Çevre

Dikili’de statüsü değiştirilen 1'inci derece doğal sit alanlarına yapılaşma tehdidi: Bölge halkı itiraz etti, dilekçe verdi

14 Temmuz 2022 11:32

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Dikili ilçesinde 1'inci Derece Doğal Sit Alanı olan bölgelerin statülerinin “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak değiştirildiğini açıkladı. Bölgeler arasında doğal güzellikleri ile bilinen Bademli ve Karagöller de yer alıyor.

Bakanlığın bu kararıyla birlikte bölgede yapılaşmanın önü açılırken, aynı zamanda Rüzgâr Enerji Santrali, Güneş Enerji Santrali ve madencilik faaliyetleri de yapılabilecek.

Bölge halkı söz konusu karara karşı harekete geçti. Dikili Kaymakamlığı aracılığıyla bakanlığa itiraz dilekçesi verildi.

Dilekçede şöyle denildi: “Bakanlık kararıyla SİT statüsü değiştirilen alanlarda elektrik santralleri, balık çiftlikleri, turizm tesisleri, geniş yerleşim alanları, madencilik faaliyetleri projelendirilebilecektir. Tescil kararında bulunan haritada da görüleceği üzere; deniz kıyısında bulunan bölgeler tescil kararından etkilenmiştir. Anayasa'nın 43. maddesinin 2. fıkrasına göre deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Bu durum Kıyı Kanunu'na aykırılık oluşturmaktadır.”

Ege Kültür ve Çevre Platformu Eş Sözcüsü Doğu Işık söz konusu değişiklikle birlikte Bademli'den Denizköy'e kadar büyük bir alanın yapılaşmaya açıldığını söyledi. Yapılaşmanın yanı sıra madencilik faaliyetleri ve turizm tesisleri yapılmasının önünün açıldığına da dikkat çeken Işık, statüde yapılan değişikliği şu sözlerle anlattı:

“Bademli Mahallesi'nde Killik, Deçemko, Pissa Koyu, Kalem Adası'nın işletme kısmı, Bademli Liman alanı ve Hayıtlı Koyu'ndan Denizköy Mahallesi'ne kadar büyük bir alan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edilmiş durumda. Bu ilke kararına göre; söz ettiğimiz bölgelerde madencilik faaliyetleri yapılabilecek, turizm tesisleri kurulabilecek. Yeşil alanlar ve ormanlar bu karardan zarar görecek.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel statüleri değiştirilen alanların bakir bölgeler olduğunu söyledi. Engel şöyle konuştu: Bu bölgeler birilerinin iştahını kabartıyor. Özellikle güneye indiğiniz zaman Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi turistik bölgelerde ciddi bir tıkanıklık var. İstanbul'un sermayesi, buraların SİT derecelerini düşürerek imara açıp bölgeden yararlanmak istiyor. Pissa Koyu, Ege'de yaz aylarında insanların geldiği ve işletmelerin baskısı olmadan tatil yapabildiği bir yerdir. Denizköy aynı şekilde.”