Gündem

Cumhurbaşkanı’ndan 8 gün arayla 2 ayrı Ayasofya açıklaması

25 Mart 2019 13:38

T24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’yle ilgili 8 gün arayla iki ayrı açıklamada bulundu.

Pazar akşamı Beyaz TV canlı yayınına katılan Erdoğan, vatandaşların Ayasofya Müzesi’nin en azından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ücretsiz olması yönünde bir talebi olduğuna dair yorum üstüne şunları söyledi:

“Olmayacak bi şey değil. Rahatlıkla olabilir. Ve hatta hatta üzerinde bunun öyle bir dururuz ki, bunu müze ifadesiyle değil artık bunu Ayasofya Camii olarak koyarız. Nasıl Sultanahmet Camii’ne bütün turistler geliyorlar, aynı şeyi Ayasofya’da da yapar. Müze statüsünden çıkar, -zaten biliyorsunuz daha sonradan böyle bir statü buraya verildi.”

Erdoğan, 8 gün önce Tekirdağ’da katıldığı bir seçim mitinginde ise Yeni Zelanda’daki saldırıların ardından Ayasofya’nın ibadete açılması talebinde bulunan seçmene şöyle tepki göstermişti:

“Sultanahmet'i bir doldurun ondan sonra ona bakarız. Bak şimdi Büyük Çamlıca Camii'ni yaptık. 4 tane 5 tane Ayasofya eder. O kadar büyük. 60 bin kişiyi alabilecek kapasitede. Ve Anadolu Yakası'nda tüm İstanbul'da ve Türkiye'de en büyük camii oldu, buyurun. Mesele o değil. Bu işin siyasi boyu var. Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah. Biz ne zaman, neyi, nasıl yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye biz adım atmayız. Adımı nasıl atacağımızı biz çok iyi biliriz.”