Dünya

Der Spiegel: Erdoğan Kürtlere karşı Esad'la barışabilir

"Adana Mutabakatı uygulanırsa..."

04 Şubat 2019 15:35

Der Spiegel dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kürtlere karşı bir harekâta geçit verilmesi karşılığında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la barış yapabileceğini" yazdı. Spiegel, Suriye’nin kuzeyinde güç kazanan Kürtlerin ABD’nin desteğini kaybetmesi nedeniyle iki lider arasındaki durumun değişebileceği yorumu yaptı.

Erdoğan ve Esad’ın geçmişte uluslararası siyasette son derece nadir görülen bir dostluk örneğini sunduğunu belirten Alman gazetesi, “Bu dostluk, her iki tarafa da fayda sağlıyordu. Suriye ve Türkiye, serbest ticaret anlaşması imzaladı, Suriyeliler Türkiye’ye vizesiz giriş hakkı elde etti, Türk iş insanları da Suriye’de temsilcilik açtı. Esad için Erdoğan Avrupa’ya açılan kapıydı. Ankara’yla iyi ilişkiler, AB ülkelerinden ziyaretçilerin Esad’ı ziyaret etmesinin önünü açtı. Erdoğan da kendisini Avrupa ve Arap dünyası arasında arabulucu olarak konumlandırdı” ifadelerini kullandı.

‘"Erdoğan'ın Suriye'dek önceliği değişti"

Suriye krizinin patlak vermesiyle iki lider arasındaki dostluktan eser kalmadığını kaydeden gazete, krizin tırmandığı süreçte Türkiye’nin Esad’ın koltuktan inmesi konusunda ısrarcı olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

“Ancak son aylarda Erdoğan, Esad’ı eleştirmeyi ve iktidar değişikliği hakkında konuşmayı son derece azalttı. Bunun nedeni Erdoğan’ın birden tutumunu değiştirmesi değil, YPG’nin güç kazanması. Esad’ın görevden ayrılmasına yoğunlaşan Erdoğan’ın yeni önceliği, Suriye’de YPG öncülüğünde bir Kürt özerk bölgesinin kurulmasını önlemek.”

"Türkiye ile YPG, Rusya ve Suriye'yle anlaşma yapmak için yarışıyor"

Suriye’den çekilme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump’ın kaotik Suriye politikasının sonucunda günümüzde Türkiye ile YPG’nin Suriye ve Rusya’yla anlaşma yapmak için birbiriyle yarıştığına dikkat çeken Spiegel, bir Kürt yetkilinin Kürt öz savunma güçlerinin Suriye ordusuna katılabileceğini söylediğini aktardı.

"Adana Mutabakatı uygulanırsa..."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 23 Ocak’ta Erdoğan’la görüşmesi sırasında Türkiye ve Suriye arasındaki Adana Mutabakatı’nı gündeme getirdiğini de anımsatan Spiegel, “Eğer Adana Mutabakatı yeniden uygulanırsa, Türkiye YPG’yi vurma imkânına sahip olur. Bunun karşılığında Türk hükümeti Esad’ı Suriye’nin meşru lideri olarak tanımak durumunda kalacak. Görünen o ki, Erdoğan bu adımı atmaya giderek daha hazır hale geliyor” ifadelerini kullandı.