Gündem

Cumhuriyet yazarı: Datça ve Çeşme’de çıkan yangınlar yine enerji nakil hatlarından kaynaklandı; bakımları yapılmıyor

"Yetkililer ilk kez enerji şirketlerini koruma gereği duymadan gerçeği ifade ettiler"

15 Temmuz 2022 08:04

Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, Datça ve Çeşme'deki yangınların enerji nakil hatlarından kaynaklı çıktığına dikkat çekti. 

Orman yangınlarının son 10 yıllık ortalamanın 16 katı büyüklüğüne ulaştığını belirten Mollaveisoğlu, "AKP iktidarının koruması altında olan enerji şirketleri 'maliyeti yüksek' gerekçesi ile enerji hatlarına bakım yapmıyorlar. Bu hatlar şiddetli rüzgârda ya kopuyor, ya da birbirlerine değerek kıvılcım şelalesi yaratıyorlar. Hatların altındaki orman örtüsü de maliyet gerekçesi ile temizlenmiyor" dedi. 

Mollaviesoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Oysa Orman Genel Müdürlüğü ile enerji şirketlerinin yaptığı sözleşmelerde 'bakım şartı' açıkça yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) şirketleri denetlemek ve uyarmakla yükümlü. Nakil hatlarındaki ihmaller ve bakımsızlık yangına neden olursa enerji şirketlerini çok ciddi ceza ve tazminatlar bekliyor. 

Datça ve Çeşme yangınlarının diğer yangınlardan bir farkı var. O da yetkililerin sorumluyu açıkça ifade etmiş olması. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 'Yangının ilk belirlemelere göre yüksek gerilim hattından çıktığı anlaşılmıştır' dedi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Çeşme Ovacık’taki yangına, kopan yüksek gerilim tellerinin neden olduğunu söyledi. Yani yetkililer ilk kez enerji şirketlerini koruma gereği duymadan gerçeği ifade ettiler."