Dünya

"Dezavantajlı gruplara yetersiz maskeleri dağıtmayı planlamakla" suçlanan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn'a yönelik istifa çağrıları

Spahn, suçlamaları reddederken maskelerin Sağlık Bakanlığı tarafından incelendiğini söyledi

10 Haziran 2021 10:21

T24 Dış Haberler

Almanya'da Sağlık Bakanlığı'nın sosyal ve fiziksel olarak dezavantajlı grupta olan insanlara Koronavirüs'e karşı yetersiz maskeleri dağıtmayı planladığına yönelik suçlamaların ardından Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın istifa etmesi yönünde çağrılar yapılıyor. 

The Guardian'da yer alan habere göre, Almanya'da Sağlık Bakanlığı'nın dezavantajlı gruplara yetersiz olduğu bilinen maskeleri dağıtmayı planladığına ilişkin suçlamalar üzerine Bakan Jens Spahn, Alman parlamentosu Bundestag'da "pandemiyle mücadele ediyor gibi görünmeyi, güvenlik endişelerinin önüne koymakla" suçlandı. 

Suçlamaları reddeden Spahn, söz konusu maskelerin bakanlık tarafından düzgün bir şekilde incelendiğini söyledi. Spahn, Sağlık Bakanlığı'nın maskeleri test etmek için kendi güvenlik kontrol mekanizmasını kullandığını söyledi. 

Öte yandan, söz konusu maskeleri alan bir bakım evi, maskelerde güçlü bir koku olduğunu ve atmak zorunda olduklarını söylemişti. Bakım evinin attığı, parlamentoda tartışılan FFP2 modeli olarak bilinen maskelerin Çinli üreticiden 1 milyar Euro'ya alındığı tahmin ediliyor. Siparişlerin, dünya genelinde maske kıtlığının yaşandığı, 2020'nin ilk çeyreğinde yapıldığı belirtildi.

"Çalışma Bakanlığı kullanımına onay vermemişti"

Der Spiegel'in haberine göre, Sağlık Bakanlığı bu maskeleri evsizlere, fiziksel engellilere ve yardım alanlara dağıtmayı planladı.  Habere göre, pandemi dışındaki zamanlarda iş yerlerinde kullanılan maskelerle de ilgilenen, maske güvenliğinden sorumlu Çalışma Bakanlığı, kullanımlarına onay vermemişti.

İstifa çağrılarına rağmen Merkel'den destek

Maskeler üzerine parlamentoda çıkan tartışma, Spahn'a pandeminin başından bu yana pek çok nedenle tepki gösterenler tarafından istifa çağrısıyla sonuçlandı. Spahn'ın uyarılara rağmen Almanya'yı en başından beri pandemiye hazırlayamadığı, Avrupa Birliği'nin Koronavirüs aşılama programının yavaşlığına müdahale edemediği, Almanya genelinde kurulan Koronavirüs test merkezlerine yeterli inceleme yapmadan onay verdiği öne sürüldü. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in CDU liderleriyle gerçekleştirdiği bir toplantıda Spahn'a destek olduğu, suçlamaların "temelsiz" olduğunu söylediği aktarıldı.