Gündem

Cumhuriyet davası silbaştan; Emre İper'in cezasına onama, Ahmet Şık'a TCK 301. Madde'den yeniden yargılama, diğer sanıklar için Yargıtay'dan "Suç oluşmamıştır" kararı

12 Eylül 2019 18:43

T24*

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, cezaevinde bulunan 6 eski Cumhuriyet çalışanı için infaz durdurma ve tahliye kararı verdi. Cumhuriyet eski çalışanları için verilen kararları da bozdu. Daire, Yargıtay Başsavcılığı'nın Ahmet Şık dışındaki sanıklar yönünden örgüte yardım suçunun oluşmadığını ve beraatlerinin gerektiğini belirterek Cumhuriyet davasında verilen kararlar için bozma isteyen tebliğnamesi doğrultusunda hüküm kurdu. 
 
 
Yargıtay Başsavcılığının 16 Temmuz tarihli tebliğnamesini 57 gün sonra bugün karara bağlayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, tebliğnameye uydu ve mahkumiyet kararlarını bozdu. Daire, cezaevindeki gazeteciler için de infaz durdurma ve tahliye kararı verdi.

Hüküm bozuldu

Daire, temyiz isteminde bulunan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ile Ahmet Şık hakkındaki mahkumiyet hükümlerini bozdu. 
 
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bozma kararının aynı suçtan yargılanan ancak mahkumiyet hükümleri istinaf mahkemesinde kesinleşen Önder Çelik, Bülent Utku, Güray Tekinöz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Ahmet Kadri Gürsel'e Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Hükmün bozulmasının temyiz isteminde bulunmamış diğer sanıklara da uygulanacağı"nı düzenleyen 306. maddesi gereğince sirayet ettirilmesine karar verdi.

"Hak kaybı olmasın"

Kararda, mahkumiyet hükmünün kesinleşip infaza başlanmış olması nedeniyle ileride bir hak kaybına sebebiyet vermemek açısından bu kişilerin cezalarının infazının durdurulmasına hükmedildiği belirtildi.
Derhal salıverilmeleri için yazı gönderen daire, hakkında yakalama kararı bulunan Bülent Utku'nun yakalama müzekkeresinin kaldırılması kararlaştırıldı.

Yurt dışına çıkış yasağı

Daire, sanıklar Güray Tekinöz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Utku hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmetti. 

İper'in cezası onandı 

Daire, FETÖ'ye yardımdan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan diğer sanık Yusuf Emre İper hakkında sirayet şartları oluşmadığından istinaf mahkemesinin verdiği ret kararını onadı. 
 
Daire, "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu'ya FETÖ üyeliğinden verilen 10 yıl hapis cezasının da onanmasına karar verdi.

Ahmet Şık, TCK 301'den yeniden yargılanacak 

Daire, örgüte yardım suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası alan Ahmet Şık'ın Terörle Mücadele Kanununun örgütün eylemlerini meşru gösterme şeklindeki 6. maddesi ve TCK'nın devlet organlarını aşağılama başlıklı 301. maddesinden yargılama yapılmasını istedi.
*Gökçer Tahincioğlu