Gündem

'Çöp vurgunları' başladı; sahte beyanla Türkiye'ye geri dönüşümü olanaksız çöp sokuyorlar

"2 bin Euro kazanmak uğruna ülkemizi kirletiyorlar"

Fotoğaraf: Sokak Atık Toplayıcıları Derneği

05 Eylül 2019 07:51

Çin'in çöp ithalatını sınırlamasıyla birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelmeye başlayan ithal çöplerin ardından şimdi de çöp vurgunları başladı. Gümrüklerde dönüştürülebilir atık diye beyan edilerek yurda getirilen tonlarca çöpün Türkiye'nin çeşitli yerlerine döküldüğü belirtiliyor. Çöplerin karşılığında ton başına 100 Euro para kazanan ithalatçıların, bu çöpleri vatandaşların arsasına döküp ortadan kaybolduğu ifade ediliyor.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, yakın zamanda yurt dışından çöp ithalatı yapan bir firmanın İtalya'dan aldığı tonlarca kirli çöpü, ‘plastik atık' diyerek sahte beyanla gümrüklerden geçirdiği, sonra da İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde bir vatandaşın arazisine döküp ortadan kaybolduğu bildirildi. Firma, vatandaşın deposu ile arazisini para karşılığında çöp için kısa süreliğine kiraladı. Ancak yüksek kira ödeyeceğini belirten firma bir daha çöpü almaya gelmedi. Uzun süre firmanın yolunu bekleyen arsa sahibi, sonunda çöpü başkalarına satıp kira parasını tahsil etmeye çalıştı. Ancak çöpe alıcı çıkmadı. Satıcı bedava vermeye razı olduğu halde arsasındaki tonlarca çöpten bir türlü kurtulamadı.

"2 bin Euro kazanmak uğruna ülkemizi kirletiyorlar"

Sokak Atıkları Toplayıcıları Derneği (SATDER) Başkanı Recep Karaman, İzmir'deki çöpün kendilerine de teklif edildiğini ancak ekonomik değeri olmadığı için almadıklarını bildirdi. Bazı firmaların konteyner (yaklaşık 20 ton) başına 2 bin Euro alarak AB ülkelerinin kirli çöpünü Türkiye'ye getirdiklerini belirten Karaman, “2 bin Euro kazanmak uğruna ülkemizi kirletiyorlar, sağlığımızı tehlikeye atıyorlar. Bunun gibi tonlarca çöp her gün limanlarımıza geri dönüşüm malzemesi adı altında getiriliyor. Firma beyanı esas alınıp denetim yeterince yapılmadığı için kirli çöp rahatlıkla ülkeye giriyor. İzmir'deki çöpü inceledik. Ancak o çöpün hiçbir değeri yok. Üstelik çöpün içerisinde tehlikeli atıkların olma ihtimali de var. İzmir halkının sağlığı tehlikede olabilir” dedi.

İtalya’dan “plastik atık” kodu ile getirilip İzmir Kemalpaşa’da bir evin bahçesine dökülen yaklaşık 20 tırlık atık geçtiğimiz günlerde Sokak Atık Toplayıcıları Derneği tarafından görüntülendi. Atıkların fotoğrafını ve videosunu çeken dernek üyeleri plastik atık diye getirilen yüzlerce ton atığın büyük bölümünün işe yaramaz çöp olduğunu tespit etti. Dernek Başkanı Recep Karaman atıkların içerisinde “kırmızı kod” olarak adlandırılan çevre ve sağlık açısından ölümcül riskler barındıran tehlikeli atıkların da olduğunu söyledi. Kemalpaşa’daki atıklar ve yurt dışından atık çöp alımı ile ilgili görüştüğümüz Karaman, Avrupa’nın çöp atıklarının yaklaşık 2 yıldan beri ülkemize girdiğini dile getirdi. Bu atıkların çevreye, sağlığa ve ekonomiye büyük zararları olduğunu ileri süren Karaman, atık alımının geçimini bu işi yaparak sağlayan sokak atık toplayıcılarına da çok büyük darbe vurduğunu belirti.

Karaman’a göre yurt dışından alınan bu atıkların büyük bölümü geri dönüşümü olanaksız çöp niteliğinde.