Gündem

Demirtaş: Hiç tahliye talep etmedim, etmeyeceğim de; yargı nasıl bu hale gelebilir, insanın içi acıyor

Demirtaş duruşmaya, Edirne Cezaevinden SEGBİS yoluyla bağlandı

24 Nisan 2019 11:25

4 Kasım 2016'dan beri Edirne Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davanın duruşması Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülmeye başlandı. Demirtaş duruşmaya, Edirne Cezaevinden SEGBİS yoluyla bağlandı. "Hiç tahliye talep etmedim, etmeyeceğim de" diyen Demirtaş, hakkındaki tutuklama kararı verilirken mahkeme heyetinin eksikliklerin olduğu CD çözümlemelerine atıfta bulunduğunu söyledi. "Yalan, iftira, komplo. Başka bir şey yok" diyen Demirtaş, "İnsanın için acıyor, yargı nasıl bu hale gelebilir diye" ifadesini kullandı.

Demirtaş ifadesine, açlık grevindekileri selamlayarak başladı. Gebze Cezaevi önündeki annelere yönelik polis şiddetinin onur kırıcı olduğunu ifade eden Demirtaş, "Annelerin gözyaşlarının rengi olmayacağını hatırlatarak kınıyorum" diye konuştu.

2011 yılında Diyarbakır'da katıldığı bir yürüyüşle ilgili 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından Meclis'e gönderilen fezlekeye dair savunma yapan Demirtaş, "Ne hikmetse bu savcı tam 4 buçuk yıl beklemiş, 7 Haziran seçimlerinden sonra da fezleke düzenleyip Meclise göndermiş. Bu fezleke Mecliste tartışılmadan, Anayasaya aykırı bir şekilde dokunulmazlıklarımız kaldırıldı. Fezleke de aradan geçen 4 buçuk yıla rağmen kelimesi kelimesine iddianameye dönüştürüldü" dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması için hazırlanan formülün mücidinin Mustafa Şentop olduğunu kaydeden Demirtaş, "Bugün bizim seçilmiş milletvekili olarak hapiste olmamızın sebeplerinden biridir Mustafa Şentop. Eminim ki, o da Davutoğlu gibi ileride 'Biz o dönemler çok yanlışlar yaptık' diyecektir de, anlam ifade etmeyecektir" sözlerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart yerel seçimler öncesinde mitinglerinde HDP'lilere yönelik algı oluşturmaya çalıştığını belirten Demirtaş, mahkeme heyetinin bu yolla doğrudan bir şekilde baskı altında kaldığını ifade etti. Demirtaş, "Bugüne kadar hiçbir merci hakikatin peşinde olmadı. Ne emniyet, ne savcı, ne bizi 1,5 yıldır yargılayan hakimler, ne itirazlarımızı yaptığımız AYM hakikatin ve adaletin peşinde olmadı. Kimse hakikatin, adaletin peşinde koşmadı" ifadelerini kullandı.

Demirtaş'ın ifadesinden satır başları şöyle:

"Barış ve demokrasinin güçlenmesi için, sağduyunun, diyaloğun hakim olabilmesi için yapılan açlık grevleri devam ediyor. Hem arkadaşlarıma selamlarımı gönderiyorum hem de kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyorum. Gebze Cezaevi önünde çocukları için oturma eylemi yapan annelerimize yönelik onur kırıcı muameleleri asla kabul etmeyeceğimizi, annelerin gözyaşlarının rengi olmayacağını hatırlatarak kınıyorum. Aralarında dosyamı takip eden avukatların da olduğu bir grup avukat arkadaşıma Kızılay Meydanı'nda sert bir müdahalede bulunulmuş, işkenceye varan uygulamalar yapılmıştır. Avukat arkadaşlarımı selamlıyor, kendilerine reva görülen bu muameleyi kınıyorum.

"Ahlaksızca bir komplodan başka bir şey değil"

"Savcı 15 no'lu fezlekede, 8 Nisan 2011'de suç işlediğimi iddia ediyor. Bir yürüyüş. Peki, bu fezleke yürüyüşten hemen sonra mı hazırlanmış? Hayır. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra, 6 Ekim 2015'te hazırlanmış. Bu fezleke, 7 Haziran ile doğrudan bağlantılıdır. Ne hikmetse bu savcı tam 4 buçuk yıl beklemiş, 7 Haziran seçimlerinden sonra da fezleke düzenleyip Meclis'e göndermiş. Bu fezleke Meclis'te tartışılmadan, Anayasa'ya aykırı bir şekilde dokunulmazlıklarımız kaldırıldı. Fezleke de aradan geçen 4 buçuk yıla rağmen kelimesi kelimesine iddianameye dönüştürüldü.

