Gündem

Defin işleminin ardından Koronavirüs testi pozitif gelen kişinin ölüm kaydı "Bulaşıcı olmayan hastalık" olarak girilmiş

11 Nisan 2020 12:44

Manisa’da 82 yaşında yaşamını yitiren bir vatandaşın ölüm belgesinde ölüm şekli “Bulaşıcı olmayan hastalık (doğal ölüm)” yazmasına karşın, defin işleminin ardından gelen Covid-19 test sonucu pozitif çıktı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu “Bu şekilde hayatını kaybeden bir vatandaşın, test sonucu gelmediği için günlük olarak açıklanan vefat edenler sayısı içerisinde yer alıp almadığı, test sonucu birkaç gün sonra pozitif geldiğinde ölüm raporu düzeltilse bile o gün vefat etmediği için açıklanan vefat sayısı içinde yer alıp almadığı konusu teyide muhtaç hale gelmiştir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümlerinde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodların kullanılmadığını bildirmişti.

Vaka sayıları ile ölüm sayıları arasında orantısızlık olduğuna işaret eden TTB, şubat ayından bu yana Türkiye’de yaşanan ölüm kayıtlarının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetmişti.

CHP’li Bakırlıoğlu, konuyu Sağlık Bakanlığı’na iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bilgi edinme başvurusunda bulunan Bakırlıoğlu, bu süreçte hastanın vefat etmesinin ardından test sonucunun pozitif olarak gelenlerin, açıklanan istatistiklerin güvenirliği konusunda tartışma yarattığına dikkat çekti.