Gündem

Cumhuriyet davasında reddi hakim talebi reddedildi

04 Aralık 2019 17:15

T24 Haber Merkezi

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının mahkûmiyet kararlarının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada sanık müdafiilerinin redd-i hakim talebini reddetti. 

Mahkemenin kararında "....reddi hakim talebinin CMK'nın 31. maddesi gereğince red sebebi ve delilinin gösterilmemesi, heyetin tamamının reddinin yargıtayın yerleşik içtihatlarına göre nedenleri belirtilerek söz konusu olabileceği ve red isteminin duruşmayı uzatmak amacıyla yapıldığı açıkça anlaşıldığından red isteminin geri çekilmesine dair ara kararda usul ve yasaya bir yön bulunmamakla sanık Bülent Utku müdafiileri Tora Pekin, Fikret İlkiz, Abbas Yalçın, Hafize Sabancı, Emek Güven, Bahri Bayram Belen, Mehmet Ümit Erdem, Gülendam Şan Karabulutlar, Ergin Cinmen, Ata Yazıcıoğlu, Yeşinil Yeşilyurt, Cemal Polat, Ayhan Aydoğan ve Kemal Aytaç'ın yapmış oldukları heyetin red isteminin geri çekilmesine dair verilen karara yapılan itirazların reddine..." ifadeleri yer aldı. 

Utku: Karar laubalilik

T24'e konuşan Bülent Utku itirazı reddeden mahkeme kararının gerekçesiz olduğunu, Anayasa ve CMK'ya aykırı olduğunu ifade etti. Utku ayrıca, reddi hakim talebinin duruşmada avukat Cinmen tarafından dile getirilip reddedildiğini, daha sonrasında 6-7 avukatın bu yönde dilekçe verdiğini belirterek, "Ama kararda ismi geçen avukatların bir kısmının böyle bir başvurusu yok. Kararda ismi geöen avukatlardan o gün duruşmada olmayan bile var. Bu laubalilik. Mahkemenin dosyayı incelemediğini gösteriyor" dedi. 

Avukatlar "ihsas-ı rey" demişti

21 Kasım'da yeniden görülen davada mahkeme Yargıtay'ın kararına uyma/direnme yönünde bir karar oluşturmadan sanıklara son sözlerini sormuştu.

Avukatlar bunun usule aykırı olduğunu belirtmiş, mahkemenin itirazlarını reddetmesi üzerine bu kararın ihsas-ı rey (tarafını/oyunu belli etme) olduğunu belirterek reddi hakim talebinde bulunmuş ama talepleri reddedilmişti. 

Duruşmada kararını açıklayan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Kadri Gürsel'in beraatine, diğer sanıklar yönünden Yargıtay'ın bozma kararına direnmeye karar vermişti.