Kültür-Sanat

'Derin Uğultu' belgeselinin galası Cemal Reşit Rey'de yapılacak

14 Haziran 2022 17:29

T24 Haber Merkezi

Ozan Turgut'un yönetmen koltuğuna oturduğu 'Derin Uğultu' belgeseli, 17 Haziran 2022 Cuma günü izleyici ile buluşacak. 56 dakikalık belgesel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi iş birliği ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda galasını gerçekleştirecek.

Başta deprem olmak üzere Türkiye’de yaşanan doğal afetlerin ve konunun uzmanları ile yapılan röportajların yer aldığı Derin Uğultu belgeselinin yönetmeni Ozan Turgut, “Ülkemizdeki her felaketin ardından hep birlikte yanlış bilgilendirmelere maruz kalıyor ve yoğun bir bilgi kirliliğinin ortasında bırakılıyoruz. Topluma hiç faydası olmayanları konuşuyor, esas konuşulması gereken konuları konuşmuyoruz. Fayın ne kadar derinde olduğunun, depremin ne kadar şiddetli olduğunun ya da ne zaman olacağının değil, neden bu kadar çürük binalarda oturduğumuzun, küçücük depremlerde bile neden bu kadar zarar gördüğümüzün konuşulması gerekiyor” dedi.

Yüzleşme hikayesi

Hazırlanan belgeselin, doğal afetlerin önlenmesi ve bilgi kirliliğinin engellenmesi açısından çok önemli olduğuna değinen Turgut, “Alanında uzman, ülkemizin önde gelen bilim insanlarının yer aldığı ve afetlerden en az hasarla çıkmak için alınacak önlemleri anlattığı bu belgesel bir ‘ah vah belgeseli’ değil. Daha çok, jeoloji mühendisinden psikoloğuna, sosyoloğundan inşaat mühendisine, ekonomistlere, iletişim bilimcilere kadar tüm paydaşların bir araya gelip, yapılması gerekenleri anlattığı bir belgesel. Bu aslında herkesin kendi perspektifinden afetleri tartıştığı bir yüzleşme hikayesi. Sorunumuz zaten belli, biz bu belgeselde çözümü konuştuk” diye konuştu.

Neden Derin Uğultu?

Yönetmen Turgut, belgeselin adının “Derin Uğultu” olmasının sebebini “Deprem sırasında yer kabuğunun çıkardığı gürültü olarak algılanıyor ancak aslında ben toplumdaki bu bilgi kirliliğinin yarattığı uğultuyu düşünerek bu ismi verdim. Çünkü bu derin uğultu, bize büyük zarar veriyor. Gerçeği duymamızı, görmemizi engelliyor. Aralarında doğru bilgiler elbette var ama biz, bize sunulan bilgi kirliliği içerisinde doğru bilgileri seçmekte zorlanabiliyoruz. Uzun zamandır yapmayı çok istediğim bu belgeselin çekimleri; İstanbul, Ankara, İzmir, Van ve Kocaeli’de gerçekleştirildi. JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan, İstanbul Şube Başkanı Selahattin Sami Teymurtaş ve Doç. Dr. Murat Yılmaz, başından beri bu projeye çok inandılar ve katkılarını koydular.” diye anlattı.