"Ben ve milletvekili arkadaşlarımın, evlerimiz basılarak kaçırılırcasına alınmamızın, birçok fezleke ve iddianamenin tamamında olduğu gibi hukuk ve yargı alet edilerek yapılan ahlaksızca bir komplodan başka bir şey olmadığı, bu fezlekeyle de anlaşılmaktadır.

"O kadar uyduruk ki"

"Erdoğan ve Davutoğlu tarafından, bugün olduğu gibi, kamuoyuna açık bir şekilde yargının baskı altına alınması ve Hükümete yakın medya tarafından 24 saat bunun propagandasının yapılması sonucu savcılar harekete geçmiştir. Savcı '8 Nisan 2011'de KCK bir çağrı yapmış, BDP de bu çağrının yayınlandığı gün 2 bin 600 kişiyi toplamış, sivil Cuma namazı kılmışlar' diyor. Keşke partim Erdoğan'dan bu kadar hızlı organize olabilse. Ama o kadar zorlama ki. O kadar uyduruk ki.

Haftalar öncesinden -medyaya da yansıyacak şekilde- partimin Diyarbakır il teşkilatı çalışma yapıyor, hazırlık yapıyor. Emniyet ile, Valilik ile görüşmeler yapıyor. Alana malzemeler, günler öncesinden getirilmiş. Fakat savcı, şansını denemek için bir haber sitesinde çıkan haber üzerine 'BDP aynı gün bu etkinliği planladı' diyerek aleni bir komplo kurmaya çalışıyor.

"[15 no'lu] Fezleke bir ciddiyetsizlik, bunu iddianameye dönüştürmek başlı başına suç. Zaten bu iddianameyi düzenleyen savcı hakkında HSK'ye yaptığımız suç duyuruları var. Cemaat ile ne kadar ilişkili olduğuna dair AKP'lilerin açıklaması var. O gün benim grup başkanvekilim Bengi Yıldız dövüldü. Diyeceksiniz ki, 'Ne var canım, ana muhalefet partisinin genel başkanı da dövülüyor, bu gayet hoş karşılanıyor.' Doğru. Kendi hukuk ve ahlak anlayışlarıdır.

"CD çözümü yapan bilirkişi raporunda eksiklikler var"

"CD çözümü yapan bilirkişi raporunda eksiklikler var. Bu haliyle de suç oluşturan bir şey yok da, CD çözümlerine göre sanki orada ben tek başıma konuşmuşum. Herkes susmuş, ben konuşmuşum. Herkes susmuş da sanki ben tek konuşmuşum. Polis müdürleri ne demiş, en küçük bir bilgi göremiyorsunuz. Emniyet Müdür Yardımcısıyla konuşuyorum ama bilirkişiye göre ben tek başıma konuşmuşum, kendi kendime konuşmuşum. Ya da CD'de ses kaydı ayıklanmış, sadece benim sesim bırakılmışsa delil karartma var demektir, CD'yi görmedim ben.

"Hiçbir şey yok ama 15 sene hapis cezası isteniyor"

"Emniyet Müdür Yardımcısı 'Biz burayı ablukaya aldık çünkü polislerimizden biri telsizini düşürdü. Telsizi bulana kadar bırakmayacağız buradakileri.' Aynen bunu söyledi. Milletvekillerine Dağkapı Meydanı'nda fiili gözaltı yapmış. 'Olur mu öyle şey' dedim. Yani arkadaşlarımı hırsızlıkla suçluyor. Polis memuru da Allah bilir, telsizini nerede düşürmüş. Ben de kendisine bu hukuksuzluğu anlatmaya çalışıyorum. Bakın bunlar raporda yok. Biz tartışırken haber geliyor, telsizi kaç yüz metre ileride bulduk diye. Ablukayı kaldırıyorlar, bu defa çadır tartışması başlıyor. Ben de diyorum ki, meydanın kenarında bir park var, ne trafiği etkiliyor ne bir şeyi. Bu kez de diyorlar 'toplayın çadır malzemelerini.' Polis yasa dışı bir şekilde çadır malzemelerini götürdü. Biz de alandan ayrıldık. Ne yürüyüş var ne slogan var. Hiçbir şey yok ama 15 sene hapis cezası isteniyor. 

"Havuz medyasının bir gazetecisi TV'de 'Demirtaş, örgütün kongresinin 21 no'lu elemanı' diyor. Avukatım programın yapımcısına ulaşmak istiyor ama bağlamıyorlar. Gece gündüz algı oluşturmaya çalışıyorlar.

"İnsanın içi acıyor"

"Ben hiç tahliye talep etmedim, etmeyeceğim de. Ama mahkeme heyeti olarak tutukluluğuma devam kararı verirken işte bu fezlekelere, bu CD çözümlerine atıf yaptınız. Yalan, iftira, komplo. Başka bir şey yok. İnsanın için acıyor, yargı nasıl bu hale gelebilir diye.

Ahmet Davutoğlu'na: Bizi milletvekili kimliğimizle cezaevine gönderen başbakan olarak tarihe geçmiştir

"Büyük ve ünlü akademisyen ve siyasetçi, Ortadoğu'da barışın mimarı kişinin sözlerinden alıntı yaparak devam edeyim -Ahmet Davutoğlu- ki kendisi Türkiye'nin bu hale gelmesinden de sorumludur. Tutuklandığımızda başbakandı, bütün bu kararların altında da imzası vardı. Bugün de kendince muhteşem(!) tespitler yapan Davutoğlu'ndan dinleyelim, yargı ne haldeymiş. Bu hale getirenlerden biri de kendisi değilmiş gibi: 'Hukuk güç biriktirme alanı değil, gücü denetleme alanıdır.' Bunları söyleyen, siyasi tarihimizin en büyük hukuksuzluğuna imza atan başbakanlardan biri. 'Milletvekillerinin yasama süreci içindeki etkinliği güçlendirilmelidir' diyen Davutoğlu, bizi milletvekili kimliğimizle cezaevine gönderen başbakan olarak tarihe geçmiştir. Ahmet Davutoğlu, yargının ne hale geldiğini beyan etmek zorunda kalıyor. Biz söyleyince tarafız da bu da mı taraf?

"Ahmet Davutoğlu da mı terörist?"

"Ahmet Davutoğlu da mı terörist? O da mı yargıya düşman? O da mı vatan haini? Hayır. Bizi öyle ilan ettiniz de, ona ne diyeceksiniz? Yargı konusunda durum dediği gibidir ama öyle bir iki yazı yazmakla da bu vebalden kurtulamaz. Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışılırken bizim teklifimiz, Meclis iç tüzüğündeki usule uygun kaldırılmasıydı. Ama Davutoğlu, 'Bu çok uzun sürer, başka bir formül bulalım' dedi. Mustafa Şentop bu formülün mucididir. Bugün bizim seçilmiş milletvekili olarak hapiste olmamızın sebeplerinden biridir Mustafa Şentop. Eminim ki, o da Davutoğlu gibi ileride 'Biz o dönemler çok yanlışlar yaptık' diyecektir de, anlam ifade etmeyecektir.

"Ne halkımız ne de partimiz boyun eğdi, sandıkta da halk dersini verdi"

"Beni buraya atmanızın sebebi buydu. Yüksekdağ'ın ve tüm arkadaşlarımızın içeri atılmalarının sebebi buydu. Amacınız seçimlerde etkimizi kırmaktı. Ama ne halkımız ne de partimiz boyun eğdi. Sandıkta da halk dersini verdi. Seçimden sonra siyaset de yargı da yeni bir değerlendirme yapmak zorundadır. Bu gidişat iyi bir gidişat değildir. Ülke artık Anayasasızlık ve hukuksuzlukla yönetilemez. Bunu defalarca söyledim. Irkçılığı, faşizmi, baskıyı, zulmü, otoriterliği halk sandıkta silip süpürecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Benim savunma yapma nedenim adalet beklentisi değil, adalet mücadelesidir. Savunma yapmam ülkede adaletin, yargının ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesi içindir. Halkıma ve kamuoyuna duyduğum sorumluluğun gereğidir.

"Size (mahkeme heyeti) doğrudan bir talimat gelmese de kamuoyunda oluşturulan algı, bir baskı kurma yöntemidir. Son seçimlerde, AKP Genel Başkanı meydan meydan dolaşarak benim videolarımı izletti. Beni yargılamaya, hüküm kurmaya çalıştı. Hatta bazı AKPli belediyeler, yol kenarına koydukları dev ekranlarda bizim videolarımızı 24 saat izletti. Sesli. Gelen geçen izlesin diye. Daha biz yargılanmadan, kamuoyunda mahkumiyet algısı oluşması için.

