Yaşam

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çevik ve eski AKP Milletvekili Metiner arasında 'Mehmet Altan' tartışması: 15 Temmuz'da neredeydiniz?

İlnur Çevik, “Mehmet Altan beraat etti, çook güzel haber” paylaşımında bulundu

05 Kasım 2019 18:13

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik’in akademisyen Mehmet Altan’ın beraat etmesine ilişkin paylaştığı mesaj eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner’in tepkisini çekti. İki isim arasındaki tartışma “15 Temmuz’da neredeydiniz” sorusuna dek uzandı.

Gazeteci Ahmet Altan, Prof. Dr. Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak'ın haklarında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yapılan yeniden yargılamada karar açıklandı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Ahmet Altan “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek tahliyesine karar verildi. Nazlı Ilıcak “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek adli kontrolle tahliyesine karar verildi. Mehmet Altan'ın ise beraatine hükmedildi. Kararın ardından İlnur Çevik, “Mehmet Altan beraat etti, çook güzel haber” paylaşımında bulundu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çevik’in mesajına, eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, “Cumhurbaşkanımızın çevresinde danışman sıfatıyla bulunanların sözlerine dikkat etmeleri gerekir. Kişisel duygularınız ve düşünceleriniz bu kadar önemliyse resmî görevler üstlenmeyin kardeşim! Herkes çok akıllı, bir tek biz mi deliyiz yoksa?” mesajıyla tepki gösterdi.

İlnur Çevik, AKP’den gelen tepkilerin ardından “Adalet yerini buldu yargı Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ı suçlu buldu Mehmet Altan’ı da suçsuz” mesajını yayımladı.

Tartışmanın ardından İlnur Çevik, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çekildiğini ileri sürdüğü bir fotoğrafı paylaşarak "16 Temmuz 2016 saat 06.22. Biz Külliye önünde bomba yedik siz neredeydiniz?" diye sordu.

Çevik'e Metiner'den yanıt gecikmedi. Metiner de 15 Temmuz'da çekilen fotoğrafları paylaşarak şunları kaydetti:

"Siz neredeydiniz diye kastettiğin bensem; biz 15 Temmuz'da Reis'imizin yanındaydık, milletimizle birlikte tankların üstündeydik. Bin düşün bir konuş derim. Biz sizin gibi 16 Temmuzculardan değiliz! Haddini bil!"

Oda TV'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, danışmanı İlnur Çevik’in televizyonda yaptığı açıklamalardan ve gazetelerde yazdıkları bazı yazılardan rahatsız olduğu gündeme gelmişti.

TRT’de ekrana gelen ve İlnur Çevik’in yorum yaptığı "Dünya’nın Ekopolitiği" programı da yayından kaldırılmıştı.

Çevik’in Yeni Birlik gazetesindeki yazılarına da son verilmişti.