Gündem

DGS puanı nasıl hesaplanır?

DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, ''DGS puanı nasıl hesaplama'' şeklinde aratmalar yaptı. Peki, DGS puanı nasıl hesaplanır? İşte, DGS puan hesaplama

11 Ağustos 2022 16:07

DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından DGS puan hesaplama gündem oldu. Adaylar, DGS puanının nasıl hesaplanacağı yönünde internette aratmalar yaptı. Sonuç belgesinde puanlar; yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun şekilde yazılı olacak. Adaylar, DGS puanına göre 4 yıllık bölümlere geçiş yapacaklar. Peki, DGS puanı nasıl hesaplanır? İşte DGS puan hesaplama formülü:

Sınav takvimine göre 12 Ağustos’ta açıklanması beklenen DGS, 11 Ağustos'ta erişime açıldı. DGS sonuçları https://sonuc.osym.gov.tr sayfasından TC kimlik no ve şifre ile öğrenilebilecek.

DGS puan hesaplama

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanıyor.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, kılavuzda yer alıyor.

Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacak. Her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacak. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacak.

2021 - DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2022 - DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. 2022 - DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2023 - DGS'de ilgili ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak.