar, mayınları temizleme çalışmalarımız devam ediyor.

Çekilenlerle de var, rejim unsurları ve Rusya da böyle söylüyor. Ama tamamen çekildiklerini söylemek mümkün değil. Bu konuda da zaten askerlerimiz arasında temas var. Rusya’dan da bir askeri heyet Türkiye’ye geliyor. Hem bu çekilme konusunda son durum nedir bunu ele alacaklar hem de 10 kilometrelik derinlikte devriyeler nasıl olacak bunları görüşmek için askeri heyet geliyor"