Dünya

Cumhuriyetçi Senatör Graham'den 'Türkiye'ye yaptırım' açıklaması: ABD'de yönetimin 3 ayağı olduğunu göstereceğiz

Van Hollen: Bu yaptırımlara hedef olmamak Türkiye’nin elinde

17 Ekim 2019 19:53

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine düzenlediği harekât nedeniyle yaptırım öngören tasarıyı açıkladı. Yaptırım paketinde askeri mali transferler, Halkbank, S-400 alımı, Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması ve vize yaptırımları yer aldı.

Senatör Lindsey Graham, düzenlenen basın toplantısında Türkiye'nin operasyonun ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını söylerken, şu ifadeleri kullandı:

“Kongre'de ortak bir şekilde hareket ederek IŞİD'in dirilmesine yol açabilecek, ABD müttefiki olan Kürtleri yok edecek ve İran'ın elini gösterecek bu operasyona karşı çıkacağız. Biz konuşurken insanlar ölmeye devam ediyor. Türk yetkilileri ABD Başkanı'nın yaptırımından daha sert bir şekilde yaptırıma maruz bırakacağız. ABD'de yönetimin 3 ayağı olduğunu göstereceğiz.

"F-16'ların bir ABD müttefikini vurmak için kullanılması bizi çok rahatsız ediyor"

“ABD yapımı F-16'ların bir ABD müttefikini vurmak için kullanılması bizi çok rahatsız ediyor. Kürtler olmazsa IŞİD geri dönecek. İsrail'in en büyük korkusu bıraktığımız bu boşlukta İran'ın güçlenmesi. Kürtler Esad'la işbirliği yaparsa İran'la da işbirliği yapmış olur. Bize yardım eden Kürt dostlarımızı Esad'ın kucağına itmek ABD'ye zarar verir."

"Türkiye'nin ana ortağımıza saldırmasının verdiği zararı telafi etmek istiyoruz"

Senatör Chris Van Hollen ise Senatör Graham ile pek çok konuda anlaşmasalar bile bu konuda hızla bir arada hareket etme ihtiyacı hissettiklerini söylerken, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelemizde ana ortağımıza saldırmasının verdiği zararı telafi etmek istiyoruz. Kürtler IŞİD'e karşı mücadelemizdeki mızrağımızın ucuydu. Türkiye'nin desteklediği güçler IŞİD'i serbest bırakıyor. Türkiye'nin müttefikleri arasında El Nusra elemanları var. Onların geninde El Kaide var.

“Türkiye isterse bu yaptırımlardan kendini kurtarabilir"

“Türkiye isterse bu yaptırımlardan kendini kurtarabilir. Türkiye Suriyeli Kürt müttefiklerimizi öldürmeyi bırakırsa bu yaptırımlar iptal olacak. Türkiye'nin işgal ettiği yerleri bırakıp sınırına geri çekilmesi lazım."

Graham'in Twitter hesabından paylaştığı yaptırım tasarısı şöyle: