Gündem

Cumartesi Anneleri 756. kez haykırdı: "Annelerin yarasını saracak adımlar atın"

21 Eylül 2019 15:55

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve faillerinin yargılanması isteyen Cumartesi Anneleri, 756. kez bir araya geldi. 24 yıldır mücadele yürüten Cumartesi Anneleri, bu hafta 1993 yılında gözaltına alınıp cansız bedeni bulunan Abdülmecit Baskın'ın akıbetini sordu.

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 756’ncı haftasında Galatasaray Meydanı’na gitmek isteyen Cumartesi Anneleri bir kez daha polis tarafından engellendi. Bunun üzerine Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta eylemlerini gerçekleştirdi.

Bu hafta Ankara Altındağ Nüfus Müdürüyken 2 Ekim 1993 yılında özel harekat polisleri tarafından iş yerinden çıktıktan sonra gözaltına alınıp 4 Kasım 1993 yılında cansız bedenine ulaşılan 3 çocuk babası Abdülmecit Baskın için adalet talebinde bulundu. 

Açıklamayı Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Sebla Arcan yaptı. 756 haftadır, bu topraklarda gözaltında kaybetmenin bir devlet politikası olarak uygulandığı, sivil yurttaşları hedef aldığı, sistematik ve yaygın olarak yürütüldüğü gerçeğini anlattıklarını belirten Arcan, “756 haftadır haykırıyoruz; kayıplarımızla ilgili adalet arayışımızın siyasi irade tarafından engellendiği, yargı tarafından cevapsız bırakıldığı bir zulüm ikliminde yaşatılıyoruz. Hukuku, adaleti, demokrasiyi, insan haklarını yok eden bir keyfilik düzeninde yaşatılıyoruz” dedi.  

"Çekin ellerinizi annelerin yaralarından"

HDP Diyarbakır İl binası önünde çocukları dağa götürüldüğünü söyleyerek oturma eyleminde olan ailelere dikkati çeken Arcan, hükümetin annelerin acılarını yarıştırdığını söyledi. “Çekin istismarcı ellerinizi annelerin yaralarından” diyen Arcan, “Onların yarasını saracak, evlatlarına kavuşmalarını sağlayacak adımlar atın. Bu toprakları evlat acısının mekanı haline getiren politikalarınıza son verin. Hukukun, adaletin ve barışın egemen olduğu bir Türkiye için adımlar atın” diye konuştu. 

Yaşamını yitiren Cumartesi Annesi Meryem Baskın'ın bıraktığı yerden Abdülmecit Baskın için adalet istedikleri belirten Arcan, “41 yaşında 3 çocuk babası olan Abdülmecit Baskın, Ankara Altındağ Nüfus Müdürüydü. 2 Kasım 1993 tarihinde iş yerindeki makamından çıktıktan sonra özel harekat polisleri tarafından gözaltına alındı. 4 Ekim 1993 tarihinde elleri arkadan bağlı, 3 kurşunla öldürülmüş bedenini bir çiftçi Ankara Gölbaşı mevkiinde buldu. Bulunduğu yer Milli İstihbarat Teşkilatı Genel Koordine Merkezi'ne çok yakın mesafedeki metruk bir binanın arkasıydı. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kaldı. Baskın'ın gözaltına alındığı inkar edildi. Tüm başvurular etkin bir soruşturma yapılmadan sonuçsuz bırakıldı” ifadelerini kullandı. 

"Mahkeme devam ediyor"

Arcan, “26 Mart 2011 tarihinde özel harekat polisi Ayhan Çarkın, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadede; 1993 yılında Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in emriyle, Abdülmecit Baskın'ı gözaltına aldıklarını ve Baskın'ın Ziya Bandırmalıoğlu ile Ayhan Akça tarafından öldürüldüğünü detaylarıyla anlattı. Ayhan Çarkın'ın anlattıkları, olay yeri tutanakları ile karşılaştırıldı. İfadeler ile yer gösterme tutanaklarının ‘örtüştüğü’ savcılık dosyasına eklendi. 2011 yılında Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve halen Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor” dedi.

"Babamın failleri yargılansın"

Açıklamanın ardından söz alan Abdülmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın, mahkemelerin cinayetin aydınlatılması için tüm talepleri ret ettiğini söyledi. Baskın, babasının faillerinden biri olan Mehmet Ağar’ın mahkemelere bile getirilmediğini sözlerine ekleyerek, Ağar için mahkemenin ayrı bir celse açarak ifadesi alınıp elini koluna sallayarak çekip gittiğini söyledi. Adalet siteminin kendisine bir gençlik borçlu olduğunu belirten Baskın, “Ben çocukluğumdan bu yaşıma kadar mücadele ediyorum. Bunu çok istediğim için değil hala adalet duygum ölmediği için yapıyorum. Sadece adalet istediğimiz için buradayız. Ben babamın faillerinin yargılanmasını istiyorum” diye ifade etti.