Gündem

Erdoğan: Konut fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek yeni bir hamleyi önümüzdeki ay açıklayacağız

"Amacımız ülkemizin hiçbir yerinde afetlere karşı dayanıksız, sağlıksız, metruk, çirkin yapı bırakmamaktı"

19 Ağustos 2022 19:07

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi paylaşacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dörtyol Meydanı'nda 60 bin Konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'nde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Geçtiğimiz hafta restorasyonu tamamlanan Üsküdar Ayazma Camimiz ile gerçekten iftihar verici eser olan Medeniyet Üniversitemizin kütüphanesini hizmete açtık. Temmuz ayında İbn Haldun Üniversitemizin mezuniyet törenine katıldık. Ukrayna tahılının İstanbul Boğazı üzerinden taşınması törenine şahitlik ettik. İstanbul'da yenilenen arkeoloji müzelerimizi hizmete açtık. Yakın tarihinde en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle şehit ve gazilerimizi Saraçhane'de andık.

"Depremin üzerinden 23 yıl geçti ama acısı yüreklerimizde hala ilk günkü gibi tazedir"

İstanbul'un Fethi'nin 569. yıldönümünün coşkusunu da Millet Bahçesi olarak düzenlemeye başladığımız Atatürk Havalimanı alanında hep beraber yaşamıştık. Eğitim, kültür, sanat, uluslararası etkinliklerden milli bayramlarımıza kadar ülkemize ve şehrimize değer katan, her anında İstanbul'da birlikte olduk, birlikte oluyoruz.

Az önce sordum; şu anda resmi rakam nedir? Dediler ki; 60-70 bin. Esenler'de şu anda 60 bin 70 bin kişinin katılımıyla bu muhteşem töreni yapıyoruz. Bu önemli törenle vesilesiyle İstanbul'umuzun güzide ilçelerinden Esenler'de sizlerle beraberiz. 2 gün önce 18 bin insanımızı toprağa verdiğimiz 17 Ağustos 1999 depreminin 23. yıldönümüydü. Depremin üzerinden 23 yıl geçti ama acısı yüreklerimizde hala ilk günkü gibi tazedir. Rabbimden bizleri her türlü afet, felaketten muhafaza eylemesini diliyorum.

"Depremde iktidar ne yaptı? Tamamen bittiler. Tükendiler"

O felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında kim vardı? Şu anda rahmetli olmuş Ecevit vardı, değil mi? Peki o deprem afetinde acaba iktidar ne yaptı? Tamamen bittiler. Tükendiler. Fakat biz iktidara geldik, bütün bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl depremini hatırlayın, Van depremini, Simav'ı hatırlayın, Kütahya'yı hatırlayın. Sakarya'yı, Gölcük'ü, Kocaeli'nin genelini hatırlayın, hepsinde anında Malatya'da, Elazığ'da bütün şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Çünkü biz söz verdik mi yaparız ve yaptık.

"Amacımız ülkemizin hiçbir yerinde afetlere karşı dayanıksız, sağlıksız, metruk, çirkin yapı bırakmamaktı"

Afetleri engellemek beşeri olarak bizim elimizde değil. Ama afetlerin yıkıcı etkilerine karşı tedbir almak bizim elimizdedir. Bizim sorumluluğumuzdadır. Hükümete gelir gelmez Türkiye'nin 81 ilini kapsayacak şekilde büyük bir kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Amacımız ülkemizin hiçbir yerinde afetlere karşı dayanıksız, sağlıksız, metruk, çirkin yapı bırakmamaktı. Şehirlerimizi adeta yeni baştan inşa ederken hiçbir vatandaşımızı da mağdur etmedik. Yapı denetim sistemini geliştirerek, yapı inşasında eski kötü alışkanlıkların önünü tamamen kestik.

"Bay Kemal'in akşam söylediği başka, sabah söylediği başka"

Her zaman ne dedim, ne aldanan olacağız ne aldatan. İlkemiz bu. Elbette her konuda bu ilkeyi hayata geçerli kılacağız. Depreme ve afetlere hazırlık konusunda bu ilkeye tavizsiz bir şekilde bağlıyız. Bu tür hassas meselelerde aklın ve bilimin ışığı dışında esip gürleyenlere itibar etmeyin.