"Söylediğim ve yaptığım her şeyin altında makul ve meşru sebepler vardır. Ben 'Daha Öcalan'ın heykelini dikeceğiz' dediğimde, Erdoğan'ın elinde Öcalan tarafından yazılmış iki mektup vardı. Çözüm sürecini başlatan mektuplar. Çözüm süreci de kısa bir süre sonra başladı. Ben o konuşmayı yaparken, ellerinde Öcalan'ın bir posteri var diye 15-20 kişilik bir genç grubunu kıyasıya dövüyordu polisler. Ben de hem mektuplardan haberdardım hem de Erdoğan'ın verdiği cevaptan. Ve Ankara'da şu konuşuluyordu, bu defa barış çok yakın ve bu barışı gerçekleştirecek olanların heykeli dikilecek. Aslında sözün patenti de bana ait değil. Bana çağrışım yaptıran şey, bir Hükümet yetkilisinin kullandığı cümledir.

"Bir ülkenin Cumhurbaşkanı, kendini bu kadar küçültmemeli"

"O dönemde çıkıp itiraz etmiyor. Aradan 7 yıl geçiyor, Erdoğan bir seçim kampanyasında bu videoyu miting miting dolaştırıyor. Bu kadar küçülebiliyor. Utanç duyulur onun düştüğü halden. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı, kendini bu kadar küçültmemeli.

"Bunlara elini veren kolunu kaptırıyor"

O videoyu meydanlarda izletirken 'Demirtaş bu sözleri söylediğinde Öcalan bana 2 mektup göndermişti. Nitekim bu sözlerden 2 ay sonra da İmralı'da resmi görüşmelere başladık' da deseydi samimiyetine inanırdım. Fakat tamamı komplocu bunların. Tuzak kurma üzerine. Bunlara elini veren kolunu kaptırıyor. En yakın yoldaşları bile. Seçim döneminde bu videoyla ilgili açıklama yapmak istemedim, kamuoyunun takdirine bıraktım. Seçimde milyonlarca insan arkamızda durdu. İnsanlar arkamızda durdu ve Erdoğan'a kaybettirdi. O videolara rağmen kaybettirdi. Çünkü insanlar, bizim adaletin, barışın ve demokrasinin ilkeleri etrafında mücadele ettiğimizi ta yüreklerinde hissediyorlardı. Sezai Bey ve Pervin Hanım üzerinden, sözleri çarpıtılarak provokasyonlar yapılmaya çalışıldı. Bu fezlekedeki, bu iddianamedekiyle aynı komplo anlayışı.

"Kürdistan ayrı bir devlet olarak tariflenmemiştir, bir coğrafyanın ismidir"

Eşbaşkanımız Sezai Temelli 'Kürdistan' demiş, 'Def olsun gitsin' diyor. 2 bin yıl önceki belgelerde de Kürdistan ismi geçer, coğrafi bir gerçektir. Ve bu coğrafyanın büyük bir kısmı da bugün Türkiye sınırları içindedir. Kürdistan ayrı bir devlet olarak tariflenmemiştir. Ama bir coğrafyanın ismidir. Mezopotamya gibi, Kilikya gibi, Trakya gibi bir coğrafya ismidir. Erdoğan, 'Def olun gidin' dedi diye kimse kendi anavatanından sürülmez. İş o noktalara geldi mi, bu tartışmalar ülkeyi parçalar. Kürdistan vardır ve biz de bu ülkenin öz evlatları olarak, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Kürtler olarak ülkenin tamamını kendimizin görürüz. Kimsenin de, 'Def ol' deme haddi yoktur. Biz bu ülkede özgürlük ve demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz.

"Beni TV ekranlarından gece gündüz yargılayan yorumcular, beni katil ilan eden gazeteciler gelip duruşmaları izlemiyorlar. Bu savunmamın bir kanalda alt yazı olarak bile geçmesi bile engelleniyor. 'Demirtaş'ın duruşması var, Yüksekdağ'ın duruşması var' diye haber yapmaya bile korkuyorlar. 'Duruşma var' haberi yapmaya bile. Ama akşam olunca HDP'ye hakaret etmeye başlıyor, program bitene kadar da sürdürebiliyorlar. İşte mahkeme üzerindeki algı baskısı budur.

