Gündem

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararına tepkiler büyüyor: "Biz bu oyunu halklarımızın direnişiyle kıracağız"

21 Eylül 2019 16:30

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı yeni soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliği'nde ifade verdi. Mahkeme heyeti, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklu yargılanması kararı verdi. Ankara Sulh Ceza Hakimliği'nin tutukluluk kararına tepkiler büyüyerek devam ediyor.

HDP Parti Meclisi'nde konuşan Eş Genel Başkan Sezai Temelli, kararı "hukuksuzluk" olarak değerlendirerek, "Dün bir siyasi komplo ile yine karşı karşıya kaldık. Dün Türkiye yargı sisteminin yine utanılacak bir sayfasına daha tanıklık ettik ve bu sayfa maalesef tarihe eklendi" dedi.

TIKLAYIN - "Yine siyasi bir komployla karşı karşıya kaldık, kabul edilemez!"

Öte yandan bugün HDP’liler birçok kentte kararı protesto ederek, “Bu bir hukuk darbesidir. Bu ülkeyi darbelerle, kayyumlarla yönetmeye çalışan AKP-MHP faşist bloğunun yeni bir oyunudur. Biz bu oyunu tüm halklarımızın birleşik direnişiyle birlikte kıracağız” mesajı verdi. 

Adana

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, Ankara Sulh Ceza Hakimliği'nin HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılanmasına karar vermesine tepki gösterdi. HDP Adana İl binasında yapılan açıklamaya HDK ve çok sayıda kişi katılırken, HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural açıklama yaptı. Tutuklama kararının hukuksuz olduğunu dile getiren Tural, kararı darbe olarak niteleyerek, "Bu hukuk dünya yargı tarihinde düşmanlar arası bile uygulanmayan bir niteliğe sahiptir" dedi.
 
"Bizler AKP-MHP iktidarının sahte demokrasi vaatlerine ve kendi koltuklarını sağlama almaya çalışanların korkularına boyun eğmeyeceğiz" diyen Tural, "Bu tarihten sonra hukuk sisteminden kim konuşabilir bilmiyoruz ama bizler bağımsız, tarafsız ve demokratik değerlere sahip bir yargı inşasını ve demokrasi mücadelesini vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ceyhan

HDP Ceyhan İlçe Örgütü de Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösterdi. İlçe binalarında yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Ceyhan İlçe Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, verilen kararın "4 Kasım ve kayyım darbesinin devamı" olduğunu belirterek, bu karar karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

Hatay

HDP Hatay İl Örgütü de il binalarında yaptıkları açıklamada Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan HDP Hatay İl Eş Başkanı Sultan Başaran, kararın hukuksuz olduğunu ve darbe olduğunu dile getirdi. Başaran, "Siyasi iktidar bu yargı kararı ile demokrasiye darbeler yapma girişimleri olacağını ilan etmiş oldu. Korku cumhuriyetini Demirtaş, Yüksekdağ ve HDP’liler üzerinden yaygınlaştırmak isteyenlere sesleniyoruz; Ne Demirtaş ne Yüksekdağ ne de HDP bir adım bile geri adım atmayacaktır" dedi.

İskenderun

HDP İskenderun İlçe Örgütü de ilçe binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla Yüksekdağ ve Demirtaş’a sahip çıktı. HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, darbenin sadece Kürt halkına değil  bir bütün Türkiye’nin geleceğine yapıldığını kaydetti. Ateş, geri adım atmayacaklarını kaydetti.

Şırnak

Şırnak merkezde de söz konusu karar yapılan basın açıklamasıyla kınandı. HDP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, seçilmiş HDP’li belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Yoğun güvenlik önemlerinin alındığı eylemde konuşan HDP İl Eş Başkanı Zeki İrmez, yargı kararını “hukuksuzluk” olarak niteledi. Hukukun hiçe sayıldığını vurgulayan İrmez, “Bizler AKP-MHP iktidarının sahte demokrasi vaatlerine ve kendi koltuklarını sağlama almaya çalışanların korkularına boyun eğmeyeceğiz” mesajı verdi. 
 
Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla son buldu. 

Hakkari 

HDP Hakkari İl Örgütü de bir basın açıklaması yaparak kararı kınadı. İl binasında açıklamayı yapan HDP Hakkari İl Eş Başkanı Sipan Turan, "Bu ülke dün akşam saatlerinde izahı mümkün olmayan ve en teknik mühendislik hesaplamalarını geride bırakan bir yargı mühendisliği uygulamasının sonucu olan hukuksuzluğu yaşadı. Bu hukuk dünya yargı tarihinde düşmanlar arası bile uygulanmayan bir niteliğe sahiptir. Özellikle Demirtaş’ın tahliye edilmesi gereken bir süreçte alınan bu karar ile hukuk bir kez daha hiçe sayılmıştır” dedi. 

