Gündem

Defineciler arkeologlardan önce davrandı; 'Kartal Kalesi'ni kazdı

Erzurum Müze Müdürü, jandarma ile bölgedeki kültür varlıklarının korunması konusunda çalışma yürüttüklerini belirtti

06 Ekim 2019 12:00

Defineciler, 1790 yılından bugüne ulaşan Erzurum’daki Surp Minas Kilisesi'nin duvarlarından sonra, tescillenmeyi bekleyen 3 bin yıllık 'Kartal Kalesi'nin kalıntılarını da 600 metre dik yamaca tırmanarak kazdılar. 

Surp Minas Kilisesi'nde kaçak kazı gerçekleştiren definecilerin kilisenin içini büyük ölçüde kazdığı öğrenildi. Aziziye Belediyesi, olayın ardından kilisenin Almanya'da yaşayan Ermeni sahibine ulaşarak restorasyon izni istedi. Sahibinin isteği üzerine kiliseye dokunulmazken, kilise zaman içerisinde definecilerin ve madde bağımlılarının uğrak yeri haline geldi. 

Resmi olarak ilk defa keşfedilen Yakutiye ilçesi Güngörmez Mahallesi'ndeki Demir Çağı'ndan kalma 3 bin yıllık Kartal Kalesi, definecilerin ilgi gösterdiği bir diğer yer oldu. 2500 rakımlı kalenin 600 metrelik dik yamacını kazı malzemeleriyle tırmanan defineciler, arkeologların incelemesine imkân tanımadan yaptıkları talanla yöre halkından tepki gördü. 

Kalede incelemelerde bulunan Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, definecilerin kültür varlıklarına zarar vermesini yanlış bulduğunu ifade ederek, jandarma ile tarihi eserleri koruma amaçlı ortak proje yürüttüklerini belirtti. Genç, “Definecilerle kültürel olarak mücadele etmeye çalışıyoruz. Özellikle kültür varlıklarının yoğun olduğu alanlarda köy ahalisini köy evlerinde toparlayıp kültür varlıklarının önemi ve korunması gerektiği hakkında bilgi veriyoruz. Asayiş olarak da jandarma ile projeler üretiyoruz, özellikle bu tür kültür varlıklarının yoğun oldukları alanda ekiplerin daha sık olarak devriye atmalarını istiyoruz” dedi. 

Kalenin bulunduğu Güngörmez Mahallesi'nin muhtarı Baki Uludağ ise turizme kazandırmayı hedefledikleri kaleyi definecilerden korumak için büyük çaba sarf ettiklerini kaydederek, ilgili şahısların takiplerinde olduğunu söyledi. (İHA)