"Bugüne kadar hiçbir merci hakikatin peşinde olmadı. Ne emniyet, ne savcı, ne bizi 1,5 yıldır yargılayan hakimler, ne itirazlarımızı yaptığımız AYM hakikatin ve adaletin peşinde olmadı. Kimse hakikatin, adaletin peşinde koşmadı.

"Sivil cuma namazı kılmak ve bir sivil itaatsizlik yapmak örgüt suçuysa Türkiye'nin yarısı örgüt üyesidir"

"[15 no'lu fezleke] Sivil cuma namazı kılmak ve bir sivil itaatsizlik yapmak örgüt suçuysa Türkiye'nin yarısı örgüt üyesidir. Çözüm tutanağı eksiktir. Dosyadaki CD'lerin tam çözümünün yapılması gerekir.

Kılıçdaroğlu'na linç girişimine tepki

"Bir Tweet attı diye hukuk profesörünü dahi evinden alıp tutuklayan yargı, ana muhalefet liderine yönelik linç girişiminde bulunan darp eden kişiyi, cezaevi yüzü görmesin diye adli kontrole serbest bırakılıyor.

"(Kılıçdaroğlu'na saldıranların bırakılması.) Neden? Toplum korkuyu iliklerine kadar hissetsin diye. Peki başarılı olunuyor mu? Bunu son seçimler ortaya koydu.

"Benim bu yargılamlarda ki savunmalarım; Bir adalet ve Umut beklentisi değildir, Bir adalet mücadelesidir. Tarihsel sorumluluğum gereğidir.

"Selahattin Demirtaş ile ilgili herhangi bir ses ve görüntü kaydına rastlanılmamıştır"

"(2 no'lu fezleke) Fezlekedeki suçlamaya konu olan etkinliklerim 2011 sonu ve 2012 başında. Fezleke ise 27 Nisan 2016'da hazırlanmış. Yani 5 ve 6 yıl sonra. Dolayısıyla bu fezleke de komplo fezlekesidir. 2 no'lu fezlekede benim için "(...) molotof kokteyli, taş ve havai fişeklerle saldırıların gerçekleştirildiği eyleme katılan şahıs" denilmiş. Şimdi de CD çözüm tutanaklarını okuyalım: Selahattin Demirtaş ile ilgili herhangi bir ses ve görüntü kaydına rastlanılmamıştır.

"Bir CD'deki görüntüde varmışım: Demirtaş'ın el hareketiyle grubun geriye gitmesini işaret ettiği, emniyet görevlisine de göz işaretiyle 'tamam' anlamına gelen harekette bulunduğu görülmüştür. Sonra da Adliyeye girmişim. Bir başka CD'nin çözüm tutanağında da basına verdiğim demeç var. 'Anadilde savunma en temel haktır. Bir hak kullanılırken kimsenin bunu engellememesi lazım. Kürtçe konuşmak susma hakkını kullanmak değildir. Kürtçe konuşmak, Kürtçe konuşmaktır.'

"Show TV haberinin çözüm tutanağından okuyorum: Güvenlik güçleri izin vermeyince, DTK Eşbaşkanı Türk ile BDP Eşbaşkanı Demirtaş 'olacaklardan biz sorumlu değiliz' dercesine kalabalıktan uzaklaştı. Muhtemelen savcının yakaladığı en ciddi delil bu.

"Bu açık bir suçtur, görevi kötüye kullanmaktır, suç iftirasıdır!"

"Savcı, beni nasıl 'molotof, taş ve havai fişeklerle polise saldıran şahıs' olarak tanımlayabilir. Bu açık bir suçtur. Görevi kötüye kullanmaktır. Suç iftirasıdır. Başka bir savcı da almış bunu iddianameye dönüştürmüş. Bir sulh ceza hakimi, 'şu dosyaya bir bakayım' deyip delil incelemesi yapmaya gerek bile duymadan bizi tutuklamış, bir ağır ceza mahkemesi heyeti de bunları incelemeden tutukluluğun devamı kararı vermiş. Sonra gün geliyor, bu mahkemede bu delili inceliyoruz ve bakıyoruz ki resmen yalan söylenmiş. Gösterinin ne içindeyim ne de kenarındayım.

"İlginçtir, savcıya göre o gün Diyarbakır'da ne olmuşsa Demirtaş yapmış!"

