Gündem

Cüneyt Özdemir ile Can Dündar arasında "Birand" tartışması: Sivas katliamında asker görüntülerini yayınlamadık, yayınladık, ama nasıl yayınladık!

08 Temmuz 2019 18:02

T24

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Sivas'ta 2 Temmuz 1993 günü Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere kente gelen 33 aydının kaldıkları Madımak Otel'inde, 2 otel görevlisi ile birlikte yakılarak katledilmesine ilişkin 32. gün ekibi olarak bir dosya haber hazırladıklarını ancak Mehmet Ali Birand'ın dosyadaki asker görüntülerinin yayınlanmasını istemediğini ve yayınlanmadığını söyledi. O dönem 32. Gün ekibinde yer alan Can Dündar, Özdemir'e verdiği yanıtta askerlerin olduğu görüntülerin yayınlandığını belirtti. Özdemir, Dündar'ın bu paylaşımı üzerine Twitter hesabından "Çekilmekten başka çareleri 'yoktu' dedik metinde, oysa 'vardı'. Emir geldi asker çekildi" açıklaması yaptı.

Youtube'dan paylaştığı videoda Sivas Katliamı'na ilişkin açıklama yapan Özdemir, "Hâlâ cevabını bulamadığım bir soru var. O dönem yayınlamamıştık. Dosyayı Can Dündar hazırlamıştı, ofiste çok tartışma çıktı 'yayınlayalım mı, yayınlamayalım mı' diye. Birand 'Yayınlamayalım' dedi. Yayınlamadığımız görüntü şuydu: Sivas Katliamı'na baktığımız zaman, büyük bir halk geliyor ve 'yakın la yakın' diyorlar. İnsanlar otelde sıkışıyor ve ellerinde silahlarla bir grup asker geliyor. Sonra o asker çekiliyor. Sonra da bildiğiniz olaylar oluyor. Hep merak ettiğim şu: Asker neden çekildi? Kim çekti o askeri ordan?" dedi.

Askerin yüzde yüz otoritesinin olduğu bir dönemde bu görüntüleri yayınlamaktan 'korktuklarını' söyleyen Özdemir, "Olay çok sıcaktı ve o dönem halkı askerlikten soğutmak diye bir suç vardı. Yani ya çekindik ya korktuk ya da ne oldu bilmiyorum ama o görüntüleri yayınlamadık. O da benim içimde hâlâ bir gazetecilik ukdesidir" ifadesini kullandı.

Can Dündar "Kullandık" dedi, görüntüleri paylaştı

O dönem 32. Gün ekibinde yer alan Can Dündar, Özdemir'in iddiasına Twitter hesabından yanıt verdi. Dündar, söz konusu görüntülerin yayınlandığını "Ama kullandık" söyleriyle belirtirken, programın görüntüsünü de paylaştı.

Dündar'ın paylaştığı görüntü şöyle:

Özdemir: Çekilmekten başka çareleri 'yoktu' dedik metinde, oysa 'vardı'

Özdemir, T24'e yaptığı açıklamada bir ifade problemi olduğunu söylerken, Twitter hesabından Dündar'a verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili Can belki 32. Gün ofisteki tartışmayı unutmuşsun. Çekilmekten başka çareleri 'yoktu' dedik metinde, oysa 'vardı'. Sadece havaya ateş açarak bile durdurabilirlerdi. Emir geldi asker çekildi..."