Gündem

CHP’li Umut Oran: Ekonomide yapısal reformlar bir an önce hayata geçirilmelidir

"Üretim, pazarlama ve dağıtım ağı kurulmalı"

16 Şubat 2019 10:00

CHP’li Umut Oran, Konya’yı ziyaret etti, izlenimlerini aktardı. Oran, “Türkiye’nin tahıl ambarı” olarak bilenen Konya’da tarım alanının azaldığını vurgulayarak, "Ekonomide yapısal reformlar bir an önce hayata geçirilmelidir" dedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Türkiye'nin gündemi, meyve ve sebze fiyatlarındaki artış. Konya'nın durumu ise gıdadaki enflasyonun sebebini gözler önüne seriyor. Konya, verimli tarım topraklarıyla, Türkiye'nin tahıl ambarı. Sadece tahıl değil, tuz, şeker üretiminde de Türkiye birincisi. Ancak son yıllarda bu durum tersine döndü. Konya'da tarım arazileri azaldı. Üretici zor durumda kaldı.

CHP'li Umut Oran, Konya'da işçilerle buluştu. Onların derdini dinleyen Oran, “Konya'nın yeni bir başlangıca ihtiyacı var, değişim zamanı geldi” dedi.

CHP'li Umut Oran, yurt gezileri kapsamında ziyaret ettiği Konya'nın durumuna hazırladığı raporla dikkat çekti.Konya'da vatandaşlarla bir araya gelen, çiftçinin, üreticinin derdini dinleyen Oran, “Tarımın başkenti, tarımdan kaçıyor” dedi. “AKP'nin yanlış politikaları nedeniyle ekonomik sıkıntılardan en büyük darbeyi yiyen il Konya oldu” diyen CHP eski Milletvekili Oran, şu tespitlerde bulundu:

– 2004-2017 döneminde Türkiye'de tarımın GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) içindeki payı yüzde 9'den yüzde 6'ya, Konya'nın gayri safi hasılası içinde tarımın payı yüzde 20'den yüzde 16.5'e geriledi.

– Konya'da 2007-2017 arasında tarım alanları yüzde 14.3 küçülerek 2.2 milyon hektardan 1.8 milyon hektara geriledi. Bu da en büyük bölümü oluşturan tahıl üretim alanlarında yaşandı.

– Tahıl ülkesi olarak bilinen, dünyaya sebze-meyve ihraç eden Türkiye, ilk kez yabancı bir ülkede tarımsal ürün üretme kararı aldı.

– Bu kapsamda Afrika ülkesi Sudan'da 792 bin hektar (7 milyon 920 bin dönüm) tarım arazisi 99 yıllığına kiralandı. Bu çiftçiye, tarım işletmelerine yeni bir darbe vuracak.

Oran, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Üretim, pazarlama ve dağıtım ağı kurulmalı.
Eğitim ve Ar-Ge çalışmalarının temelinin atıldığı üniversiteler olmalı.
Yapısal reformlar hayata geçirilmeli.
Dışa bağımlılığa son verilmeli...”