"İlginçtir, savcıya göre o gün Diyarbakır'da ne olmuşsa Demirtaş yapmış. Nasıl bir kin ve öfkeyle hareket etmişler? Sadece benimle ilgili soruşturma yürütmüşler, çok ilginç. Dertleri neydi, cemaate yönelik eleştirilerim incelenirse ortaya çıkar. Ama ben bunu cemaatin üstüne atıp da işin basitçe açıklanması taraftarı değilim. Doğrudan AKP operasyonlarıydı bunlar ve halen de devam ediyor. Normalde bu savcılar ve emniyet yetkilileri hakkında ciddi adli ve idari soruşturmalar yapılması lazım da, tevsi-i tahkikat aşamasına geldiğimizde mahkemenizden bu tür şeyler isteyeceğiz. Normalde bu savcılar ve emniyet yetkilileri hakkında ciddi adli ve idari soruşturmalar yapılması lazım da, tevsi-i tahkikat aşamasına geldiğimizde mahkemenizden bu tür şeyler isteyeceğiz.

"Biz kendi kendimizi sulamışız, kendi kendimize gaz sıkıp, kendi kendimizi yaralamışız"

[Çözüm tutanağından okuyor.] "Demirtaş'ın yanındaki kalabalıkla yürüyüşe geçtiği..." Yalan. Ne yürüyüşü ne kalabalığı. Sırrı Süreyya Önder, Özdal Üçer, Pervin Buldan yanımda. Şoförüm ve korumam yanımda. Başka kimse yok ki. İzin vermemişler.

Çözüm tutanağında polisin ne dediği, ne yaptığı yine yok. Biz kendi kendimizi sulamışız, kendi kendimize gaz sıkıp, kendi kendimizi yaralamışız. Çözüm tutanağından öyle anlaşılıyor. Diyarbakır'da o gün gaz fişekleriyle yaralanan biz. Hakaret, küfür... Bize ve ailelerimize yönelik küfürlerin çözümü yapılsa burada okurken yüzler kızarır. O günlerde Oslo'da PKK ile görüşen Hükümet bize meydanlarda bunları yaptırıyor, savcı fezleke hazırlıyor, polis dosyaya sahte deliller koyuyor. Yetmiyor, 5 sene sonra Meclise fezleke olarak gönderiyor. Nasıl bir soğumayan kindir, öfkedir bu.

"Bunlar bizim evlatlarımız, Kürt'üne Türk'üne bakmıyoruz"

Barış kolay bir şey değildir. Biz zor olanı seçiyorduk. Açık alanda hedef haline gelerek ısrarla barışı savunduk. Aradan geçen bunca zamana rağmen dışarıda arkadaşlarımız, içeride biz barış diyoruz. Bize yönelik her türlü hakarete, tehdide rağmen biz yine de "ya sabır" deyip barışı savunduk. Çünkü biliyoruz ki birilerinin barışı savunmasına ihtiyaç var. Bu bedel ister doğru, böyle dönemlerde barış demek kolay değil doğru. Ama insanlar ölüyor. Daha 4-5 gün önce Çukurca'da bu ülkenin 4 gencecik evladı öldürüldü. Ne yapacağız? Gidin evlerine bakın. Hepsi fakir fukara. Bunlar bizim evlatlarımız. Kürt'üne Türk'üne bakmıyoruz.

"Duracak bu savaş"

Duracak bu savaş. Biz çatışma, savaş, eylem, operasyon istemiyoruz. Çünkü başka bir çözüm yolu var. Mümkün diyoruz. Ölmesin gençler. Bunu söylüyor, bunu istiyoruz. Bunu söylediğimiz için "terör destekçisi" olarak görülüyoruz. 10 gün kadar önce Hükümete yakın iki ailenin çocukları evlendirildi. O düğündeki görüntülere bir bakın, bir de Giresun'daki, Çubuk'taki ailelerin evlerine bakın.

"Sorunlar diyalogla çözülsün"

O gün (2011) söylemişim, aynı düşüncedeyim; Öcalan'ın devreye girmesi lazım ki barış için mesafe kat edilebilsin. Biz HDP'liler, PKK yetkilisi değiliz. Gücümüz, yetkimiz HDP ile sınırlıdır. Biz PKK'ye "silah bırak talimatı" veremeyiz; bizi dinlemezler."Öcalan'ı dinleriz, başkasını dinlemeyiz" diyorlar. Bu bilindiği için de Öcalan ile defalarca görüşüldü. Biz bunu işaret ediyoruz. Allah kimseye evlat acısı göstermesin. Bir askerin, polisin, evladı dağda ya da cezaevinde olan anne babanın yerine koyalım kendimizi. Başka bir çözüm imkanı varken gencecik insanların cenazeleri geliyorsa bunda bizim hiç mi sorumluluğumuz yok? Var tabii ki.

