Ekonomi

CHP'li Veli Ağbaba: 2020 bütçesi halkın ve emekçinin değil Saray’ın bütçesidir

Ağbaba, iktidarın kıdem ve mevcut emeklilik hakkını aynı anda hedefe aldığını kaydetti

18 Kasım 2019 09:37

CHP İşçi Sendikları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2020 bütçesinin “emekçinin bütçesi olmadığını, iktidarın kamusal emekliliğe alternatif yaratmaya çalıştığını” belirtti. Ağbaba, “Bireysel Emeklilik Sistemi ve Tamamlayıcı Emeklilik sistemi gibi tartışmalar aslında iktidarın kamusal emeklilik sisteminin yerine alternatif yaratma hazırlığıdır” uyarısında bulundu. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre  yeni bütçenin 1 trilyon lirayı aşarak ülkenin en maliyetli bütçesi olduğun hatırlatan ve bütçenin bu kadar büyük bir miktara ulaşmasına rağmen halkın ve emekçilerin bütçesi olmaktan uzak olduğunu kaydeden Ağbaba, 2020 yılı bütçesi hakkında şunları söyledi:

"2020 bütçesi halkın ve emekçinin değil, Saray’ın bütçesidir"

"Bütçe açığının 2020’de yüzde 72 artışla 139 milyar TL olması bekleniyor. Bu da yüksek vergiler ve zamların bu süreçte hız kesmeden devam edeceğini gösteriyor. Bütçeyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 74 bin 500 TL olan maaşını 81 bin 250 TL’ye çıkardı. Böylece, asgari ücrete 161 TL zam yapan, memura yüzde 4’lük zammı reva gören Cumhurbaşkanı, kendi maaşına 7 bin TL zam yapmış oldu. Cumhurbaşkanı’nın kendi maaşına yaptığı zam göz önüne alındığında bütçenin kim için hazırlandığı ortaya çıkmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 434.4 milyar TL ile ödenekten aslan payını alması, ülkenin adeta bir aile şirketi mantığı ile yönetildiğinin de bir diğer kanıtıdır. 2020 bütçesi halkın ve emekçinin değil, Saray’ın bütçesidir"

"İktidar, kıdem hakkını ve mevcut emeklilik hakkını aynı anda hedef alıyor"

CHP'li Ağbaba, iktidarın sadece kıdem hakkında değil mevcut kamusal emeklilik sistemini de ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yapmaya hazırlandığını belirterek, "Kıdem hakkı emekli olunca elde edilecek bir hakka dönüştürülmek isteniyor. Yani iktidar hem kıdem hakkını hem de mevcut emeklilik hakkını aynı anda hedef alıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TİSK’in esnek çalışmanın yaygınlaştırılması önerisi hakkında ise Ağbaba, "Esnek çalıştırmanın yaygınlaştırılması ile istihdamın artacağına yönelik söylemlerin gerçeklikle bir ilgisi yoktur. Aksine esnek çalıştırmanın yaygınlaştırılması demek daha fazla emek sömürüsü demek, daha fazla iş güvencesinin ortadan kalkması demektir. Bu bakımdan esnek tartışmaları yerine güvenceli çalışmanın kapsamının genişletilmesi, çalışanların haklarının daha da ileriye taşınması gerekmektedir" dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan'a CHP'den tepki: Emeklilerimizin yüzde 90'ı açlık sınırında yaşıyor

TIKLAYIN - Erdoğan: Bizim başımıza bu erken emekliliği dolayanlar bedelini ödeyecek