Dünya

Demokrat Parti aday adayı Biden'dan gaf: Fakir çocuklar da en az beyaz çocuklar kadar zeki ve yetenekli

12 Ağustos 2019 07:35

T24 Dış haberler

Demokrat Parti aday adayları arasında yapılan anketlerde birinci sırada gözüken eski ABD başkan yardımcısı Joe Biden'ın Iowa'daki konuşmasında yaptığı bir gaf tepki çekti. 

Des Moines kentinde Asyalı ve Hispanik Koalisyonu tarafından düzenlenen bir organizasyonda açıklamalarda bulunan Biden, eğitim sistemiyle ilgili konuşurken, "Burada fakirsen başarılı olamazsın diye bir anlayış var. Fakir çocuklar da en az beyaz çocuklar kadar zeki ve yetenekli" dedi. Bu cümleden sonra duraklayan Biden, "Ve zengin çocuklar, siyah çocuklar, Asyalı çocuklar kadar" diyerek hatasını düzeltmeye çalıştı. 

Biden'ın yardımcı kampanya direktörü Kate Bedingfield videonun internette hızla yayılmaya başlamasının ardından yaptığı açıklamada, "Başkan yardımcısı Biden her çocuğun eşit şansları hak ettiğini belirtmek için sıklıkla kullandığı bir ifadeyi yanlış kelimelendirdi ve hemen ardından hatasını düzeltti" ifadelerini kullandı. Demokrat aday adayının "düşük gelirli ailelere doğan çoçukların zengin ailelerin çocukları kadar zeki olduğunu" söylemeye çalıştığını dile getiren Bedingfield, Biden'ın bütün ömrü boyunca eşit haklar için mücadele ettiğini söyledi. 

Biden'ın açıklamalarının bulunduğu video ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesaplarından da paylaşıldı. Bedingfield, "Trump'ın seçim kampanyasındakiler dikkatleri başkanın ırkçılığı bu ülkeyi bölmek için kullanmasından başka yere çekmek istiyor" dedi.

Biden'ın daha önce de ırkla ilgili görüşleri tartışma konusu olmuştu. Eski başkan yardımcısının geçmişte eşit hakları desteklemeyen senatörlerle iş birliği yaptığı iddia edilmişti.

Biden, 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren gibi isimlerle yarışıyor. Gaflarıyla tanınan Biden, neredeyse tüm anketlerde birinci sırada bulunuyor.