Yıl 2011, barış için uğraşmışız. Bundan yargılanıyorum. Ayıptır. Gerçekten ayıptır. Sorunlar diyalogla çözülsün. Bu fezlekedeki suçlama konusu yapılan girişimden sonra devlet ve hükümet, Öcalan ve PKK iki kez görüştü. Başarısız olsa da anlamlıdır; hiç değilse o dönem zarfında insanlar ölmemiştir. Dicleliler Yas Evinden Diyarbakır Cezaevine yürüyüş yaptığımızı yazmışlar. Yas evi, cezaevinin yanında. Çarpıtmak için öyle yazmışlar.

"Siyaset başka bir yol önerebilmek için var"

Ben kimsenin ısrarla kan, gözyaşı, savaş istediğini sanmıyorum. Provokatörleri, gizli örgütleri katmıyorum. Birisi bu acıların bitmesinin başka yolla, biz başka yolla gerçekleşir diyoruz. Devlet ve toplumun bir kesimi de "Hayır, kökü kazınana kadar operasyon" diyor. Biz de bunu kabul etmiyor, yanlıştır diyoruz. Ölen de öldüren de bu ülkenini insanı. Siyaset bunun için, başka bir yol önerebilmek için var.

"Ben bugüne kadar bu mahkemede yalan tek bir cümle bile kullanmadım"

Selahattin Demirtaş siyasetçidir. Siyasetçi olduğuma göre, siyasi görüşüme uygun bir çözüm modeli önermişim; diyalog. Bunun doğru olduğunda da ısrarcıyım.Acıların yarattığı kin ve öfke o kadar büyük bir mesafe yaratmış ki, bu mesafeyi kapatıp da yeni çözüm arayışlarından sonuç alamıyoruz. Bu fezlekedeki her bir suçlama, siyasi görüşümün terörize edilmesinden başka bir şey değildir.

Ben bugüne kadar bu mahkemede yalan tek bir cümle bile kullanmadım. Kronolojik hatalar yapmış olabilirim ama yalan konuşmadım, sadece yalanları deşifre etmeye çalıştım.

[19 no'lu fezleke] Fezlekenin savcısı, MİT TIR'ları savcısı olarak da bilinen ve tutuklanan Ahmet Karaca. Bir konuşma yapmışım, savcı beni "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak"la suçlamış. Nasıl bir tanım bilmiyorum ama, böyle suçlamış. Ve "terör örgütü propagandası yapmak.

Gemlik yürüyüşüne katılmak için yola çıkan bir heyetimiz Diyarbakır çıkışında durduruldu. Polis müdahalesi oldu. Baluken "Siz kimsiniz" deyince bir polis amiri "Sen kimsin" dedi. Baluken "Ben milletvekiliyim" deyince, polis "Ben de devletim" dedi. Bunlar fezlekede yok.

Bu olaylar 8 Ekim'de oluyor. Ben de 9 Ekim'de geliyorum Diyarbakır'a, Eş Genel Başkanım Gültan Kışanak'la birlikte bunu protesto ediyorum. Konuşmamda bir önceki günkü uygulamaları eleştiriyorum. Savcı Ahmet Karaca da fezleke düzenliyor.

Bu fezlekeyi düzenleyen Ahmet Karaca, o dönemde Cemaat adına Diyarbakır Adliyesinde baş sorumluydu. Adliye ondan sorulurdu. Tahliyelerden tutun tutuklamaları kadar, atamalardan tutun tayinlere kadar. O dönemde Diyarbakır'ın adalet bakanıydı.

Peki ben bu fezlekede yer verilen bu görüşlerimi sadece o gün orada mı savundum? Hayır. Mecliste de savundum.

"Devletin malı deniz, yemeyen domuz anlayışıyla saldırıyorlar"

Hani Türkiye ittifakı deniyor ya bugünlerde; siyasi partiler, yargı, güvenlik bürokrasisi, ordu, Meclis, medya, bir defa için barış konusunda Türkiye ittifakını sağlayabilseydik binlerce insanımızın canını kurtaracaktık. Bambaşka bir Türkiye'yi el ele yaratacaktık.

Yıl 2019. Seneye Mars'a ilk sivil yolculuk yapılacak, biz burada "Selahattin Demirtaş, sen 7 yıl önce, Diyarbakır Dağkapı Meydanında, Öcalan ile görüşülsün dedin mi mi demedin mi? Dediysen terör örgütü propagandası yapmışsın." Karikatürize etmek için söylemiyorum bunu.

