Gündem

Cumhurbaşkanlığı üniversite adayları için tercih rehberi hazırladı

Mezunlar ilk altı ayda iş bulabiliyor, en düşük 2 bin 435 lira maaş alıyormuş

27 Temmuz 2019 09:18

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, gençlerin üniversite tercihleri öncesinde “Üni-Veri” adlı sistemle rehber hazırladı. Saray’ın verilerine göre, kamuda iş imkânında tıp, sağlık hizmetleri ve diş hekimliği bölümleri ilk sırada yer aldı. Kamuda son sırada yer alan pilotaj bölümü ise özel sektördeki en önemli iş olanağı sayıldı. Saray’ın verilerine göre mezun olmalarının ardından ortalama ilk 6 ayda iş buldukları iddia edilen üniversite mezunlarının en düşük ücreti 2 bin 435 TL olarak açıklandı.

TIKLAYIN - İşsiz sayısı 1 milyon 116 bin kişi artarak 4 milyon 202 bin kişi oldu

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Üni-Veri, Yükseköğretim Kurumu’ndan alınan mezun bilgileri ile SGK’den alınan istihdam verilerinin birleştirilerek analiz edilmesiyle hazırlandı ve 2014-2018 dönemini kapsıyor.

- Cumhurbaşkanlığı, bir öğretmenin 11 ay 22 günde, maliye mezununun 12 ay 3 günde, psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezununun da ortalama 12 ay 11 günde iş bulduğunu iddia etti. 

- Kamuda iş bulamasalar da işe hızlı giren bölümlerin ilk üçünde tekstil mühendisliği, iç mimarlık ve mimarlık bölümleri yer aldı.

- İstihdam sıralamasında eczacılık, fizyoterapi, odyoloji, tekstik mühendisliği, hemşirelik ve inşaat mühendisliği iş bulma imkanı yüksek, gözde bölümler arasında yer aldı.

- Cumhurbaşkanlığı verilerinde mezunların ilk işe başlama ortalama ücretlerinde de ilk sırada 5 bin 890 TL ile tıp mezunları yer aldı. Listede, üniversite mezunlarında en düşük başlangıç maaşının 2 bin 435 olduğu iddia edildi. 

- Listedeki 70 bölümden 52 sinin 3 bin TL’nin altında işe başladığı dikkat çekerken, 4 bin TL’nin üzerinde sadece 4 bölüm yer aldı.