Medya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nda 'basın kartı ambargosu' iddiası

22 Ağustos 2019 17:00

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nda bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için ‘ambargo listesi’ hazırlandığı iddia edildi. Evrensel’e konuşan bir yetkili basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce Evrensel gazetesinin de yer aldığı "onaylanmayanlar" listesine bakıldığını söyledi. İddiaya göre listede Evrensel ile birlikte Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanalları da yer alıyor. Aynı listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunuyor. 

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı oldu. 24 Haziran 2018 tarihinde yeni yönetim sistemi başladı ancak basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Yıllardır “sarı basın kartı” olarak anılan basın kartlarının renkleri de "turkuvaz" oldu.

Basın kartı başvuruları sonuçsuz kaldı

Yeni basın kartları dağıtılmasına rağmen bazı gazete ve televizyonların çalışanları bu haktan yararlanamadı. İlk defa basın kartı almak için başvuruda bulunan 7 Evrensel gazetesi çalışanının basın kartı başvuruları 2 yılı aşkın süredir sonuçsuz kaldı. İlk başvurusu işleme alınmayan gazeteciler bu yüzden istenilen süreyi doldurmalarına rağmen basın kartı komisyonu toplantısında değerlendirmeye tabi tutulmuyor.

Evrensel'den Birkan Bulut'un bazı gazetecilerin basın kartı başvurusunun neden uzun süredir kabul edilmediğini sorduğu yetkililer, “başvuru değerlendirmesinin” hâlâ sürdüğünü söyledi. Başvurunun nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulduğu konusundaysa herhangi bir yanıt verilmedi.

Kart başvurularında önce "onaylanmayanlar" listesine bakılıyor

Fakat bir başka yetkili ise gazeteciler hakkında ‘değerlendirme’nin çoktan yapıldığını söyledi.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında “Onaylanmayanlar” başlığıyla hazırlanan listede bazı gazeteler, televizyonlar ve sendikaların yer aldığını anlatan yetkili, basın kartı başvuruları konusunda bir işlem yapmak için önce “yukarıdan gelen” bu listeye bakıldığını iddia etti. Bu listede Evrensel ile birlikte Yeni Asya, Yaşam TV, Dünya TV, sendikalar, gibi birçok kurum bulunuyor. Eğer basın kartı hakkında işlem yapılacak kişi bu listedeki kurumlardan birindeyse, herhangi bir işlem yapılmıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan ise iddiaları sormak aranan telefonlara yanıt verilmedi.