Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kendi yağınla kavrulma dönemi bitti

"Kendi imkanlarının farkına varmayanlar, sınırlarının ötesine geçemezler"

02 Şubat 2019 13:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin sadece belli bölgelerinin değil 81 ilinin de kalkınması gerektiğini belirterek, küresel ekonomi ‘kendi yağıyla kavrulma döneminin bittiği’ yorumunda bulundu. 

"Çorum-Yozgat Tedarik Zinciri İşbirliği Buluşması" programında iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Oktay, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bir kalkınma hamlesi başlattığını ve 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılmasının amaçlandığını söyledi. 

Kalkınma hamlesine sadece belli şehirlerin, bölgelerin değil 81 ilin tamamının katılacağını kaydeden Oktay, şöyle devam etti:

"Kendi imkanlarının farkına varmayanlar, sınırlarının ötesine geçemezler. Günümüzde hiçbir il, bölge hatta ülke, sadece kendi kaynaklarıyla hedefine ulaşamaz. Küresel ekonomide 'sadece kendi yağıyla kavrulma dönemi' bitmiştir. Bugün hepimizin elinde olan telefon, tablet, bilgisayar gibi artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş eşyalara baktığımızda bunu çok net şekilde görebiliriz. Bu ürünlerin çoğu zaman dizaynı bir ülkede yapılıyor, kamerası, çipi, bataryası bir başka ülkede üretiliyor. Kimi zaman tüm bu parçalar, işçilik maliyetlerinin daha uygun olduğu bir başka ülkede birleştiriliyor. Sizler iş insanları olarak bu süreci, dünya ekonomisinin geldiği yeri ve nereye doğru gittiğini zaten çok iyi biliyorsunuz. Biz de şayet başarılı olmak istiyorsak, 2023 hedeflerimize ve 2053-2071 vizyonumuza ulaşmak istiyorsak, benzer adımları ülkemiz için de atmamız gerekiyor."