Gündem

DİB: Anayasaya aykırı yasak ve baskılar son bulmalı

Bugünkü etkinliği Şişli Kaymakamlığınca yasaklanan DİB aynı yerde basın açıklaması yaptı

16 Ekim 2019 22:49

Demokrasi için Birlik'in bugün İstanbul Şişli Cemil Candaş kent Kültür Merkezi'nde yapacağı "Birlikte kazandık birlikte savunacağız, demokrasiyi birlikte kazanacağız" başlıklı etkinliği Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının ardından platform aynı yerde basın açıklaması yaptı.

Evrensel’in haberine göre basın açıklamasında yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı, AİHM Eski Yargıcı Rıza Türmen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, sendika ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Türmen: İfade özgürlüğü hakkı bir kez daha çiğnendi

Basın açıklamasında DİB adına konuşan Rıza Türmen, iktidarın hukuk ve anayasaya aykırı baskıyı “savaş” bahanesiyle arttırarak sürdürdüğünü ifade etti. Kapalı salon etkinliğinin yasaklanmasını da eleştiren Türmen, “Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvenceye alınmış ifade özgürlüğü hakkı bir kez daha çiğnendi” dedi.

İktidarın daha önce de seçme ve seçilme hakkını kayyum atamalarıyla yok saydığına dikkat çeken Türmen, “Belediye başkanlarının görevden alınması açık bir Anayasa ihlâlidir. Bu da yetmezmiş gibi yerine valiler atanmıştır. Bu halk egemenliğinin yerine devlet egemenliğinin geçmesidir. Halkın iradesi gasp edilmiştir, bu illerde yaşayan insanların hakları ihlal edilmiştir” diye belirtti.

"AKP seçimi kaybetti ama yönetime el koydu"

Rıza Türmen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AKP seçimi kaybetmiştir ancak yönetime el koymuştur ve kaybettiği bu üç belediyeyi istediği gibi yönetmektedir. Buna karşı ancak birlikte hareket edersek bunun üstesinden gelebiliriz. Bu üç belediye başkanını desteklemek demokrasiyi desteklemektir. 31 Mart ve 23 Haziran’da tek adam rejimini yenilgiye uğratan ittifakı parçalamak istiyorlar.”

Özgökçe-Ertan: Kayyım rejimi Türkiye tarihine geçti

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ise İstanbul'da görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum aranan belediye başkanları ile demokrasi isteyenlerin bir araya gelmesinin planlandığını belirtti. Ertan, “Bu barışçıl toplantıya, fikirlerin buluşacağı bu toplantıya bile tahammül edemediler. Ülke son 4-5 yıldır böyle yönetilmektedir. Bugün söz söylemek isteyenler eğer muhalefetteyse söz söylemelerine izin verilmemektedir” ifadelerini kullandı.

“Bugün meşru olmayan kayyum rejimi Türkiye tarihine geçmiştir” diyen Ertan, AKP'nin sandıkta alamadığını elindeki gücü kötüye kullanarak aldığını ifade etti.

DİK: İki ülkeyi ilgilendiren sorunlar barışçıl görüşmelerle çözülmeli

Demokrasi için Birlik'in açıklaması şöyle:

"Önce seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiler. Diyarbakır, Mardin, Van Kulp ve Karayazı’da halkın seçtiği belediye başkanlarının yerine soygunları ve yolsuzlukları ayyuka çıkmış kayyımları atadılar. Buna karşı çıkmaya toplumsal muhalefetin tek ses olarak karşılarına dikildiğini görmeye de tahammül edemediler, barışçıl bir toplantıyı yasakladılar.

"Bu saldırılar nedensiz değil. 31 mart ve 23 haziranda tek adam rejimini yenilgiye uğratan ittifakı parçalamak istiyorlar. Bu amaca da ulaşamadılar, ulaşamayacaklar.

"Korkmuyoruz Susmuyoruz. Yorulmadan, bıkmadan söylemeye devam edeceğiz.

"Kayyım atamaları hukuk ve Anayasa dışıdır. Toplumsal muhalefete düşen görev bu yasadışı uygulamaya karşı kararlıkla karşı çıkmaktır. Tek adam rejiminin kalıcı bir şekilde tasfiyesi, toplumsal muhalefetin demokratik ilkeler etrafında birleşmesiyle mümkündür.

"Kararlıyız umutluyuz. Demokrasi ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Yasaklara, baskılara rağmen ülkemizin barış ve refah içinde yaşayacağı günlere inancımız tamdır.

"Talep ediyoruz. Anayasaya aykırı yasak ve baskılar son bulmalıdır. Yasaklara bahane yapılan sınır dışı operasyonlar yerine iki ülkeyi ilgilendiren sorunlar barışçıl görüşmelerle çözülmelidir."