Bay Kemal'in akşam söylediği başka, sabah söylediği başka. İnanmak mümkün mü? Geçmişteki yaşadığımız acıları ve önümüzde potansiyel tehditlerin büyüklüğünü göz önüne alarak İstanbul'u kentsel dönüşüm projelerin merkezi haline getirdik. İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek gerçekten zor bir işi gerçekleştirdik. 

"60 bin konutluk dev dönüşüm projesini burada yükseltiyoruz"

140 bin konut işyeri dönüşümü devam ediyor. Fikirtepe'de bile 15 bin konutun dönüşümünü sağlıyoruz. Kirazlıtepe'de 5 bin konutluk dönüşüm gerçekleşiyor. Kartal, Beyoğlu Beykoz, Silivri'de 9 ilçenin tamamında projeleri tamamlamak için işçi ve mühendisimiz arı gibi çalışıyor. Hep daha çok çalışarak, hedeflerimize ulaşacağız. 14 Haziran'ı unutmayalım. 2023'ü hiç unutmalıyım.

60 bin konutluk dev dönüşüm projesini burada yükseltiyoruz. 4 katı geçmeyen yatay mimariye sahip depreme dayanıklı eserlerden oluşuyor. Esenler'de inşa edilen evler, 80 ile 125 metrekare büyüklükleri kapalı otoparkı ile çevre ilçelerin çehresini değiştirecek. Bu projenin içinde yok yok desek yeridir. Bu projede 1924 derslikli 63 okul var. 23 cami var. 166 bin metrekarelik sosyal ve kültürel tesisler var.

"Esenler kentsel dönüşüm projesi hakikaten İstanbul'a ve sizlere yakışır bir eserdir"

35 bin kişinin istihdam edileceği 128 bin metrekareyi aşkın büyüklüğünde teknoloji geliştirme bölgesi var. Projede ikinci etabı tamamlandığında İstanbul en büyük millet bahçelerinden biri var. Esenler kentsel dönüşüm projesi hakikaten İstanbul'a ve sizlere yakışır bir eserdir. Esenler'deki 60 bin konutluk projeyle, inşa edilecek yerleşimin ülkemizin pek çok ilinin merkezinden çok daha büyük şehircilik atılımını ifade ettiğini söylemek isterim.

"Konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükseliş hakkında yeni hamleyi paylaşacağız"

Burada inşa edilecek konutların yaklaşık yarısı Esenler'deki riskli yapıların dönüşümünde diğer yarısı da çevre ilçelerdeki dönüşümde kullanılacak. Sosyal altyapıyı kullanarak kalan kısımları şehre nefes aldıracak alanlar haline getireceğiz. Bugün yaklaşık 2 bin 100 konutumuzun anahtarlarını hak sahiplerine veriyoruz. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 4 bin 840'a çıkartıyoruz.

Önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi paylaşacağız.

"Kiptaş konutlarını yapan bu kardeşiniz oldu"

Şu İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi kimde, CHP'de. Şu görevi aldı alalı neredeyse 3 yıl oldu. Acaba depreme yönelik, inşaata yönelik herhangi bir şey gördünüz mü? Duydunuz mu? Ben de başkanlık yaptım İstanbul'da. Kiptaş konutlarını yapan bu kardeşiniz oldu. Aşk ile koşan yorulmaz. Bu iş aşk işi. 

Yok Bodrum'muş, yok şurası burası... Sel afeti oluyor, yangın oluyor nerede bu beyefendi, yine aynı yerde. Değişen bir şey yok. 2023 Haziran'da İstanbullu gereken dersi verecek. 

"Derdimiz vatandaşa ucuz fiyatla ürün vermek"

Bu ülkeye yapacak çok şeyimiz var. Tarım Kredi Kooperatifindeki alımlar yapılıyor. İnşallah burada koyun-kuzu, bunların fiyatı düşürüldü. Büyük baş hayvanlara da geçiyoruz. Diğer ürünlere de yüzde 30-35 indirimler yaparak size ucuz ürün ulaştıracağız. Derdimiz vatandaşa ucuz fiyatla ürün vermek."