Çukurca

Yapılan hukuksuzluğa karşı Hakkari'nin Çukurca ilçesinde de basın açıklama yapıldı. HDP İlçe Eş Başkanı Ebubekir Kanar, yapılan hukuksuzluk karşısında asla boyun eğmeyeceklerini ve demokratik mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Yüksekova

Yüksekova'da da aynı amaçla basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Hakkari Milletvekili Sait Dede ile partililer katıldı. Burada açıklama yapan HDP İlçe Eş Başkanı Hüsnü Beşer, “4 Kasım Darbesi ve 19 Ağustos darbesini yapanlar, adına Yargı Reformu denen paketin içeriğini dün verilen kararla açıkladılar. Bizler AKP-MHP iktidarının sahte demokrasi vaatlerine ve kendi koltuklarını sağlama almaya çalışanların korkularına boyun eğmeyeceğiz. Bir halk aynı oyunlarla kaç defa tutuklanabilir, tarihin tekerrürü olan bir oyun kaç defa oynanabilir. Artık sona gelinmiştir. Bu oyunu uygulamak isteyenler de sonlarının geldiğini bilmektedir. Ancak kendi çöküşünü tüm halklara yaymak istemektedir” diye konuştu.

Ankara

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında dün çıkarılan tutuklama kararına ilişkin HDP Ankara İl Binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Murat Çepni ve Ali Kenanoğlu’nun yanı sıra çok sayıda parti yöneticisi katıldı. İl binasını ablukaya alan polis, üzerinde “AİHM kararına uyulsun, seçilmişler serbest bırakılsın” yazılı pankartı taşıyan partililer ile basın arasına geçerek, görüntü alınmasını engelledi. 
 
HDP Ankara İl Eş Başkanı Hüseyin Gevher, “Bu hukuk dünya yargı tarihinde düşmanlar arası bile uygulanmayan bir niteliğe sahiptir. 4 Kasım Darbesi ve 19 Ağustos darbesini yapanlar, adına Yargı Reformu denen paketin içeriğini dün verilen kararla açıkladılar. Yargı paketinin içeriği Kürt siyasetçilere, sosyalistlere, devrimcilere ve muhaliflere yapılacak saldırının genişletilmesi ve yargı mühendislikleridir. Bir halk aynı oyunlarla kaç defa tutuklanabilir, tarihin tekerrürü olan bir oyun kaç defa oynanabilir?” dedi. 
 
İzmir Milletvekili Çepni ise, Yüksekdağ ve Demirtaş’ın halan tutuklu bulunmalarını “rehin siyaseti” olarak tanımladı. Çepni, “Bu bir hukuk darbesidir. Bu ülkeyi darbelerle kayyumlarla yönetmeye çalışan AKP-MHP faşist bloğunun yeni bir oyunudur. Biz bu oyunu tüm halklarımızın birleşik direnişiyle birlikte kıracağız. HDP, bunun karşısında değil boyun eğmek mücadeleyi daha yükseltecektir. Mücadele edeceğiz ve kazanacağız” diye konuştu.

Dersim

HDP Dersim İl Örgütü, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında yeniden açılan soruşturmada tutuklama kararı verilmesine ilişkin açıklama yaptı. Parti binasında yapılan açıklamaya, Akpazar Belde Belediye Eş Başkanı Orhan Çelebi ve partililer katıldı. Açıklamayı yapan HDP Dersim İl Eş Başkanı Hıdır Çiçek, işlevsiz olan yargının, Kürtlere ve demokrasiye darbe yapmak için çalıştığını belirterek, “Bu ülke dün akşam saatlerinde izahı mümkün olmayan ve en teknik mühendislik hesaplamalarını geride bırakan bir yargı mühendisliği uygulamasının sonucu olan hukuksuzluğu yaşadı. Bu hukuk dünya yargı tarihinde düşmanlar arası bile uygulanmayan bir niteliğe sahiptir” dedi. Çiçek, Yüksekdağ ile Demirtaş hakkında verilen kararla Türkiye’deki hukuk sisteminin ortadan kaldırıldığının ilanı anlamına geldiğini söyledi. 

Batman

HDP’liler Batman’da da tutuklama kararını protesto etti.  HDP İl Binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Demir, HDP İl Eş Başkanvekilleri Gülcemal Erdinç ve İkram İrgi ile partililer katıldı. Demirtaş'ın siyasi bir rehine olduğunu ifade eden İrgi, siyasi olduğunu belirttiği kararı kınadı. Yargı Reformu'nun Kürt siyasetçilere ve muhaliflere yönelik yargı mühendisliği olduğunu vurgulayan İrgi, "Bizler tarafsız ve demokratik değerlere sahip bir yargı inşası ve demokrasi mücadelesini vermeye devam edeceğiz" dedi.