Gültan Kışanak, şu anda Kandıra Cezaevinde. Onun yerine atanan kayyum, 2,7 trilyona makam odası döşemiş. Tam 2,7 trilyon! Ne yapmıştır, biliyor musunuz? Tarzını biliyorum. İhale alan bir iş adamına o makam odasını döşetmiştir. Faturayı da başka yerden almıştır.

Gültan Kışanak'ın, krediyle satın aldığı dairenin kredi borcu ya bitmiştir ya bitmemiştir ama onun yerine atanan kayyum tek kalemde 2,7 trilyon, bu milletin parasını iç etmiştir. Mesele budur, bu. Vatan millet meselesi değildir.

Katrilyonlarla para götürüyorlar. Devletin malı deniz, yemeyen domuz anlayışıyla saldırıyorlar. Onlar "vatansever", onlar "ülkenin kahramanları", biz "terörist". Biz tutuklu, biz hapishanelerde.

"Biraz dinlenilseydi, biraz anlaşılsaydı bu ülkeye barış gelecekti"

Ankara Belediyesi. Melih Gökçek'in yerine atanan belediye başkanı, "Ben geldiğimde hafriyat geliri aylık 30 bin liraydı, şimdi 15 milyon TL" dedi. Nereye gitmiş? Küçük bir kalemden söz ediyoruz bakın. Fakat bu adamlar "vatansever".

Bunlar dışarıda ellerini kollarını sallayarak bize hakaret edecekler, fakat biz içeride "terörist". Bu fezlekelerin altında yatan ruh budur. Yargı bunlara alet olmamalıdır.

Özel uçakları var. Yurt dışındaki tatillerinin masrafını duysanız dudaklarınız uçuklar. Ama "vatansever"ler. Ne yapmaları lazım? Bunların ortaya çıkmaması için birilerinin düşman gibi görünmesi lazım.

Bu hırsızlığa yeter deyin. Ne suçumuz günahımız var? Ayıp değil mi? Seneye Mars'ta koloni kurulacakken biz bunları soracağız, "Demirtaş bu açıklamayı yaptın mı, bunu dedin mi?" Evet, dedim. Ama biraz dinlenilseydi, biraz anlaşılsaydı bu ülkeye barış gelecekti.

"Tek ideoloji, tek din etrafında birleşilemez"

Kim ne kadar anlar, bilmiyorum ama Türkiye ittifakı bizim açımızdan budur; demokrasi ve barış etrafında birleşmek. Tek adam, tek parti etrafında birleşilemez. Tek ideoloji, tek din etrafında birleşilemez.

Bizi birleştirecek olan şey demokrasidir, hukukun üstünlüğüdür, barıştır. "HDP'ye vuralım, HDP üzerinden gerilim yaratalım, ondan sonra da hırsızlıkların üstünü örteriz" deniliyorsa biz de direnmeye devam edeceğiz. Türkiye'ye anlatmaya devam edeceğiz.

Çubuk'taki linç girişimi sonrası, beni ve partimi hedef gösteren, "Ekrem İmamoğlu, Demirtaş güzellemesi yapmasaydı. Seçimlerde iş birliği yaptılar da hak ettiler bunu" minvalinde şeyler söyleyen İçişleri Bakanı denen zata hatırlatayım; biz hiç dönmedik.

İçişleri Bakanı denen zat, 2010'da Cemaatin kanalında "Yeni yapılacak Anayasa, Türk'ü de Kürt'ü de kucaklamak zorunda değil mi" diyor. BDP güzellemesi yapıyor. Yerel yönetimlerin özerkliğini savunuyor. Şimdi de bu görüşlerimiz nedeniyle bize hakaret ediyor.

Hesabın ne kitabın ne? Nasıl bir karanlık, maddi ilişki içindesiniz devletle? Neyin üstünü örtmeye çalışıyorsunuz? Bu bayrak, sizin pisliklerinizi örtmek için dedelerimizin kanıyla var edilmiş bir bayrak değil. Hepimizin ortak bayrağıdır.

Çocuklarımıza güzel bir ülkeyi miras bırakalım. Yılmadık, bıkmadık, geri adım atmadık. İki buçuk yıldır 12 metre karelik bir hücredeyim ama burada yazıyorum, çiziyorum, üretiyorum, vazgeçmiyorum. Çünkü özgürlük mücadelesi ilkesel bir duruş, bir yaşam felsefesidir.